Време за четене: 2 минути

Попаднах на филм за пътя на песента „Излел е Делю Хайдутин“. Наистина невероятна история за това, че  ако човек е роден за нещо и е готов да го преследва, то нещата просто се случват. Валя Балканска, в чието изпълнение „Излел е Делю хайдутин“ лети из космоса е родена в малко селце.

При първото си излизане на сцена се плаши и се връща обратно зад кулисите, но учителят й я хваща за ръка и излизат заедно на сцената.  На 18-годишна възраст, тайно от родителите си отива на прослушване и я взимат в ансамбъл „Родопа“. Така Валя става певица.

През 1988 г., след излъчването на американския филм „Космос“ по БНТ тя първо разбира, че песента в нейно изпълнение звучи във филма, а после и че се рее в космоса.

Как се случва ли? Песента е част от плоча с български народни песни, която селекторите на златната плоча случайно откриват в музикален магазин в Ню Йорк. Самата плоча е записана от Мартин Кенинг, който през 1965 г. чува Валя Балканска в Копривщица и решава, че трябва да запише песента.

Макар и да е бил убеждаван, че друг трябва да я изпълни той решава, че ще звучи точно в нейно изпълнение. Песента е записана, а по-късно влиза в селекцията на две плочи с български народни песни. Когато се разбира, че българската песен е част от Златната плоча, която носи послание от цялата Земя, в България цари всенародна гордост. Има статии с гръмки заглавия, едно от които е „Само слънцето стои над България“.

Валя Младенова Балканска е родена под името Фейме Кестебекова на 8 януари 1942 г. в с. Арда, България.

На 18-годишна възраст тя хвърля забрадката и казва, че е българка, затова и отива тайно на прослушване, а от дома си е изпратена не с благословия, а с клетва. Няма българин, който да не знае коя е тя и да не се гордее с великия й глас. Балканска е българска народна певица от Родопската фолклорна област, популярна най-вече със своето изпълнение на народната песен „Излел е Делю хайдутин“, което е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.

Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 г., като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ − Смолян, където получава и новото си име. В репертоара и, освен „Излел е Делю хайдутин“, влизат още народни песни като „Шар планина“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“„Горо ле, горо зелена“„Майчинско, стара майчинско“.

Излел е Делю Хайдутин – Филмът

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

2 Comments

  1. Ето това е пример за българско самосъзнание. А не като ония мангали, дето реват, че им сменили имената. Браво на Валя!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *