За славянофилството в България – инж. Димитър Василев, 1941 г.

Време за четене: < 1 минута

Славянофилство изобщо няма. То е само прах в очите на малките славянски народи, с който се забулят истинските империалистични стремежи на някогашна царска Русия и сега – едва от два месеца насам – и на болшевишка Русия. Славянофилски чувства ли ръководеха Сърбия, когато тя заграби чисто български земи – Македония и Западните покрайнини – и когато същата даде – по съюзен договор – възможност на неславянска Гърция да заграби българската Беломорска Тракия и част от Македония? От голямо славянофилство ли бившият чешки министър-председател Бенеш предлагаше подялбата на България между балканските ѝ съседи? От славянофилски разбирания ли болшевишка Русия векове държи под робство славянска Полша, а сега, когато воюваше срещу Германия, заграби половината ѝ територия и пр. и пр.? Безброй исторически действия на славянофилството могат да се изброят, вършени от същите тези, които сега, намерили се натясно, говорят за славянофилство.

Нека бъдем начисто. Ние не се заблуждаваме от опиума на славянофилството, защото за нас днес в тези сериозни и съдбоносни времена, има само едно – български цар, българска държава, български народ и свещен български национален егоизъм. За нас нищо друго не съществува освен България. За нея ние живеем, за нея ние мрем!

Димитър Василев Иванов е български инженер и политик, министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството през 1939-1944 година. Осъден е на смърт от т.нар. „народен съд“, един от убитите на 1 февруари 1945 г.

Facebook Comments

2 Comments

  1. Уникален и силен материал, макар и малък,казва всичко в редовете си! Поклон и респект към славните ни предци и Димитър В.Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.