Туристическа София има нужда от пешеходна „Мария Луиза“

Време за четене: 5 минути

„Мария Луиза“ е един от най-хубавите софийски булеварди. Снимка: Николай Николов, Blindspot.bg


Цял живот съм прекарал на метри от бул. „Витоша“. Като дете моята улица „Кърниградска“ бе уникална с това, че бе затворена откъм булеварда и на нея можехме да играем народна топка, седже и други игри спокойно, без да се страхуваме от колите, които не можеха да минават.

По-късно бул. „Витоша“ бе затворен за коли и обликът му започна да се променя.

Малко по малко старите, олюпени и сиви сгради от началото на 90-те започнаха да се подменят и в тях започнаха да изникват все по-скъпи бутици за дрехи по партерите и офиси по горните етажи. В един момент „Витоша“ стана дори 19-тата най-скъпа улица в света. После пък направиха ремонта, с който булевардът придоби сегашния си вид на изцяло пешеходна зона, без трамваи и велоалея. Бутиците за дрехи почти напълно отстъпиха място на нещо друго – кафенета и ресторанти, а самото място се превърна в туптящото място за срещи на града.

Пиша тези доста добре известни неща от гледната точка на човек, който цял живот е живял в квартала и 15 години е извеждал куче, тоест имам буквално ежедневни наблюдения върху процеса. Ако и крайният резултат да не ми харесва лично на мен и да смятам, че можеше да се запази велоалеята и трамвай 7, както и да се избере по-солиден паваж вместо настоящия грозен и чуплив, то не мога да си изкривя душата, че именно това е мястото, присъстващо в най-много снимки на млади и стари, софиянци и гости на столицата от други градове, включително и туристи от чужбина.

Днес по бул. "Витоша" денонощно има какво да се види, чуе или опита. Снимка: Николай Николов
Днес по бул. „Витоша“ денонощно има какво да се види, чуе или опита. Снимка: Николай Николов
Ех, туристите от чужбина!

От една страна, за мен те са основно тълпи шумни и досадни хора, които превърнаха квартала ми в по-малко приятно място за живот. От друга, покрай тяхното все по-масирано присъствие в България (8 милиона чуждестранни туристи за 2016 г.) за бизнеса, а следователно и за всички нас, това са добри новини. Тези хора идват да харчат пари, да се забавляват, да се разхождат, да снимат.

И нашият бизнес отговаря с все повече и по-готини ресторанти, барове, заведения и други забавления, както и с все повече висококачествени офис площи в бивши жилища. Тези същите бизнеси печелят все по-добре заради притока на платежоспособни клиенти и това се вижда с просто око, което от своя страна се отразява в плащането на повече и по-високи заплати на служителите им, а оттам се завърта и целият цикъл на икономиката.

Едно от местата, където концентрацията на чужденците е най-голяма е именно на пешеходната част на бул. „Витоша“. А там и по съседните малки улички, които също бързо се облагородяват, вече е гъчканица от хора. До веган ресторант има арт кафене, до него има ирландски пъб, източна чайна, изискан ресторант, китна сладкарница или ливанска гостилница. И това е само малка част от новата шарения и възможност в квартала, само заради премахването на колите от един булевард.

Някои от най-красивите сгради в София са именно в този квартал, но се рушат. А има как да бъдат спасени. Снимка: Николай Николов
Някои от най-красивите сгради в София са именно в този квартал, но се рушат. А има как да бъдат спасени. Снимка: Николай Николов
И тук идва идеята ми, която изисква минимални усилия и инвестиции от страна на Столична община.

Ами ако разширим пешеходната зона на София, така че да стане една наистина дълга линия за разходки за гражданите и гостите на града ни? Кое е най-логичното място за такова разширение? Ако сте прочели заглавието, вече се досещате – бул. „Княгиня Мария Луиза“, продължението на „Витоша“, от площад „Св. Неделя“ до Лъвов мост“.

Ще ме попитате – но защо точно там? Защото, скъпи приятели, именно там е сърцето на града ни, там е най-красивата архитектура и има най-много за показване на чужденците. До „Мария Луиза“ е кварталът Ючбунар, там е триъгълникът на толерантността – църквата, джамията и синагогата (а всъщност там са и католическа катедрала и румънска църква), в близост е и старият богаташки квартал по днешния бул. „Стамболов“.

Там има толкова стари къщи във виенски класически стил, които просто плачат да се превърнат в кръчми, пивници, бирарии, дискотеки, арт-кафета, музеи, изложбени зали или каквото душа иска. И ако има туристи, ще се намерят бизнесмени, които да го направят, точно както става днес около бул. „Витоша“.

Витошките павета са част от културното наследство на София. Време е те да бъдат преместени само по пешеходните зони. Снимка: Николай Николов
Витошките павета са част от културното наследство на София. Време е те да бъдат преместени само по пешеходните зони. Снимка: Николай Николов
Представям си новата пешеходна зона по следния начин – трамваите ще останат и ще бъде изградена и велоалея, а цялото разстояние между сградите ще бъде покрито с масивните витошки гранитни павета.

Впрочем, вместо да бъдат връщани на бул. „Дондуков“, бул. „Прага“ или ремонтирани на бул. „Цар Борис III“, където има тежък автомобилен трафик, паветата от там преспокойно могат да бъдат сложени на новата пешеходна зона и ще й гарантират автентичен софийски вид, който няма да има нужда от ремонт поне няколко века.

За да се запази комфорта на живеещите в квартала и за да има нормални алтернативи за пътуване, движение с коли ще има по малките улици, като те ще пресичат пешеходната зона, точно както по бул. „Витоша“. А за да бъдат компенсирани шофьорите, по съседните големи пътни артерии – бул. „Ботев“ и ул. „Георги Раковски“ може да се забрани паркирането на коли, с което ще се отворят по две нови платна. Още по-добре ще е и ако общината изгради на някой свой терен наблизо многоетажен паркинг за поне 300 автомобила.

Булевардът е достатъчно широк, за да поеме заведения, разхождащи се и градски транспорт. Снимка: Николай Николов
Булевардът е достатъчно широк, за да поеме заведения, разхождащи се и градски транспорт. Снимка: Николай Николов
Какво ще се постигне с един такъв евентуален проект?

Ще бъде създаден една 3-километрова линия, опасваща целия стар град София, започваща от изключително красивия Лъвов мост и околния му квартал, минаваща през и включваща към себе си вече пешеходната ул. „Пиротска“, минаваща през (надявам се също) пешеходния площад „Св. Неделя“ до Съдебната палата, по вече съществуващата пешеходна част по бул. „Витоша“ до парка пред НДК, по моста на Влюбените до Кучешката градинка в Южния парк.

Цялото това огромно пространство, пълно със зеленина, история, статуи, гледка към Витоша, небостъргачи наблизо, всякакви заведения за ядене и забавления, плюс повечето настоящи и бъдещи културни институции в града ни. Всеки турист обича именно тези части на града, а София отдавна е туристически град и ние трябва да действаме съобразно реалността.

Инвестицията на общината наистина би била минимална като за проект, който би докарал толкова пари в икономиката на града ни. Гергин Борисов от „Спаси София“ изчислява, че инвестицията би била в размер от около 8 милиона лева според избора на материал за пешеходната зона.

При цени на гранита към 200 лв. на квадратен метър (за дебелина 8 см.), става дума за около 3 милиона само за настилката, около 1 милион за трамваен път в бетонен кожух. Допълнително ще трябва ново осветление, ландшафт, препавиране на околните преки в обхвата и преработката на ул. „Георг Вашингтон“. Общо инвестицията би излязла около 12 милиона лева.

Превръщането на "Мария Луиза" в пешеходна зона би свързало и "Пиротска" с туристическия център на града. Снимка: Николай Николов
Превръщането на „Мария Луиза“ в пешеходна зона би свързало и „Пиротска“ с туристическия център на града. Снимка: Николай Николов
Трябва единствено да се сложи вече съществуващ паваж (работа за около месец и половина) и да се направи нова организация на движението в квартала. Това е абсолютно постижима цел и то буквално в рамките на няколко месеца, при добро желание.

Нещо повече, когато това се случи и нови бизнеси започнат да се появяват в квартала около бул. „Мария Луиза“, това ще повиши значително цените на имотите там. Новите собственици ще се грижат добре за сградите, голяма част от които вече са регистрирани като паметници на културата.

И ще го правят не защото това е важно за тях от сантиментална стойност, а защото именно тези стари къщи ще привличат онези добре плащащи хора – туристите. Постепенно кварталът ще се освободи от само себе си от онези криминогенни елементи, които през последните десетилетия се настаниха в него, и така бихме могли с един куршум – два заека.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *