Коя държава ще бъде хъб за центрове за данни на Балканите?

Време за четене: 2 минути

Снимка: Markus Spiske, Unsplash

Microsoft и Amazon обявиха, че замразяват проектите си за нови центрове за данни в Ирландия заради проблеми с техния електроенергиен оператор (EirGrid). Част от екипите им предлагат да се погледне към Югоизточна Европа за частична релокация.

Към момента ситуацията е следната – като бройка, България има повече действащи центрове за данни от Гърция, Хърватия, Унгария, Сърбия и само с два по-малко от Румъния. Същевременно по service providers и network fabrics сме номер едно.

Дата центрове в различните балкански страни. Източник: Cloudscene
Центрове за данни в различните балкански страни. Източник: Cloudscene

Също, ключови оптични пътища минават от тук и България работи като коридор от Балканите към Близкия изток. Играчите в този бизнес у нас са ясни, като миналата година дори VueNow InfoTech обяви намерение да инвестира в центрове за данни в Пловдив, което се надявам да се реализира.

Въпреки доброто си представяне в бизнеса с центрове за данни, имаме много, много силна конкуренция, защото агенцията по инвестиции на Гърция (Enterprise Greece) води изключително проактивна инвестиционна политика – вкл. подпомага изграждането на ВЕИ (вятър и вода) мощности близо до градовете, където Microsoft изгражда центровете си за данни (Коропи и Спата).

Освен това, наскоро гърците направиха много стратегически ход – подписаха със Саудитска Арабия споразумение за изграждане на подводна и наземна кабелна система за предаване на данни (East to Med data Corridor), която ще премине през Саудитска Арабия и Средиземно море и ще свърже Азия с Европа, осигурявайки различен маршрут от съществуващите, което ще позволи по-бърз трансфер на данни.

По мое наблюдение, откакто в Гърция има Междуведомствен комитет за стратегически инвестиции (Interministerial Committee for Strategic Investments), резултатите им са отлични и няма да е зле да извлечем няколко урока от тяхната инвестиционна политика:

  • Презентация на държавата, специално направена за инвеститори в центрове за данни, с детайли за цените на тока, търговете за отдаване под наем на оптически мрежи, цени за строителство на кв.м., кадри в IT инфраструктурата, стратегическата позиция на оптичните пътища, минаващи през България и т.н.
  • Привличане в разговора с инвеститора и на специалисти, предлагащи пълен спектър консултантски услуги за центровете за данни (поверителност на данните, киберсигурност, telecommunications compliance и др.)
  • Таргетиране на подходящи държави за съвместно изграждане на инфраструктура за трансфер на данни.
Сподели
Йонко Чуклев
Йонко Чуклев

Йонко Чуклев е чрен на управителния съвет на Българска стопанска камара и зам.-председател и съосновател на „Професионална асоциация по роботика и автоматизация“ (PARA). Професионалният му опит му включва работа по проекти в Лондон и Ню Йорк. Бил е лектор на събития като TEDxSofiaUniversity, Robotics Strategy Forum, European Digital Week и е участвал като икономически и технологичен анализатор в множество медии у нас.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *