Ненужните регулации в България

Време за четене: 3 минути

Независимо с какви възгледи сте, ако живеете и работите в България през последните години неминуемо сте се сблъскал с нещо, което е направено с цели единствено да ви пречи и да ви прибере част от парите. Да, говоря именно за регулациите, които от година на година заплитат все повече и повече българския бизнес и всички нормални хора за сметка на растящата бюрокрация, от което всички страдаме.

Преди време един приятел ме попита кои според мен са ненужните регулации в България днес. Въпросът е много обхватен, силно експертен и засяга страшно много области на живота, затова и няма как един човек да има компетенцията да говори за всичко. Затова аз ще споделя само тези, до които лично съм имал досег и намирам за силно ненужни.

Първото и ненужно нещо, което трябва моментално да си ходи, са данъчните декларации. Всеки от нас, след като е платил данъците си и държавата знае в детайли колко е взела, настоява да опише отново това в един безкрайно сложен, труден и ненужен никому документ.

Спомням си преди години как тогавашният директор на Националната агенция по приходите Мария Мургина заяви, че данъчните декларации не могат да бъдат премахнати „защото едни 1000 човека ще останат без работа„. Без допълнителен коментар.

Държавно създаденият почти пълен монопол на държавните дружества НЗОК и НОИ изсмуква огромен ресурс от работещите под претекст, че създава системи на здравеопазване и пенсионно осигуряване.

Премахване на задължителността на тези два модела би поставило държавните компании в здравословна конкуренция за клиенти и би довело до чудеса в много скоро време. А алтернативи, от които обикновеният гражданин може да се възползва и да му излезе много по-евтино, по-качествено и по-справедливо има – частното пенсионно осигуряване и частното здравно осигуряване дават все по-добри резултати на практика в България.

Трябва да бъде облекчен значително режимът за започване на бизнес.

Създаване на единен търговски регистър, в който да може онлайн се регистрира фирма в рамките на един ден, без обикаляне по гишета и носене на папки с бумащина, след проверка за минали задължения, измами и сходна дейност, и това е. Изцяло уведомителен режим. Давам за пример Естония и нейното електронно правителство, където това е приложено от вече близо 20 години и работи прекрасно.

Също така тези милиони проверки на малкия бизнес – пожарна, здравна и прочие инспекции са абсолютно ненужни. Който иска да има добър бизнес, сам отговаря на много по-високи стандарти. Който не – плаща на чиновниците и пак предоставя лоша услуга.

Не съвсем регулация, а решение на българския съд – забраната на услугата за споделено пътуване Uber, а може би и на други подобни услуги, както и преследването на споделеното пътуване. Абсолютно неадекватни, не-пазарни решения, от които страдат хората, околната среда и градовете ни, заради нарастващите задръствания.

Регулацията, според която една фирма може да има само до 4 аптеки, а всяка една отделна аптека трябва да бъде управлявана само от носител на степен магистър-фармацевт. За сметка на това в градове до 5000 души се допуска изключение, при което и помощник-фармацевти могат да бъдат управители – тоест явно не е жизненоважно управителят непременно да бъде магистър. Ако това правило се приложи навсякъде, мнозина биха спечелили и бихме видели едно завръщане на денонощните аптеки, които в последните години намаляват с огромни темпове заради тази регулация.

И, ако след цялата тази тирада против регулациите, аз ще си позволя да бъда лицемер и да защитя въвеждането на една регулация.

Но тя не е за нас, гражданите, а за правителството – нека то да не може да харчи повече, отколкото изкарва. Бюджетът трябва да бъде правен без дори една стотинка дефицит. Давам за пример проекто-бюджета на ИПИ, съставен при значително по-ниски данъци от сегашните, без дефицит, което ще е добре за всички работещи, както и за дългосрочното финансово здраве на нашата страна.

Това са само някои от регулациите, за които се сещам и които би било добре да бъдат премахнати, за да може ние, българите в България да заживеем по-добре. Вие за какви други регулации се сещате?

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. Винетките да се вкарат в цената на горивото. Караш повече – плащаш повече. В цената на горивото дори може да се вкарат и дамък МПС и задължителните застраховки.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *