Синтетичните наркотици и защо ни вълнуват

Време за четене: 5 минути

Оригинална публикация: Ule’s Blog

Предполагам, че вече всички са чували за Новите наркотици (синтетични наркотици) – Дизайнерските дроги. Независимо от това как ги наричаме, те остават в една сива зона на незнание, която не ни дава дори базова яснота с какво си имаме работа.

Въпреки недостатъчната информация в световен мащаб, ще се опитам да обобщя някой от основните факти и рискове свързани с тях.

Аз ще ги наричам Нови психоактивни вещества (НПВ), което е и международно приетото название. На първо място е редно да сложим някаква рамка за това какво са те. Според Европейският мониторинг център за наркотиците и зависимостите (EMCDDA), това са вещества, „които не са обхванати от международните механизми за контрол на наркотиците и включват широк кръг вещества, между които синтетични канабиноиди, стимуланти, опиоиди и бензодиазепини. В повечето случаи те се предлагат на пазара като „законни“ заместители на незаконни наркотици, а други се предлагат на малки групи, които желаят да експериментират с тях заради предполагаеми нови въздействия.“

От тук става ясно, че НПВ покриват действието на цялата гама вече известни „традиционни“ наркотици, а към края на 2016 г. EMCDDA наблюдава повече от 620
различни НПВ, предлагани на европейския пазар на наркотици.

Те не се преследват от закона, не защото някой иска това да е така, а защото развитието на науката, която обслужва интересите на разпространителите на наркотици, през последните години е главоломно. Оказва се, не само невъзможно, НПВ да бъдат забранени цялостно, но дори и да бъдат разпознати като възможни наркотични вещества. Производителите са изключително гъвкави и регулярно и последователно променят химичните формули на тези вещества, така че те се превръщат в сходно по действие, но различно по състав химическо съединение. Когато международните преследващи органи успеят да инкриминират някое от тези вещества, на негово място вече чакат няколко други и различни вещества, които не са незаконни. Има опити за инкриминиране на всички НПВ, но те са провал. Няма как да формулираш забраната на нещо, което не съществува към този момент.

Всъщност, НПВ се превърнаха в мечтата на всеки наркотрафикант:

– няма тестове, които да ги засичат на терен, а често е трудно да се анализират дори в лаборатория;
– в сравнение с „традиционните наркотици“ (хероин, кокаин, амфетамини и т.н.), действието им е многократно по-силно. Представете си как производителят скрива един килограм вещество в камион пълен с пудра захар. Един пакет сред хилядите в камиона! А това е количество, което отговоря на стотици килограми традиционен наркотик;
– производствената цена на НПВ е многократно по-ниска от цената на „традиционните наркотици“. Дори някакво количество да бъде заловено и конфискувано, това няма сериозно да навреди на финансовото състояние на производителя/ разпространителя;
– пазарът харесва по-ниската цена;
– тестовете на потребителите са отрицателни и те не подлежат на „разкриване“, но и достъпът им до лечение и адекватна грижа е много малък;

По такива причини конвенционалните начини за преследване на трафика, притежанието и употребата на НПВ са напълно безсилни. Войната с наркотиците беше призната за провал дори и на световни форуми на ООН, но все още има хора живеещи с нагласата, че простото преследване, ще промени ситуацията. С изобретяването на НПВ заинтересованите лица, минаха на следващо ниво и обезсмислиха диалога за провала на наркополитиката, като просто зачеркнаха възможността да бъдат залавяни навреме. Те винаги ще са крачка напред, а ние трябва да измислим нови и ефективни начини за да се изправим срещу това явление.

Miss_Van_y_Ciou_(aikijuanma)

Как, обаче това ни вълнува? Днес, в България, мен и вас.

Ситуацията в страната е дори по-тежка от изказаната горе.

В България няма адекватна лаборатория, която да изследва новите наркотици. Най-добре поддържаната и оборудвана лаборатория е Централна митническа лаборатория, която обаче не разполага с нужните консумативи за идентифицирането на НПВ. Т.е. никой в страната няма ясни и конкретни данни какви вещества и в какви количества влизат в България и колко от тях остават в страната. Огромните средства за борба със наркотиците в страната, се харчат за преследване, а не за превенция, терапия и намаляване на вредите от употребата на наркотици. Или това съвсем буквално са пари хвърлени на вятъра.

Това, което обаче знаят експертите, работещи в сферата на зависимостите, е че все по-често помощ се търси от хора, които са с отрицателни тестове за употреба на вещества. Знае се и че в страната има смъртни случаи след употреба на НПВ (няма точна статистика и яснота колко са те). Знае се, че терапията на хората, (които са развили зависимост към НПВ, или които са развили психози от употребата им) няма нищо общо с терапията от „традиционните“ наркотици и науката е слаба в ефективното повлияването на тези проблеми.

Ще дам някои примери за НПВ в България. От години у нас е много популярна т. нар. „билка“, „чай“, „весел чай“. НПВ, което се смесва с някаква листна маса. Това може да е всяко изсушено растение, което е в състояние да се пуши. Ползват се билки като градински чай, мащерка и т.н.. Много често е предпочитано от младите хора, основно от учениците, които търсят евтино вещество, което не се засича от уринни тестове. Цената на една такава цигара около 1-2 лв., а тя е достатъчна за няколко човека. Ученици от престижни столични училища споделят, че голяма част от съучениците им имат опит с употребата на такива вещества. За огромно съжаление има и смъртни случаи точно сред тази най-уязвима група млади хора.

Естествено, дилърите са помислили и за по-възрастните и осъзнати клиенти, като предлагат на малко по-висока цена, листа от канабис, които са „надрусани“ по същия кошмарен начин. Проблемът тук е, че потребителите съвсем спокойно могат да си мислят, че употребяват марихуана, а всъщност да са под въздействието на много по-опасните НПВ.

В България вече има няколко регистрирани случаи на смърт след употреба на подобни вещества, независимо, че системата за регистриране на смърт, следствие от свръхдоза е напълно неадекватна и от години не отчита смъртните случаи от традиционни опиати, например.

101209-F-1234X-001.JPG

На фона на въпросните вещества традиционната марихуана, която доказано е многократно по-малко опасна, изглежда като „игра за балъци“. Тя се засича със слюнчен тест, дори два-три дни след употребата ѝ, а ако ви хванат да шофирате през това време, ще влезете в затвора. Освен това чистата „трева“ е много по-скъпа. Освен това е много по-опасна за отглеждане, разпространение, придобиване и т.н.

Подобни мерки за преследване при употребата на „билка“ напр. не могат да бъдат приложени, а шофирането под действието на всички видове НПВ е многократно по-опасно.  Погледнато така марихуаната напълно губи битката с НПВ, независимо, че шансът да попаднете в психиатрия след употребата ѝ е минимален,  а тези здравни заведения са пълни с хора с психози като следствие от незабранената „билка“.

В нощните клубове за забавление, все по-често се предлагат и НПВ, вместо търсеното екстази или кокаин. Това се случва, поради почти пълната липса на възможности за тестване на вещества в тези места. Практика известна и много популярна в развитите общества, където човешкият живот е по-важен от „залавянето“ на потребител. За съжаление, в България дори не се коментират възможностите за разрешаването на подобни инициативи.

НПВ се продават като помощни средства за отслабване. Преди години в „работещите“ (тези, с които наистина се отслабваше) добавки за отслабване се прибавяха амфетамини за намаляване на апетита и аз си спомням времена, когато употребяващите ги хора бяха с ясна симптоматика на амфетаминова употреба и положителни уринни тестове. Производителите на тези „хранителни добавки“ разпространявани само през интернет, престанаха да влагат очевидните амфетамини и преминаха на НПВ. Симптоматиката продължава да се наблюдава, но тестовете вече са отрицателни.

НПВ не прощават и на хората, които имат сериозен опит в употребата на вещества. Преди години сред групата на хората, които са зависими към опиати, беше разпространен синтетичен вид фентанил, който уби 6 човека в рамките на една нощ.

НПВ често могат да са законни  заместители на лекарства, които се предписват със зелена рецепта. По този начин се създава допълнителен пазар за тях от страна на групата по-възрастни хора, които по някаква причина са привикнали с употребата на медикаменти, които в последствие са спрени от лекаря. (Между другото, преди дни в САЩ беше обявено извънредно положение за общественото здраве, относно кризата със свръхупотреба на опиати, която е следствие на безразборното изписване на силни психоактивни медикаменти. Ще е страхотно да се учим от чуждия опит, а не да разчитаме, че на нас ще ни се „размине“.) Епидемията на употреба на всякакви психоактивни вещества в България е огромна и смитането ѝ под килима, няма да разреши проблемите, а само ще ги задълбочи, както винаги.

Надявам се с този относително кратък текст, да съм задала възможност за размисъл относно основните рискове и опасността от употребата на НПВ. Далеч съм от идеята за изчерпателност, но ще се постарая и в бъдеще да пиша по проблемите свързани с тези вещества и дано има някакво разумно развитие.

Сподели
Война и мир
Война и мир

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *