Зоополиция ли? Не, благодаря!

Време за четене: 3 минути

От години в българското общество се промъква идеята за зоополиция, която да пази животните от насилие. Нека ви кажа защо намирам тази идея за много, много лоша.

От няколко години различни хора и организации като асоциация „Четири лапи“, предаването „Господари на ефира“, различни политици предлагат да се въведе зоополиция. Е, лобистите за това дело успяха да се наложат и вече има цели 433 зоополицаи с 26 автомобила, за които ще плащаме всички ние.

Има толкова други наболели и сериозни проблеми, които засягат нас, хората в страната – ниското качество на образованието, хаосът в здравеопазването, бавната и неефективна правосъдна система, потъването ни в класацията за свобода на словото, бавният икономически ръст и още много други. А някак именно тази кауза се радва на голяма популярност сред немалка част от българите и за нея се хвърлят големи обществени усилия и ресурси. Затова ще се опитам да обясня с няколко кратки аргумента защо не би трябвало да въвеждаме финансирана от държавата зоополиция в България.

България има прекалено голяма полиция и сега

През 2015 г. МВР пое ангажимент да наеме още над 60 служители на МВР, които да  разследват престъпления срещу животни. Не е много ясно дали всъщност тези хора са наети към този момент, но аз силно се надявам това да не се случи. А дори в момента България има изключително много полицаи – 398,1 на всеки 100 000 души или на 8-мо място в света. Бюджетът на МВР традиционно е най-големият сред всички министерства и за 2017 г. е 1 233 600 000 (един милиард двеста тридесет и три милиона и шестотин хиляди) лева. И срещу всички тези пари ние получаваме следната разкриваемост:

4-1Security-prestuplenia-razkritie-2015

Източник: Българска стопанска камара, статистика на МВР

И това което виждаме горе са регистрираните от МВР престъпления, а не реално извършените. Публична тайна е, че голяма част от престъпленията като кражби не се регистрират заради масовото разбиране на българските граждани, че „полицията не си върши работата“. И ако скоро в България не се проведе реформа по грузински модел, то ние ще продължаваме да наливаме по милиард и нещо годишно и няма да имаме по-добри резултати. И едно ново звено като зоополицията би имала същото, ако не и по-лошо представяне.

Правата на животните

Цял живот съм имал животни вкъщи – котки, куче, хамстер, морско свинче. Сегашното ми куче е с мен вече над 15 години. Израждал съм десетки пъти бременни котки и кучета и после съм намирал домове за малките им. Прибирал съм болни животни от улицата и съм се грижил за тях (като например настоящата ми котка). С други думи, аз много, много обичам животните. И разбирам желанието на хората да няма безпричинно насилие над животни. Но категорично не смятам, че животните могат да имат права.

Не смятам и че прокарването на закони ще помогнем на каузата за защита на животните. Българският закон за защита на животните се счита за един от най-прогресивните в Европейския съюз. Законът за защита на животните, който е в сила от 2008 г. забранява използването на диви бозайници в цирковете, частното отглеждане на големи котки и примати, както и масовото избиване на бездомни животни като метод за контрол на популацията им. Освен това, през 2011 г. Народното събрание прие промени в Наказателния кодекс, които криминализираха крайните форми на жестокост към животните и организирането на боеве с животни.

И тук идва големият въпрос, при положение, че съществува законова рамка (която аз лично не одобрявам, но това е друга тема) какво пречи на гражданите да се възползват от нея и да подават сигнали? Или пък просто да остракизират хората, които мъчат животни? Социалната стигма понякога работи значително по-добре и от най-строгия закон.

Решение на проблема с насилието над животни

Ако приемем, че голяма част от обществото смята проблемът с насилието над животните за важен, приоритетен (по-важен от разпадащото се образование, здравеопазване или неработеща съдебна система), то разбира се тези наши съграждани могат да се самоорганизират и да направят нещо по въпроса. При наличието на достатъчно закони, които тук и сега вече криминализират насилието над животни,  могат просто да звънят на 112 всеки път, когато видят нещо нередно. Или пък могат да съберат пари и да направят частна Зоополиция, която да се издържа изцяло от дарения. Защото аз не искам моите данъци да отиват за такава инициатива и съм убеден, че голяма част от българските граждани са на моето мнение.

 

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

7 Comments

  1. Животните нямат права.И аз ги обичам,но да се поставят наравно с хората,не бива.

  2. Защо решихте, че животните нямат права?
    Как толкова самонадеяно твърдите,че единствено и само хората имат права?!!
    Правото да бъдат унищожители на Природата и нейните създания ви принадлежи по презумпция?!!
    Всяко същество има право на живот (вкл.дървета и растения).
    Правото на защита и обгрижване на тях принадлежи на човека.Силният.
    Добрият господар.
    За огромно съжаление сме твърде далече от това.В Бг.
    Затова деца разчекват котки, младежи убийци режат кучешки лапички, изваждат очи и удушват животни по най-мъчителен начин.
    Разбира се, правото на животните в България е да бъдат малтретирани, душени, давени….
    Други права те НЕ БИВА ДА ИМАТ!!!
    Повдига ми се от псевдо-интелектуалната драсканици по-горе!!!

  3. Направо не съм вярвала ,че има толкова болни мозъци ,които да твърдят ,че не бива да има зоополиция и че животните нямат права .Абе хора, разберете че ,всички ние сме гости тук и сме ДЛЪЖНИ да уважаваме майката природа и създанията и ,защото ако не бе тя дори нямаше да сте живи!

    • Здравейте,

      Ясно съм обяснил и съм дал примери защо създаването на зоополиция би било много лоша идея от чисто финансова гледна точка.

      А защо животните не могат да имат права? Защото само и единствено хората могат да имат права. Другото са хипарски бълнувания, върху които не може да се построи адекватно и работещо общество.

      Поздрави!

      • Ами, да, хората имаме права. Аз имам право, когато се разхождам из града, да ми е спокойно и приятно, а не на ВСЯКА улица да виждам размазано животно от кола – котка, куче, лисица и т.н. Имам право да отида на плаж и някой си собственик да си държи кучето у тях, а не да го пуска без каишка на обществено място и да ми пикае на хавлията и т.н. Имам право да си карам колело и група бездомни кучета да НЕ МИ скача отгоре и т.н., и т.н. Правата на животните са ТЯСНО свързани а правата на човека, ок?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *