Защитниците на Евро...
 
Notifications
Clear all

Защитниците на Европа: Исторически личности воювали срещу Османците.

1 Posts
1 Users
0 Likes
217 Views
Радо Борисов
(@jungsturm)
Posts: 3
New Member
Topic starter
 

Ян Собиески, принц Ойген, Владислав III и десетки други смели мъже са оставили своя отпечатък в историята като едни от многото защитници на Европа срещу инвазията на Османската Империя е Европа. Събития като Битката при Лепанто и тази при Виена все още ни дават надежда за бъдещето, но има и много личности потънали в забрава или не се говори или пише за тях.

Нека в тази тема, всеки който знае за личности или събития свързани с разгрома над Османците,  да сподели.

Аз съм решил да започна темата с Георги Кастриоти Скендерберг.

Роден през 1405г в Круя Албания, младият Кастриоти участва в множество сражения с Османците, бил толкова смел че те му дали прозвището Скендер Арнаут, което означавало „Албанеца Александър“ по името на Александър Македонски, което на Изток винаги е било синоним на герой.
Баща му Гьон Кастриоти ( срещан също като Йоан, Иван Йован ) води антиосманската съпротива в Албания, след потушаването на бунтовете той е принуден да предаде в плен синовете си на султан Мурад II. Двамата му братя загиват, а Георги Кастриоти е принуден да приеме исляма и името Искандер-бей. Сражава се за османците като еничер, а на неговоро командване са поверени 5000 османски кавалеристи. През 1438г е назначен за субашия на родния си град Круя. Върнал се в родината си той бързо се обръща срещу султана и участва при победата над османците при Ниш през 1443. На следващата година вдига въстание в Круя и успява да извоюва наследствените си земи около града. Сключва съюз с Унгарската империя и заставя султан Мурад II да свали обсадата от Круя и да се изтегли от албанските земи.
През 1444г се отрича от исляма и сключва военен съюз с Венеция и областите обединени в т.нар "Лежка Лига"
* Разбива Османците при Черни Дрен
* През 1463г с благословията на папа Пий II нанася множество поражения на Османците.
* Побеждава Ибрахим паша в Положката Битка ( Битката при Тетово)
* Участва в битката при Варна на страната на Ян Хуняди от името на Венецианската Република.
* Побеждава османците в планината Мокра.
* През 1462г само за един месец спира "Македонската капания" на османците като последователно разбива войските на Хасан бей, Юсуф бей и Караджа бей.
* В последните година от живота си с 8 хилядна армия в три последователни битки разгромява 30 хилядната армия на Баланаб Паша в битката при Дебър през 1465г.

През 1467г умира от малария в пристанищния град Лежа. Погребан е в църквата Св. Никола в Лежа. След завладяването на Лежа от османците гробът му е осквернен от нашествениците, костите му са изровени и от тях турците си правят амулети.

This topic was modified 11 месеца ago by Радо Борисов
 
Posted : 16/01/2022 11:25 am
Share: