За „Война и мир“

Кой стои зад блога "Война и мир"?

Непрекъснато ни залива псевдо-наука, псевдо-история, в обществото ни процъфтява краен и безумен социализъм, комунизъм , необоснован национализъм и всякакви вредни възгледи. Всичко това е обилно гарнирано с абсолютно непознаване на реалната история и на фактите. И понеже вярваме в девиза „Кой ако не аз, кога ако не сега“, тази образователна по своята същност инициатива бе създадена.

„Война и мир“ започна като фейсбук страница на 1 април 2016 г., кръстена на романа на Лев Толстой. Целта бе чисто и просто да се популяризира българската история, както и историята по принцип. С над 5000 харесвания за шест месеца и средно по 120 000 души достигнати всяка седмица (колкото е тиражът на един вестник), през октомври 2016 г. бе ясно, че е дошъл моментът за следващата крачка – а именно, създаване на сайт. Първоначално това бе личен блог на Георги Драганов, но много скоро голяма част от публикуваните материали започнаха да са както на други автори, така и на гост автори.

Войната е най-лошото нещо, което може да сполети едно общество. Разрушения, смърт, мъчения, изнасилвания, етнически прочиствания, тя изкарва най-лошото в човешкия характер. Същевременно, тя показва и човешкото благородство, приятелство, смиреност. Войната често е помагала и за научни открития.

Мирът е най-доброто възможно състояние, но пък понякога прекаленото желание за мир води до много по-пагубни войни, до леност, до деградация на обществото и загуба на неговите качества.

Тук ще бъдат публикувани откъси от книги, статии, снимки и картини на историческа, икономическа и политическа теми, без да се изпада в злободневни нападки към този или онзи политик или партия. Платформата подкрепя свободата на словото в абсолютен смисъл, включително и политически некоректни мнения, включително и обидни мнения, включително и публикации, които други медии не биха публикували или свалят. Искрено вярваме, че само с дискусия може да се достигне до реално решение на всеки един проблем, а цензурата винаги е контрапродуктивна.

И така, благодарим, че четете това! Очаквайте редовно нови публикации за историята на България и  света, както и коментари за икономика, политика и култура. Нека превърнем българския интернет в едно по-добро място.