Реформа в МВР по грузински модел – закъсняваща, но наложителна

Време за четене: 5 минути

Неусетно измина точно една година, откакто българските полицаи излязоха на незаконен протест, за да защитят своите социални придобивки. Те успяха да ги защитят, но междувременно резултатите на полицията ни продължават да са, меко казано, незадоволителни.

Разкриваемостта на престъпления е около 2%, а апаратът на МВР не само не се е смалил от огромния брой заети в министерството, но даже бяха наети нови 1500 души в новосъздаденото държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги“. Естествено, нови електронни услуги няма да видим скоро, но пък заплатите на тези чиновници ще ги плащаме данъкоплатците. Не смеем и да мечтаем част от некадърните, корумпираните или ненужните чиновници и полицаи в МВР да напуснат или да бъдат съкратени.

Имаше, разбира се, и опити да се случи реална реформа в МВР. Група граждани протестирахме няколко пъти под надслов „Качество, а не количество в МВР“, но исканията ни не бяха чути.

Българската полиция е добра единствено в потушаване на народното недоволство със сила. Кадър от протестите от 2013 г. срещу правителството на Пламен Орешарски.
Българската полиция е добра единствено в потушаване на народното недоволство със сила. Кадър от протестите от 2013 г. срещу правителството на Пламен Орешарски.

И за да не бъда голословен, споделям прекрасната статия от 2010 г. на Николай Коварски, писана за рускоезичната версия на списание Forbes, в която описва какво направи Грузия, за да има ефективна полиция. Статията е вече на 6 години, правителството на провелия реформите Михаил Саакашвили не е на власт, но наследството му продължава да е живо.

Как да създадем ефективна държава от нищото: грузинският опит при реформата на правоохранителните органи

През пролетта бях в Грузия. Целта ми бе да разбера закономерностите на грузинските реформи, особено в сферата на правоопазването, движещите им сили и степента на успешност.

Сблъскваш се с реформите още щом попаднеш на тбилиското летище – акуратна съвременна сграда от стъкло, стомана и бетон. Чисто, красиво. Границата е както в европейските държави. Въпреки ранния час, получаването на виза отнема около 15 минути.

Грузински полицаи и новите им автомобили.
Грузински полицаи и новите им автомобили.

Срещах се с представители на Министерството на вътрешните работи (на грузински – МВД) и други силови ведомства. Съставът на правителството прави някак шашаво впечатление. Много от тях са по-млади от 35 години (най-възрастният е министърът на вътрешните работи). На отговорни постове в министерствата можеш да срещнеш хора на 25-27 годишна възраст. Много от тях са завършили грузински технически вузове. Много имат и добро западно образование – най-често политологическо или икономическо.

МВР: 88% процента подмяна на кадрите

Реформата на правоохранителните органи започва веднага след оранжевата революция. Плодовете й се виждат на всяка крачка. Полицаите не взимат рушвети. Даже опозиционно настроените срещу правителството хора (а срещнах твърде много недоволни), отбелязват: “да, узурпатори са, да, бандити са, но за това, което направиха с милицията – поклон!”

След като бе избран за президент Михаил Саакашвили реши, че е необходимо веднага да покаже на народа, че новата власт рязко се отличава от старата. Затова бе решено да се пречупят всички обичайни стереотипи. И в частност, най-здравият – “нашият народ не обича правилата, нищо не може да се промени, корупцията и кражбите са част от нашия начин на живот”. Новата власт стъпи на идеята, че хората искат справедливост и са уморени от корупцията.

Министерството за държавна сигурност бе разформировано. Функциите му бяха преразпределени между новото МВР и други ведомства.

Системата на вътрешните работи бе подложена на кардинална чистка. В течение на 2 години от МВР бяха уволнени 75 000 от всичките му 85 000 служители. Разформироваха ГАИ (грузинското ДАИ), и в продължение на 3 месеца пътната ситуация изобщо не е регулирана. Попитах министъра на вътрешните работи Вано Марабашвили как е възможно това, нали огледът на местопроизшествията, разпитите, експертизите изискват определен опит.

“Гражданите се съгласиха да потърпят”, отговори той “Ние имахме кредит на доверие и го използвахме за разрушаване до корен на старата структура и за качествен подбор на нови сътрудници. Взимахме на работа само умни хора. Повярвайте, способният човек се учи бързо на всичко.”

Гражданите търпяха няколко години, докато новите сътрудници се обучаваха на полицейската работа. Огромното мнозинство новаци преди това нямаха и най-малка представа за нея.

Принципно в новото МВР не се приемаха бивши сътрудници на правоохранителните органи и даже граждани с юридическо образование. Крайният резултат бе съкращаване на общия щат на МВР до 26 000 души. В департамента за гранична охрана служат още 4000, в извънведомствената охранителна полиция – 13 000. Последното звено охранява посолствата, държавните обекти и официално предоставя платени услуги на гражданите – например охранява бизнесмени.

При постъпване на работа кандидатите минават психологически тестове, разработени съвместно със западни специалисти. Това позволи да се повиши средното интелектуално ниво на служителите и да се подберат хора с психологическа устойчивост и неагресивни нагласи.

За години на реформата заплатата в полицията, а после и в целия държавен апарат, нарасна 15 до 40 пъти. Средната заплата в Грузия е $200. Участъков инспектор получава на месец $400-500, патрулен полицай – $600-1000, началниците на отдели и детективите – до $2000. Отделно са здравните застраховки, застраховката срещу смърт или осакатяване, понякога премии, които могат да са и доста големи в зависимост от стажа и участието в разкриване на конкретни престъпления.

Днес професията полицай осигурява добър старт в живота. В полицията постъпват основно млади хора от 19 до 35 години. Постъпват за невисока, но достойна заплата, с възможност да напуснат, след като отработят 2 до 5 години. След напускане безупречно служилите полицаи запазват пожизнено част от пенсията си, известно време получават пакет социални плащания, има държавни програми за получаване на по-високо образование, включително в чужбина, както и предимство при постъпване на държавна работа.

Системата на специалното полицейско образование също бе коренно преустроена. На основата на няколкото школи на МВР в столицата Тбилиси бе създадена полицейска академия. “Спецкурсът в академията е задължително условие за да работиш в полицията”, обяснява нейният председател Ана Чихиташвили. “За да станеш детектив или криминалист, трябва да постъпиш в академията със завършено юридическо образование. За служба в патрулната полиция висше образование не е нужно. Постоянно провеждаме курсове за преподготовка. Невъзможно е някой в МВР да получи повишение, без да е минал такъв курс.” На приемните изпити в школата има повече от 10 кандидати за едно място.

Основните подразделения в МВР са патрулната служба и криминалната полиция. Патрулната служба изпълнява функциите на пътна полиция и на моменталното реагиране на сигналите на гражданите в службата за извънредна помощ (нещо като “горещия телефон”). Екипи от двама души патрулират по специално разработени маршрути. Ако през нощта се погледне от планината, може да се види как по целия град плътно са разпределени синьо-червени светлини – патрулните автомобили задължително се движат по задължителните маршрути с включени светлини.

Нормативът за реагиране на съобщение за престъпление или произшествие от най-близкия екип е няколко минути. Всички коли са оборудвани с компютри, с които може да се провери в базата данни всеки автомобил или задържан. В колите има видеокамери и се записват разговорите на екипа, също и местопроизшествието – защото полицаите имат право да задържат и разпитват само в обхвата на камерата на колата си. Ако на дежурство излезе автомобил с неизправно видео оборудване, това може да доведе до уволнение на екипа и на служителя, който е пуснал автомобила на дежурство.

Когато се освободиха от несвойствените си функции като събиране на рушвети за себе си и началниците, полицаите като че станаха по-добри. Те са доброжелателни, често се ограничават с устни или писмени предупреждения. Ръководството на МВР внушава на състава водещата нагласа – за толерантно отношение към гражданите, че по отношение на дребните правонарушители полицията преди всичко трябва да използва предупреждението, превенцията.

Четири причини за успех

Какво доведе до успеха на реформите в Грузия? Изброявам четири ключови фактора.

На първо място, наличието на политическата воля в лидера, и в началото малка група – 10 души, а след това около 50, обединени около него. Те се споразумяха за по-висшата цел, установиха правила, които никой няма правото да нарушава. Основното нещо – да не се вземат пари. Нарушителите на това правило биват безмилостно премахнати от техните редици. Според реформаторите, неспазване на тези правила е довело до провала на реформите в Украйна (а и в България, бел. моя).

Второ, уникалния политически момент. Народът доведе на власт хора, които нямат задължения към нито една политическа или икономическа сила в страната или в чужбина. Това даде на реформаторите определен запас от време (първоначално реформата не тръгна гладко), както и способността им да се справят рязко с тези, които не споделят техните идеи.

Трето, Грузия – това е всъщност една малка страна. По-лесно е да се предаде същността на реформите до най-долното ниво, което позволи драстично да се ускори темпото и да се предотврати умората и недоволството на гражданите от неизбежното влошаване на качеството на за известно време. Въпреки това, според министър Мерабишвили в Русия (а и в България) подобна реформа трябва да мине по-бързо, по-качествено и необратимо.

Накрая, внимание към преживяванията на другите хора. Реформаторите смело включиха методите и парите на други хора, „рециклираха“ творчески техните идеи.

Основното ми заключение: реформата – това е много просто нещо. Ние просто трябва да поискаме и можем да я постигнем.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *