Най-сериозните успехи на България във високите технологии през 2023 г.

Време за четене: 2 минути

През 2023 г. имаше много успехи на България в различни области. Снимка: Umberto, Unsplash


Това са 10-те най-сериозни успеха на България във високите технологии през 2023 г. по мое мнение:

1.) България стана първата държава от Източна Европа, която беше домакин на световна среща по стандартизация на програмния език C++ (вкл. създателят на езика – Бярне Строуструп беше у нас) и за пръв път имахме участие във формирането на бъдещите стандарти на С++.

2.) След новите инвестиции на SAP у нас, в София се помещава 1 от 21 световни R&D центъра на немския софтуерен гигант, останалите са в градове като Токио, Сингапур, Берлин, Тел Авив, Ванкувър и др.

3.) Еquіnіх инвecтиpa 12 милиoнa долара в paзшиpeниe нa cвoя цeнтъp зa дaнни в Coфия и отделно за първи път започна да предлага бaзиpaнa нa ĸвaнтoви ĸoмпютpи инфpacтpyĸтypa на ĸлиeнтитe си в Бългapия.

4.) Работата на д-р Венцислав Вълев, който успя за пръв път да демонстрира на практика физичен ефект, който е бил формулиран теоретично преди около 40 години, но чието действие не е можело да се покаже. Откритието има отношение към развитието на нанотехнологиите и би могло да допринесе за напредък в редица области, включително в производството на химикали, в миниатюризацията и във фармацията.

5.) Българската компания „Ендуросат“ получи сигнали от всички 6 сателита, които изстреля в Космоса в рамките на мисията Transporter 9, от там компанията е готова да започне оперативната им фаза.

6.) Работата на д-р Борис Данев в съоснованата от него компания 3db Access, превърнала се в пионер в областта на защитените ултрашироколентови технологии. През 2023 г. 3db Access беше купена от световния лидер в сферата на полупроводниковите технологии и електрониката – Infineon Technologies.

7.) Стара Загора вече е дом на четвърта в Европа наземна станция и една от 35-те вече функциониращи в света. С тази инфраструктура вече от България ще могат да се предоставят разширени комуникационни услуги чрез сателити на ниска орбита.

8.) Малайзийската Escatec започна производство на електроника в Пловдив, която включва електромеханични изделия за индустрията, медицината и транспорта.

9.) Българската компания Shelly Group успя да продаде 10 милиона умни устройства за 5 години и разработи нова „Генерация 3“ продукти, включително и собствен чип.

10.) Lufthansa Technik създаде нова българска софтуерна компания в партньорство с българското дружество CleverPine. Името на новото съвместно предприятие е ViTech Development и то ще създава цифрови продукти за многобройните подразделения на Lufthansa Technik.

Сподели
Йонко Чуклев
Йонко Чуклев

Йонко Чуклев е чрен на управителния съвет на Българска стопанска камара и зам.-председател и съосновател на „Професионална асоциация по роботика и автоматизация“ (PARA). Професионалният му опит му включва работа по проекти в Лондон и Ню Йорк. Бил е лектор на събития като TEDxSofiaUniversity, Robotics Strategy Forum, European Digital Week и е участвал като икономически и технологичен анализатор в множество медии у нас.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *