„Консервативните“ нагласи на българите днес

Време за четене: 2 минути

Тъй като днес ще прочетете на много места колко консервативен бил българинът, искам да ви кажа, да не се радвате, ако сте консерватор и да не се потискате, ако сте прогресивист, защото това просто не е така. И ще опитам да обясня защо.

Според излязло вчера проучване на обществените ценности на агенция Тренд основната ценност за българите е семейството и сигурността. Над 80% са против приемането на бежанци и мигранти от Близкия изток (разбирай мюсюлмани от страни с радикален ислям), почти 80% са против еднополовите бракове.

Тези данни според мен не свидетелстват нито за привързаност към традиционната култура, нито за привързаност към традиционния морал. Защо? Защото почти същия процент хора са твърди поддръжници на аборта. Защо? Защото българинът цени „сигурността” и разбира тази сигурност именно като съществуване по начин, който не го кара да прави усилия заради някакви ценности. Бежанците и мигрантите изглеждат опасни за сигурността. 80 те процента са против тях, заради сигурността. Бебетата заплашват спокойствието, разбирай сигурността – българите са за екзекуции на бебета.

Един ден българите ще направят друга връзка между мигрантите и сигурността – ще проумеят,че мигрантите означават работещи нови заводи, осигуровки в НОИ и пенсии за огромните остаряващи набори от 70 те и ще промени мнението си. Един ден българинът ще свикне с еднополовите бракове и щом не заплашват сигурността ще ги подкрепи. И тогава българинът ще продължава да подкрепя абортите, но няма да е станал либерален – просто ще е същият пристрастен към сигурността човек. Боя се, че и подкрепата за семейството е също следствие на нуждата от сигурност. Когато може без семейството, когато има друг източник на сигурност, тази подкрепа отслабва.

Заради този култ към сигурността преходът у нас започна, когато във Вишеградските страни завърши, затова днес едни сляпо копнеят за Евразия, а други треперят за „фондовете” на Европейския съюз.

Изследването показва българинът като човек не с консервативни ценности, а като народ без трансцедентни ценности. Ценим не това, което вярваме, че е справедливо, добро и красиво, а това, което не ни тревожи и предизвиква.

Консерватизмът, обратно на това е нагласа, която кара хората да действат често против малкия си интерес, заради справедливостта и доброто.

Сподели
Момчил Петров
Момчил Петров

Момчил Петров е завършил История в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в B2B продажби на индустриални стоки за международна компания. Семеен, с три деца.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *