Работата на Смесена...
 
Notifications
Clear all

Работата на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси

2 Posts
2 Users
0 Likes
143 Views
dunyata
(@dunyata)
Posts: 7
Active Member
Topic starter
 

Вчера Македонското ВВнР обяви първите препоръки от Комисията: 

https://tribuna.mk/usvoeni-preporaki-za-zaednichko-chestvuvanje-na-lichnosti-od-sredniot-vek-i-za-podobruvanje-na-makedonskite-i-bugarskite-uchebnici-po-istorija/  

Препоръките засягат отразяването на 5 личности: св.св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. Наум Охридски и цар Самуил. Трябва да се има предвид, че това решение е взето преди почти три години и половина - в началото на 2019 г., когато Северна Македония се готвеше за влизане в НАТО и беше важно да се демонстрира готовност за сътрудничество. Не случйно след като българският парламент одобри членството на страната в НАТО, предствителите на Северна Македония започнаха да бавят дейността на комисията и реално спряха напредъка. 

Лично за мен препоръките са плахи и недостатъчно твърди и експлицитни във фирмулировките си. Освен това обстоятелството, че като препоръки са именно препоръчителни, а не задължителни, отваря врата за продължаващи злоупотреби с историческите източници в служба на националното изграждане на македонската нация. 

 
Posted : 16/08/2022 10:03 am
Георги Драганов
(@georgi-draganov)
Posts: 26
Trusted Member Администратор
 

Какво смяташ, че трябва да се направи?

За мен нашата комисия е с добър състав, единствено липсва политическа воля в Министерски съвет вече колко години за малко по-твърди и последователни действия.

Красотата е обективна.

 
Posted : 16/08/2022 3:26 pm
Share: