Първият български печатар Яков Крайков

Време за четене: 2 минути

На 1 ноември почитаме Деня на будителите. Преди около 2 века, обществото ни е спяло и една не-хомогенна група хора, с кански мъки и усилия успяват да го събудят. Пишат книги, създават читалища, създават църкви и в крайна сметка превръщат аморфната маса селяни, говорещи сходни диалекти в народ. Мисията тогава е била успешно изпълнена и България става европейска държава, а 1 ноември ще бъде в чест на тези хора, извършили геройски подвиг.

Днес обаче липсват всенародни празненства. Учителите, хората на културата, читалищните деятели, авторите на книги и поезия някак си не се радват на всеобщо уважение, авторитетът им е нисък. Виж, на хора, раздаващи кебапчета и порещи като риби много млади хора се възхищават без ирония, други пък правят огромни чалга концерти, блокиращи цялата столица. Кога за последно чухте български автор на книги или учител да се кандидатира за политически пост? Или лекар? Къде загубихме уважението в обществото?

Смятам, че днес България отново спи. И нуждата от будители, които да ни покажат пътя е наложителна. Иначе ще се издавим в море от чалга, псевдо-култура, псевдо-наука и псевдо-политика. И ще останем като население, но ще се загубим като народ.

Колко души, например, са чували за първия български печатар Яков Крайков?

А в „Специалната колекция” на Университетската библиотека в Лайден (родния град на Рембранд), се пази една негова уникална книга.

Тя е отпечатана във Венеция през 1572 г., казва се „Различни потреби“ и е джобен сборник, предназначен за пътуващи търговци и други пътници. Само 3 пълни екземпляра съществуват в света и единият от тях се пази в Лайден. Но това е най-добре запазеният екземпляр.

Освен това сборникът „Различни потреби“ е един от най-редките кирилски палеотипи в света, тъй като не повтаря и не заимства от нито една от известните предходни първопечатни книги.

През последните години български специалисти публикуваха нови изследвания, посветени на сборника на Яков Крайков „Различни потреби“: Марияна Цибранска-Костова, „Сборникът „Различни потреби“ на Яков Крайков между Венеция и Балканите през ХVІ в.“ и Аксиния Джурова, „Яков Крайков. Сборник „Различни потреби“ (Книга за пътника)“. Посочената двуезична студия на Аксиния Джурова (български и френски) придружава първото фототипно издание на сборника, осъществено със съдействието на Библиотека Амброзиана в Милано, предоставила дигитализирано копие на своя пълен екземпляр.

Яков Крайков продължава традициите на българското средновековно ръкописно наследство и на кирилското книгопечатане, но дава и свой ценен принос в развитието и разцвета на венецианската кирилска печатна книга през ХVI в. Той влиза в историята на българското книгопечатане като пръв български издател, редактор-съставител, печатар, гравьор и книгоразпространител.

 

Сподели
Даниела Горчева
Даниела Горчева

Даниела Горчева е магистър по българска филология и история на СУ "Климент Охридски". От 1990 г. живее в Холандия. От 2003 г. е издател и главен редактор на "Диалог" - списание за политика, култура и история, което излиза на български в Холандия и има читатели в цял свят.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *