БАБХти и електронното управление, като мейлите не си четете

Време за четене: 3 минути

Снимка: Sebastian Herrmann, Unsplash

От няколко месеца следенето на информационен поток, ходене по събития и редакционният живот са зад гърба ми. Това далеч не означава, че не се вълнувам от новините, но интересът към някои ресори спадна рязко, ако изобщо го е имало. С голямата сила да не съм вече медиен човек, идват и големите отговорности да се опитам да се отпиша и да спра да получавам информации, които не са ми нужни.

Това не е поредният текст за GDPR и непожеланите реклами или прессъобщения.

По времето на репортерстването ми следях земеделския ресор, което най-малкото означава, че е добре да съм в списъка с мейли на Министерството на земеделието и агенцията за безопасност на храните. Вярвайте ми, това е едно от най-скучните неща за четене, камо ли за отразяване. Въпреки това, големите пари са именно в този ресор. Запомнете тази част.

Минаха три месеца откакто инфлуенцата по птиците в село Малко Конаре не ме интересува. И именно заради това се опитвах по най-човешкия и професионален начин да се отпиша от преслистите на БАБХ и МЗХ. Пробвах с имейл, отговор на тяхно съобщения с думите Unsubscribe. Световна практика е по този начин да се отписваш от прес листите. При това, ако няма бутон в самия мейл, който да те отписва автоматично.

Успях да се отпиша от пресцентъра на ЕК, от всичките културни афиши, театри, частни ПР компании и т.н. Първият ми опит с думичката „unsubscribe“ при земеделците беше неуспешен.

Дали знаят добре английски в пресцентровете? За мен си остава загадка и до днес „Моля, премахнете ме от списъка с прессъобщения“ беше следващият ми опит. Ясно, учтиво, точно. Греда! Продължих да получавам информация, че е забранен ловът на диви свине. Това е добре за животните, но на мен ми е все тая.

Няколко прессъобщения по-късно изпратих мейл (официален имейл на БАБХ и МЗХ в government.bg) с такъв текст:

СПРЕТЕ ДА МИ ПРАЩАТЕ ПРЕССЪОБЩЕНИЯ.
ОТПИШЕТЕ МЕ ОТ ПРЕС ЛИСТА
НАЙ СЕТНЕ
МЕРСИ
БАСИ

Пунктуацията е запазена.

Дали това е проработило според вас? Хич въобще.

Още няколко инфлуенци по птиците по-късно реших да извадя тежката артилерия и да изиграя GDPR картата. БАБХ и МЗХ получиха от мен следното съобщение, пак на държавния мейл:

ЗДРАВЕЙТЕ ЗА 10 ПЪТ.
МОЖЕ ЛИ НАЙ-СЕТНЕ ДА МЕ МАХНЕТЕ ОТ ПРЕС ЛИСТА.
НЕ ИСКАМ ДА ПОЛУЧАВАМ ВАШИ СЪОБЩЕНИЯ.

ЩЕ ВИ ОСЪДЯ В КЗЛД, АКО ПОЛУЧА ОЩЕ ЕДИН ИМЕЙЛ ОТ ВАС.

Резултат? Отрицателен.

Защо просто не им звънна, бе, човек?“ е въпрос, който задавате с право. Дали пресцентър, който не си чете мейлите, ще вдигне телефона? Отговорът отново е „не“. Звънях и на БАБХ, звънях и на МЗХ. Телефоните, оставени в сайтовете, не работеха. Други даваха дълго и продължително свободно.

Реших да предприема други мерки, по-близки не с журналистиката, а с комедията.

БАБХ и МЗХ получиха от мен имейл, в който твърдя, че имам записи и документи, които уличават зам.-министри и шефове в агенцията в злоупотреба с европейски средства.

Ето текстът към МЗХ:

babh_email_3

Здравейте,

разполагам със аудио запис на Лозана Василева, както и с документи, които уличават нея и ведомството в злоупотреба с евроредства.

Текстът ще бъде публикуван в понеделник.

Преди това бих желал коментар от пресцентъра.

Един час по-късно получих обаждане от Албена Ямболиева, шефката на пресцентъра на МЗХ.

Е, значи можело.

Първо ми зададе въпроса „Искате да ви отпишем от мейлите, нали така?“. Казах ясно и категорично „Да“. След това ме попита относно и записите и документите, дали ще им задам въпроси за уличаването. Плеснах се за челото и им отговорих, че ще се наредят нещата и няма да публикувам текст. „Много ви благодаря“, завърши Ямболиева. Е, няма за какво. Вече съм един свободен човек.

Следващият път, когато Томислав Дончев излезе на трибунката в Министерски съвет и ви разкаже колко е напреднала работата по облекчаването на административната тежест или пък, че електронното правителство ни е по-добро от на Естония, ама само на хартия, сетете се за това, че Албена Ямболиева и всичките пресцентрове у нас ги боли само, ако мястото на шефовете им, ерго техните, са под заплаха. Иначе, за да ти свършат истинската работа, по-добре не се хабете.

Сподели
Николаос Цитиридис
Николаос Цитиридис

Николаос Цитиридис е бивш журналист в Оффнюз, стендъп комик, създател на Ревюта на вафли и водещ на вечерно шоу в бТВ, кръстено на него.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *