Българската православна църква „Св. София“ в Чикаго

Време за четене: 5 минути

Паството на православната църква „Св. София“ в Чикаго. Снимка: фейсбук страницата на църквата


През март е годишнината от регистрацията на българската православна църква „Св. София“ в Чикаго. Идеята за нейното създаването датира от 29 април 1938 г. Това научаваме от една “Дописка за посрещането на епископ Андрей Велички в гр. Чикаго, САЩ”.

Публикувана е в “Църковен вестник”, от 27 май 1938 г. В нея се казва:

“Българите в Чикаго бяхме щастливи тия дни да посрещнем, да видим и да чуем наш български владика в Чикаго… На 29 април дядо Владика събра колонията ни в руската църква “Св. Троица.” Тамо той отслужи вечерна служба … След черковната служба той ни събра в църковния салон, дето разменихме мисли за духовното преуспяване на колонията ни….” Църковната община официално е регистрирана 8 години по-късно, на 1 март 1946 г.

Отец Енев с група българи пред къщата-църква "Св. София" в Чикаго.
Отец Антим Енев с група българи пред къщата-църква „Св. София“ в Чикаго.

Години по-късно нейният пръв свещеник – Антим Енев, назначен от настоятелството на 1 май, 1973 г. разказва в неговата “Кратка историйка за създаването на църквата “Св. София” – гр. Чикаго” кое, как е било.

При създаването на църковната община най-голяма роля е играл г-н Иван Тонов. Негова е идеята за създаването на българска църква, „която да пази, като любеща майка, българското национално съзнание.“

На 1 май 1973 г. пристига протоерей Антим Енев за постоянен свещеник. В касата на църквата има 26 000 долара. Той предлага да се закупи къща, която да се преустрой за църковни служения. Намира се такава. Цената е 38 000 долара. Наличните пари са недостатъчни. Христо Иванов и Димитър Тикатов додават от себе си и къщата е закупена. Изготвят се всички документи за преустройството.

„Пръв започва да прилага личен труд по събаряне и почистване Димитър Тикатов. На втория ден се присъединява свещеника, а на третия и една жена – Руска Ив. Стайкова“. „Един човек, чужд на вярата и нацията ни – един евреин“ не взема пари при узаконяване на електрическата инсталация. „Общо взето 60 души са взели участие при създаването на храма.“ Накрая завършва така: Храма се намира в добър квартал, населен с европейци“.

Епископ Йосиф Босаков освещава новата църква в Чикаго.
Епископ Йосиф Босаков освещава новата църква в Чикаго.

До придобиването на собствена църковна зала, службите се водят в залата на Latvian Community Center на 4146 N Elston Avenue в Чикаго.

Залата е наета за два часа в неделя сутрин срещу 25 долара наем. Като начало на редовни църковни служби в Чикаго изнасяни на български език в Латвийския общностен център се посочва датата 13 май 1973 г.

През пролетта на 1974 г. е закупена къщата на 3827 N. Lawndale в Чикаго. Преустрояват първия етаж за църковни служения. Втория етаж за жилище на свещеника, а бейсмента за салон за социални срещи и мероприятия. Първата Света литургия в собствения храм на българите в Чикаго е отслужена на 8 декември 1974 г. Още една светла дата в историята на българската емиграция в Чикаго.

През 1975 г. е взето решение храмовата зала да бъде осветена. По това време в САЩ има двама български епископа изпратени от Синода в София. Единият е Йосиф Знеполски (Диков), а другият е Симеон Главиницки (Димитров). На 5 октомври 1975 г. двамата в съслужение с отец Енев освещават църквата.

На картата виждате наложени върху Европа Канада и САЩ на същата географска ширина. Дали е съвпадение, че най-голямата българска емигрантска общност в Северна Америка е именно в Чикаго, щата Илинойс? Най-много българи в САЩ има в щата Илинойс - цели 220 000.
На картата виждате наложени върху Европа Канада и САЩ на същата географска ширина. Дали е съвпадение, че най-голямата българска емигрантска общност в Северна Америка е именно в Чикаго, щата Илинойс? Най-много българи в САЩ има в следните щати: Илинойс – 220 000, Флорида – 60 000 – 120 000, Калифорния – 40 000. В Канада най-много българи има в провинции Онтарио и Квебек.

Свещенослужения се провеждат редовно от свещеник Енев до 1978 г.

Отношенията му с църковното настоятелство се влошават и те го уволняват. На негово място назначават монаха Дамян Маринов.

Емиграцията и църквите в чужбина винаги са били в полезрението на специалните служби в България. Държавна сигурност разработва, предлага и ЦК на БКП приема документ – „Основни положения за работа с българските църкви в САЩ, Канада и Австралия.” Там е указан начина на „подбор, подготовка, назначаване и ръководство на свещенослужителите”.

Формулирани са задачите, които свещениците трябва да изпълняват наред с духовната си мисия – „Изолиране на вражеската емиграция от влияние в българските църковни общини”. Свещениците са подчинени на Синода, но ще „работят под ръководството на посолството.” Да подготвят отчети по предварително зададена структура, като „докладите се представят в нашите посолства .” Свещениците „да не съхраняват в жилищата си и в служебните помещения копия от доклади, сведения и други материали; да не разгласяват пред църковните настоятелства и други лица за отчетите които се дават и данните, които се съдържат в тях; в личната си кореспонденция … да не третират служебни въпроси и такива, свързани с работата им.”

Издадения от щата Илиниойс сертификат на българската православна църква "Св. София" в Чикаго.
Издадения от щата Илиниойс сертификат на българската православна църква „Св. София“ в Чикаго.

В материалите, подготвени за разглеждане в Секретариата на ЦК на БКП, на два пъти се споменава Чикаго.

Първият път „Да се направи опит архимандрит Дамян да бъде преместен другаде, а в Чикаго да бъде изпратен един по-подходящ и по-подготвен във всяко отношение свещеник…” и вторият „Може би ще бъде възможно да се смени само свещеника в Чикаго, където ако се изпрати по-подходящ човек ще бъде извършена много положителна стъпка.”

Смяната на свещеника в църквата Света София в Чикаго се оказва от особено значение за управляващите в България – БКП и ДС. Като такъв е определен Валентин Ноцков. Той пристига в Чикаго в началото на месец септември 1982 г. На следващата година Ноцков е обвинен в “сексуално отегчение” спрямо една от енориашките.

Започва продължителна серия от съдебни дела с различни ищци и ответници, обвинения и претенции. Развоят им се следи от властите в България, обвиняем е техният човек. От МВнР в София дават лични указания на посланика във Вашингтон: “Свещеник Ноцков е положителен човек, лоялен и привързан към социалистическа България … Моля представител на посолството да се срещне със свещеника и да поговори с него за линията на поведение, която трябва да се следва …”.

Финалът идва през май 1993 г. – Ноцков и поддръжниците му губят.

Съдът постановява църквата, парите и архива да бъдат предадени на другите. Свещеникът е обвинен от възстановените настоятели, че не е дал отчет къде са няколко хиляди долара от фонда за построяване на нова църква. В резултат на съдебните дела “църквата „Св. София“ се провали морално, религиозно и духовно, а финансово беше ограбена“, казват от настоятелството. Ноцков се завръща в България.

След две години той отново е в Чикаго. Опитите му да разруши установения мир сред миряните в църквата „Св. София“ среща категоричната съпротива на настоятелството. Те му пишат: „Вашата поява в нея (църквата „Св. София“) е символ на разцепление и раздор.“

От месец май 1993 г. мястото на свещеника в църквата „Св. София“ в Чикаго отново е вакантно. Църковното настоятелство търси такъв. Явяват се няколко кандидата. Един идва от Ню Йорк и служи почти цяло лято, докато децата му били във ваканция. Чикаго му харесало, но жена му имала добра работа в Ню Йорк и не пожелала да се премести тук. Други изнесли по няколко свещенослужения “пробно”. Между тях е и отец Грую Поп Цонков Настоятелството се спира на него. Той поема свещенослуженията в църквата през декември 1993 г.

Новата сграда на църквата "Св. София".
Новата сграда на църквата „Св. София“.

През 2001 г. църковното настоятелство взема решение за строеж на нова църква.

Тук освен ентусиазмът на отец Груйо, активна роля заема д-р Виолета Симов, Роза Грегори и десетки родолюбиви българи от старото и по-новото поколение емигранти. Много далновидно търсят и намират парцел извън голямо Чикаго в близост до което минават някои от важните пътни магистрали. Това е 404 W Oakton St, Des Plaines. Църковния комплекс е построен за няколко години. Освен богослужебния храм, има обширни ресторант, паркинг и двор. Няколко помещения са отделени за класни стаи. На 15 юни 2014 г. храмът е осветен от епископ Йосиф Босаков.

Църквата „Св. София“ е единствената Българска православна църква към Българската патриаршия в населеното със стотици хиляди българи Чикаго и околностите му. За много години!


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Георги Иванов
Георги Иванов

Д-р Георги Иванов е роден в град Неврокоп, сега Гоце Делчев. Там завършва гимназия. Военната си служба отбива в Трудова повинност. Като трудовак работи по строителството на Брикетната фабрика към ТЕЦ „Марица изток” и Оловно цинков комбинат край Пловдив, прокарване на водопровод от местността „Меча поляна” до пътя Пловдив - Кърджали над село Новаково, строителството на пътя Велинград – Софат Дере и водопровода с водохранилището на „Конска поляна” над МОК „Медет” – Пирдоп. Завършва Висшия химикотехнологически институт в София. По-късно пак там защитава дисертация. От доста години е в Чикаго. Започва работа като Reaserch Associate в Illinois Institute Of Technology (IIT). Участва в създаването на изследователски център и научна програма към него (Center of Excellence in Polymer Science and Engineering). След успешеното начало на Центъра е избран за професор. Поканен е в Tennessee Technological University - Cookville, Tennessee, където създава и ръководи подобна лаборатория. Понастоящем работи като старши инженер в изследователския сектор на голяма частна компания и като хоноруван професор в IIT.

Автор на книгата "Българските църковни общини в Америка и Чикаго"

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *