Българските села в Тракия: Чанакча

Време за четене: 3 минути

Село Чанакча, Чаталдженско е българско село по време на Османската империя.

В периода на кърджалийското време в селото се заселват българи от странджанските села Факия, Горно Ябълково, Долно Ябълково, Дерекьой, както и от Панагюрище, Дупница, Кюстендил, Чирпанско и Родопите.

През XIX век Чанакча е българско село в Османската империя.

Село Чанакча е на два часа път с кола от Одрин, посока Истанбул.
Село Чанакча е на два часа път с кола от Одрин, посока Истанбул.

В 1830 година то има 100 български къщи, в 1878 – 170, а в 1912 – 250.

През учебната 1908 – 1909 година в Чанакча функционира българско начално училище, в което се обучават 95 ученици от двата пола.

Българското население на Чанакча се изселва след Междусъюзническата война в 1913 г.

От тях 18 семейства (100 души) са настанени в бургаска околия, 27 семейства (127 души) в ямболска околия, а 180 семейства в бившото турско село Бидикли, Софлийско.

Изглед от село Чанакчка към юли 2022 г.
Изглед от село Чанакчка към юли 2022 г.
Изглед от село Чанакчка към юли 2022 г.

Всепризнатият краевед на Странджа и Одринска Тракия Георги Попаянов (1881-1951 г.) ни е оставил безценни свидетелства за душевния мир на тракиеца от преди повече от 110 години.

Имало един особен обичай през 1902-1903 г. в българските села около Чаталджа – Чанакча, Даякадън, Деркос, Имриоркьой и др., който външно се изразявал в прекомерно почитане на иконите, особено тая на Богородица: жени изпадали продължителен религиозен транс „прифащане“, както го наричали местните селяни. Ето как се появил обичаят:

„В родното ми село Чанакча разказал му Русан Стоянов в един неделен ден в юни, по време на жътва било, когато много хора били събрани на богослужение, една жена на име Стойка Георгиева Неделчева, почнала да вика, да писка и пребледняла като мъртвец. Грабнала една икона в ръце, взела да я прегръща и целува, да се блъска с нея по главата и да вика: „Тук българско ще стане, кръв ще се лее!“ Всички от женското отделение на църквата останали вцепенени от уплаха на местата си, почнали да се кръстят и да шепнат: „Прости й, Боже, прости й, Боже…“

След Стойка била прифаната Стоянка, след нея в същото екстазно състояние изпаднала и трета жена Дона… Прифанатите, движейки се ритмично, подобно на танец, минали B мъжкото отделение, достигнали олтара на черквата и почнали лудо да целуват подред иконите, да скачат и да се катерят по иконостаса… Това се повторило и на следния неделен ден… Заразата била обща. Броят на прифанатите жени достигнал 50- 60… Жените се предавали на пост и молитва, сами отивали в черквата, без свещеник, отваряли я, палели изобилно свещи през целия ден и нощ, целували и прегръщали иконите, изпадали B транс обезумели и пребледнели, като повтаряли: „Тук българско ще стане…“

Прифащането ставало не само в черквите, но и в къщи, на полето. Една жена в Даякадън била прифаната на хармана, както била на диканята…“

Йеромонах Аркади, свещеник и проповедник преди Балканската война в чаталджанските села, е предал на Попаянов разказа на своите енориаши:

„На Стоянка Вълкова от Чанакча се присънило, че св. Богородица й казала, че скоро по тия места „българско ще стане“ и когато отишла в черквата, изпаднала в екстаз, започнала да целува иконите, да вика и да повтаря: „Тук българско ще стане…“ Тая патриотическа мания, макар проявявана B състояние на религиозен екстаз, започнала да плаши първенците в селото. „Бесът“ изчезнал постепенно едва след погрома на Илинденско- Преображенското въстание. Пресъхнал чудотворният извор на хипнозата у обезверените българи в Странджа и Одринска Тракия.

Според Попаянов този странен обичай се е появил на християнска религиозна почва под формата на прекомерно И страстно иконопочитание. Под булото на това иконопочитание се криел и аскетичен елемент „Кръв ще се лее, вяра ще се дели, българско ще стане!“ Нима това не е било чиста революционна проповед за духовен преврат, зов за бунт срещу патриаршията и турската власт?

Насаждения в село Чанакча.
Насаждения в село Чанакча.
Машините за земеделска работа се ползват.
Машините за земеделска работа се ползват.
В селото, поради близостта му до Истанбул, има и доста вили.
В селото, поради близостта му до Истанбул, има и доста вили.
В село Чанакча се глеждат животни.
В село Чанакча се глеждат животни.
Местният магазин има доста приятна продукция.
Местният магазин има доста приятна продукция.

Българските села в Тракия

Булгаркьой

Чанакча

Аврен

Курфали

Синекли

Секман

Търново

Тарфа

Тая Кадън

Имрахор

Цариградските българи

Сподели
Денис Хакарар
Денис Хакарар

Денис Хакарар е родена в Дулово, България. През 1989 г. тя и семейството ѝ се изселват в Истанбул. Завършила е Японистика и е работила в сферата на туризма. Понастоящем е пенсионерка.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *