Време за четене: 2 минути

Премиерите на РС Македония и България Димитър Ковачевски и Кирил Петков. Снимка: government.bg

Дипломатическите игри са сложна материя, която очевидно не е по силите на новото правителство.
Българските стратегически цели на международната сцена трябва да бъдат в синхрон с националните ни интереси.

Тук няма да говорим за протокол и външен вид, защото редица политици от по-висок ранг също го нарушават, изцяло в духа на прогресивизма и незачитането на елементарни норми.

По-лошата новина е, че джуджето Македония победи убедително България. Новият министър-председател заговори за „фашистки режим“, за „негативни исторически факти, които не може да се игнорират“, за ужасните неща на фашистките режими и как обаче действията им не са свързани с националността.

Това, че България заговори за фашистки режим и негативни исторически факти е де факто признаване на историческа неистина, широко пропагандирана в миналото, свързана с изграждане на негативен образ на България.

Това е основна руска концепция, в която се слага знак за равенство между фашизъм и националсоциализъм, което от политологична и историческа гледна точка е абсолютно невярно. Знак за равенство се слага само в пропагандната казионна теория в бившия Съветски съюз.


Тази хипотеза е споделяна винаги само и единствено от най-индоктринираните носталгици по соца и крайните русофили. Понякога бива реабилитирана от новото прогресивистко ляво.
Вчера стана ясно, че българската държава легитимира тази измислица, която е против българския интерес и в разрез с историческата истина. Същата хипотеза е основен стълб на антибългарската пропаганда в Македония.

Решението на България да използва краткото название на Северна Македония пък е вкарване в капан. Това със сигурност е проследено от гръцката държава и ще носи своите последствия. България бе вкарана в заиграването с името на нашата съседка, което не трябваше да бъде допускано.
Неловкото и объркано отговаряне на въпросите, свързани с по-спорните въпроси, издаде неподготвеност и се превърна в несполучлив опит за избягване на директен отговор. Изключително опасно е да издаваш несигурност и неувереност на подобна среща.

Признаването на българското малцинство на конституционално ниво в Македония ще остане само на думи, защото дори да бъде допуснато за гласуване, 2/3 мнозинство няма да получи в парламента на нашата съседка.

Още по-интересното е, че Македония излезе победител и в публичното пространство с на пръв поглед символичния акт, да се откаже от териториални претенции! Забележете! Това е връх на цинизма, който в общественото пространство ще създаде впечатление, че Македония прави големи отстъпки спрямо България, вървейки по пътя на своята евроатлантическа интеграция.

България и Македония ясно дефинираха стъпките в прословутия Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Нашата съседка не само, че не спазва договорките, но и извърши куп провокации.

България е на път да бъде поставена на колене от Македония. Това ще бъде един от най-големите провали във външната политика на нашата държава в новата ни история.

Сподели
Сергей Петров-Араджиони
Сергей Петров-Араджиони

Сергей Петров-Араджиони е български политолог с украински произход. Председател на Младежка асоциация по политически науки (2017-2019), гост-лектор на различни конференции, в това число и международни.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *