Ползи и рискове при употребата на чая с хибискус

Време за четене: 7 минути

Снимка: Tea Creative │ Soo Chung, Unsplash


Хибискусът е род от около 200 вида, част от семейство Слезови. Обикновено, когато се говори за хибискус в контекста на приготвянето на чай с хибискус, се има предвид запарката, направена от цветовете на Hibiscus sabdariffa, познат в България и като суданска роза. Основните износители на суданска роза в световен мащаб са Китай и Тайланд, но се отглежда и в други страни (Судан, Мексико, Египет).

Чаят от хибискус, известен и като каркадé, е с дълбок, тъмночервен цвят и освежаващ, тръпчив вкус. Счита се, че е бил популярна напитка още в древен Египет. Все още е свързан с културата на Малайзия, Южна Корея, Хаити, Индия и щата Хавай. До ден днешен се консумира заради полезните си свойства.

Освен тях обаче трябва да сме наясно и с потенциалните рискове от прекомерната консумация на каркадето. Той е обект на изследвания от сравнително скоро – заради това и не съществуват толкова много научни данни за употребата му, колкото например за зеления и черния чай (Camellia sinensis). Като допълнение, повечето от проведените проучвания са върху животни или в in vitro обстановка (а не върху хора) и не включват приема на чай от цветовете на растението, а екстракт или под форма на хранителна добавка. Въпреки това, резултатите от тези изследвания все пак дават добра индикация за ползите и рисковете при употреба на чая от хибискус.

1. Съдържание на антиоксиданти

Първо да напомним, че свободните радикали са молекули, които се образуват в организма в резултат на естествени процеси в него или като реакция на фактори от околната среда. Свободните радикали не са задължително вредни сами по себе си, но при прекомерното им натрупване се нарушава баланса между тях и антиоксидантните защитни сили на организма, което води до клетъчни увреждания и оксидативен стрес (състоянието, при което се наблюдава недостиг на антиоксиданти). Oксидативният стрес играе роля в развитието на много заболявания и състояния, включително някои видове рак, Паркинсон, Алцхаймер и др.

От всички познати билкови чайове, хибискусът има най-високо съдържание на антиоксиданти, които спомагат за възстановяването на увредените клетки. В изследване, в което е даван екстракт от хибискус на плъхове, е установено, че количеството антиоксиданти е повишено, а вредните ефекти на свободните радикали са намалени до 92%.

2. Намаляване на кръвното налягане

Хибискусът също така съдържа антиоксидантът антоцианин. Антоцианините са флавоноиди (клас от растителни вторични метаболити), свързвани с намаления риск за развиване на хронични заболявания. Според проучване, проведено върху 70 души с високо кръвно налягане, тези, които изпивали две чаши чай от хибискус всяка сутрин на гладно, показали подобрение в сравнение с другите, които приемали лекарствени средства. Това също така означава, че ако страдате от ниско кръвно налягане, каркадето не е вашата напитка.

Антоцианинът се среща и в редица горски плодове като малини, къпини, бъз, арония, боровинки и други. На него се дължи техният тъмен цвят.

3. Намаляване на кръвната захар

Глюкозата в кръвта (или кръвната захар) се набавя от храната, която приемаме и дава на тялото необходимата енергия то да функционира правилно. Чрез кръвоносната система глюкозата достига до всички клетки и органи, които се нуждаят от нея. След хранене нивата на кръвна захар се повишават – тогава панкреасът произвежда хормона инсулин, който спомага за навлизането ѝ в клетките. При хората със захарен диабет тип 2, инсулинът не се справя достатъчно добре с повишените нива глюкоза. Като резултат в кръвта остава повече захар, отколкото е нормално, а клетките страдат от липса на енергия.

За разлика от влиянието на хибискуса върху кръвното налягане, ефектът му върху кръвната захар не е изследван върху хора. Тестовете, проведени над опитни мишки, все пак показват забележим ефект.

В проучване от 2013-та с екстракт от хибискус се наблюдава понижаване на количеството глюкоза в кръвта на 12 % от мишките с диабет. Трябва да се отбележи, че промяна при тези без диабет не е регистрирана. Оказва се, че каркадето е подходящ избор за регулиране на нивата на кръвна захар при страдащите от захарен диабет тип 2.

Разбира се, подобно на ниското кръвно налягане, твърде драстичното намаляване на тези нива крие собствени рискове. Консултирайте се с лекар, ако вече приемате лекарствени средства със сходна цел. Въздържайте се и ако ви предстои или се възстановявате от операция – в такава ситуация кръвната захар е трудна за контролиране.

4. Отразява се върху холестерола

Холестеролът е липопротеин, намиращ се в кръвта, който неформално делим на „добър“ и „лош“. Ако лошият е в прекомерни количества, при преминаването му през кръвоносните ни съдове може да се получат засядания и респективно – съсиреци, блокиращи притока на кръв. Ако блокираните артерии са в сърцето или мозъка, това може да доведе до церебрален или сърдечен инфаркт. Целта на добрия холестерол е да „помага“ на лошия да преминава гладко през кръвоносната система и да го транспортира до черния дроб, където бива обработен и изхвърлен. Това намалява възможността лошият холестерол да се задържа в артериите и да ги запуши.

По време на тестовете за кръвна захар е установено, че екстрактът от хибискус влияе и на нивата холестерол при опитните мишки (всъщност, доста от хората с диабет страдат от високи нива на „лош“ холестерол).

След допълнителни експерименти е установено, че екстрактът се отразява на холестерола и на мишките без диабет. Различните проучвания обаче показват неконсистентни резултати. Понякога нивата „лош“ холестерол падат. В други случаи те остават незасегнати, но пък нивата „добър“ се покачват. Това означава, че са необходими повече изследвания, за да можем да твърдим със сигурност какъв е ефектът на хибискуса върху холестерола, тъй като по всички параметри той оказва видимо влияние.

5. Цялостно положително влияние върху сърдечното здраве

Хибискусът не просто поддържа ниски нивата на кръвната захар, кръвното налягане и лошия холестерол. Ако тези нива стоят в необходимите граници, ще се радваме и на по-добро сърдечно здраве.

Високото кръвно налягане в дългосрочен план има потенциал да пренапрегне и отслаби сърцето, което увеличава шанса за сърдечни заболявания. До тях или до удар може да доведат и високите нива кръвна захар и лош холестерол, което показва защо е важно да ги контролираме.

6. Ефект върху теглото

Според някои изследвания, хибискусът влияе и върху теглото, спомагайки за свалянето или предотвратявайки покачването му.

Отслабване

В Тайван е проведено проучване, в което на хора е даван екстракт от хибискус в продължение на 12 седмици. При всички доброволци се наблюдава промяна – намалени тегло, телесни мазнини и съотношение между талията и ханша.

Оказва се, че хибискусът има ефект срещу наднорменото тегло. Той активира ензима аденозин монофосфат-активирана протеинова киназа (AMPK), който може да се срещне в много лекарства против затлъстяване. Когато се активира, той стимулира разграждането на мазнини.

Предотвратяване на покачване на теглото

Вече знаем, че хибискусът намалява кръвната захар. Като страничен ефект, това спира и качването на килограми.

Ниската кръвна захар намалява апетита и стимулира здравословния метаболизъм. Това предотвратява преяждането и респективно – затлъстяването. Накрая – чаят от каркаде има нула калории, ако не се добавят подсладители. Това го прави идеален заместител на по-вредните газирани напитки и плодови фрешове, когато ни се пие нещо повече от просто вода.

Чай от хибискус. Снимка: K8 , Unsplash
Чай от хибискус. Снимка: K8 , Unsplash

7. Предизвиква менструация

Хибискусът също оказва ефект и върху естрогена. Това означава, че консумацията на чай от каркаде може да предизвика менструация – пореден пример за полза за някои и вреда за други. За някои жени предизвикването на менструация може да е плюс – например при нередовен цикъл, а дори при редовен такъв, една чаша каркаде може да помогне с менструалните крампи.

От друга страна, хибискусът носи най-висок риск за бременните жени. Предизвиквайки менструация, се засилва опасността от спонтанен аборт. Чаят трябва също така да се избягва, когато се правят опити за зачеване. Не е препоръчителен и при кърмачки или ако се приемат противозачатъчни.

8. Антибактериални свойства

Чаят от хибискус не просто напомня на вкуса и цвета на сока от червени боровинки, а притежава и сходни лечебни свойства. Той помага за лечението и превенцията на инфекция на пикочните пътища (ИПП). В пикочните пътища често се развиват бактерии и гъбички, водещи до инфекции със симптоми парене, сърбеж и болка. Оказва се, че съединенията в хибискуса създават негостоприемна среда за причинителите на тези инфекции. Така каркадето да може да спомогне за предпазването на пикочните пътища от инфектиране, както и да ги подкрепи, ако инфекцията е вече факт.

9. Взаимодействие с лекарства

Тъй като хибискусът е билка, той може да си взаимодейства с някои лекарства, което води до рискове. Най-притеснителната реакция е с ацетаминофена (активната съставка в парацетамола). Няма проведени достатъчно изследвания, които да опишат подробно риска от смесване, но най-добре се въздържайте да го правите.

Също така по-рано споменахме, че е най-добре да не се пие чай от каркаде, ако се приемат противозачатъчни или лекарства за понижаване на кръвната захар или кръвното налягане. Комбинацията може да направи понижаването твърде драстично.

Колко чай от хибискус можем да пием?

Дори и за вас пиенето на чай от хибискус да не представлява риск, най-добре е да не прекалявате. Няма проведени достатъчно изследвания по темата, но се препоръчва консумацията да се ограничи до 2-3 чаши на ден.

Как да си приготвим чай от хибискус?

В почти всички хранителни магазини се продава чай от хибискус на пакетче, често в комбинация с други билки (най-често шипка). Ако се вгледате в съставките на плодовите чайове, ще откриете, че повече от тях са на основа точно на хибискус. Разбира се, ако имате възможност, намерете си цели цветове – по правило (което важи за всички растения, които запарваме) те са по-качествени от това, което се съдържа в пакетчета. Преводачът на тази статия е доволен от цветовете, които си е купувал от магазин „Моменти“.

Правилната температура за варене е 100 градуса. Необходими са около 5-10 минути (зависи колко силен харесвате чая). Освен като горещ чай, каркадето много често се консумира и като студена напитка.

Ако харесвате тръпчивия вкус на хибискуса, може да го комбинирате с други билки или дори плодове (като основа за безалкохолна сангрия). В Западна Африка към него се добавя мента или джинджифил. В Северна и Южна Америка каркадето е част от леки коктейли, които съдържат още джинджифил, бял ром, канела и карамфил. В Тринидад и Тобаго се смесва с бира, а в Европа – с лимонов сок. В Америка е част от soul food културата, традиционна за афроамериканците от южните щати. А ако се нуждаете от сутрешна доза кофеин, може да смесите чай от хибискус с черен чай.


Източници:

Hibiscus sabdariffa L. in the treatment of hypertension and hyperlipidemia: a comprehensive review of animal and human studies, Allison L. Hopkins, PhD,a Marnie G. Lamm, MD,a Janet Funk, MD,b and Cheryl Ritenbaugh, PHD, MPHa, Fitoterapia. 2013 Mar; 85: 84–94. Публикувано онлайн на 17 януари 2013 г. 17. doi: 10.1016/j.fitote.2013.01.003

Clinical effects produced by a standardized herbal medicinal product of Hibiscus sabdariffa on patients with hypertension. A randomized, double-blind, lisinopril-controlled clinical trial, Armando Herrera-Arellano Judith Miranda-SánchezPedro Avila-CastroSara Herrera-AlvarezJesús Enrique Jiménez-FerrerAlejandro ZamilpaRubén Román-RamosHéctor Ponce-MonterJaime Tortoriello, Planta Med, януари 2007; 73(1):6-12. doi: 10.1055/s-2006-957065.

Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults, Diane L McKayC-Y Oliver ChenEdward SaltzmanJeffrey B Blumberg, J Nutr. 2010 Feb;140(2):298-303. doi: 10.3945/jn.109.115097. Epub 2009 Dec 16.

Therapeutic potential of Hibiscus sabdariffa: a review of the scientific evidence, Soledad GuardiolaNúria Mach, Endocrinol Nutr. 2014 May;61(5):274-95. doi: 10.1016/j.endonu.2013.10.012. Epub 2014 Jan 17.

Effect of hibiscus sabdariffa on blood pressure in patients with stage 1 hypertension, Majid JalalyazdiJavad RamezaniAzadeh Izadi-MoudFereshteh Madani-SaniShokufeh Shahlaei, and Shirin Sadat Ghiasi, J Adv Pharm Technol Res. 2019 Jul-Sep; 10(3): 107-111.doi: 10.4103/japtr.JAPTR_402_18

Сподели
Николай Каракехайов
Николай Каракехайов

Николай Каракехайов е завършил "Софтуерно инженерство" в СУ "Св. Климент Охридски". Понастоящем работи като програмист. По политически убеждения е десен либертарианец с умерено консервативни социални разбирания. Интересува се от опазването на околната среда, натуралното хранене и поемането на лична отговорност за грижа за природата. Счита, че тези теми, макар и обсебени от либералните среди през последните години, са напълно съвместими с десния светоглед и е отговорност на хората, изповядващи го, да говорят повече за тях, предотвратявайки този ляв завой. В свободното си време е музикант.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *