Как изглежда България след 12 години отсъствие?

Време за четене: 4 минути

Снимка: Jean Carlo Emer, Unsplash

Неочаквано, набързо посетих България, сред 12 години отсъствие. Първото силно впечатление дойде не от моловете по Цариградско шосе – които са по-красиви и бляскави от тексаските впрочем, а от дърветата в квартала, които бяха израснали, маркирайки една почти геологична промяна.

Всичко в апартамента на майка ми ми се струваше мъничко. Стаите, шкафовете, дори мебелите – които бях свикнал да мисля за големи – в сравнение с къщата ми в Тексас, бяха като маломерни. И толкова скъпи на сърцето ми!

Тръгнах из квартала и през няколко минути ме спираха познати, за някои от които не си спомнях, съседи, приятели. Батерията ми вече се зареждаше с човешко присъствие.

Магазини, магазинчета, кафенета и ресторанти на всяка крачка. Най-после: кифлите и баниците в мазна амбалажна хартия, бозата, за които бях лелеял през всички тези години! Този бизнес е възкръснал за огромна моя радост! Множество бизнеси произвеждат и продават чудесни тестени изделия и явно има кой да ги купува!

Твърде много хазартни зали, за съжаление. И много ателиета за ремонт на компютри/телефони.

Обслужването навсякъде е безупречно. Плюс дозата балканска топлина, подобна на тексаската, но по-добре резонираща в мен.

Супермаркетите са препълнени със стока, за разлика от опразнените рафтове в Америка на Джо Байдън. Щандовете за месо и колбаси взривиха въображението ми. Секциите за млечни продукти, за бисквити, шоколади… предлагат по-богат избор и по-добро качество. Американският шоколадов пазар е окупиран от една отвратителна фирма: Hersheys, която произвежда ерзац шоколади и дори произвежда лицензирани европейски шоколади, с отвратително качество (правени с царевичен подсладител,у не със захар). Трябва да ходиш в Алди или специализирани магазини, за да купиш качествен, европейски шоколад.

Специална тема са топлите секции за страхотни готови храни, предлагани във Фантастико, 365… сигурно и другаде. Такова чудо при нас няма, вероятно заради високата цена на труда. Един приятел изказа хипотеза, че големият комбинат за готови храни, построен към летището, май е попаднал в добри ръце и захранва с храна столичните супермаркети. Нямам инфо по въпроса, но е чудесно, че има такава опция, нещо средно между ресторанта и домашното готвене.

Цените са се удвоили или утроили, в сравнение с преди, докато тези в Тексас почти не мърдат, с изключение на последните няколко месеца.

И… заветната, невъобразима шкембеджийница, с маси на тротоара, на завет, със символично отопление. Мило място, за работници и затъжили се емигранти.

Темата за кръчмите в България заслужава отделна глава. В Тексас и като цяло в Америка не сме ощетени откъм кухня, идваща от целия свят. И готвачите, и сервитьорите са на абсолютно върховно ниво. В българските кръчми обаче има специална емоционална подправка, която ги прави някак прекрасни за мен, разбира се и заради дългото отсъствие. Плюс върховния, щастлив елемент: присъствието на приятелите!

Телефонът ми, който в Тексас звъни веднъж седмично, сега звънеше непрестанно. Всеки следобед и всяка вечер бяха заети със срещи. Виждах и прегръщах хора, които толкова много обичам и уважавам. Слушах умни приказки, ерудиция, чувство за хумор и топлина, които просто ги няма в Америка. И добавете изключително хубавото усещане, че нещата са се подобрили! Приятелите ми са от средната класа, маята на работягите, които определено се справят по-добре.

А сега за по-общите промени:

Всичко е по-добре уредено. От уличното движение, през поддържаните и чисти тротоари, до входа на блока и паркинга до него. Още първата сутрин заваля обилен сняг и прекърши голямо дърво на ъгъла на уличката ни. Дървото бе нарязано на парчета и движението бе освободено още в ранни зори. До обяд дървесината бе извозена и мястото идеално почистено.

Шофьорите карат по-цивилизовано. Все още има бабаити, винаги със скъпи коли, някакви изкопаеми от пред-европейската епоха.

Езикът се е придвижил към източната правоговорна форма (говоря, не говора, бягай, не бегай и т.н.), и някак европеизирал, особено сред младежите.

Абсолютно всички в метрото и на улицата носят нови, маркови, красиви и качествени обувки. Може би за първи път в историята сънародниците ми купуват обувки, които харесват, а не каквото имало в магазина или каквото са могли да си позволят. Няма Adibas, има стилни, красиви, качествени и модерни спортни боти с елементи на маратонки, джиджави велурени обущета за госпожите и госпожиците, тежки кубинки за рокерите… Индивидуалност и страхотен вкус. Нито в Америка, нито в пъстрото летище на Истанбул – където наистина се срещат изток и запад, не видях толкова хубави обувки, колкото в софийското метро!

Какво е станало с навъсените и груби служители на летището, в полицията, в паспортните служби…? Заменили са ги някакви млади европейци, с безупречен професионализъм и с една сдържана любезност, зад която стои фундаментът на работеща държава. Това не е повърхностно впечатление, защото и при пристигането, и при заминаването ми имаше документални и други проблеми, кризисни ситуации. Точно при тях бях смаян от позитивната, професионална реакция на служителите по летищата и в МВР.

Косите на жените са в отчайващо състояние. Еднотипно боядисани в кафяво или червеникаво. Може би заради сезона и носенето на шапки, те издават някаква лека занемареност, с малки изключения разбира се.

Театър, галерии и ТВ предавания говорят за жива интелигенция, за радост почти недокосната от проказата на американската woke безумност. В сравнение с постната интелектуална манджа, която се лее от американските телевизионни екрани, в България има предавания, в които има теми, разговор, съдържание, които мога да слушам. Всеки ден по един час, предаване за култура например – по една от големите телевизии. Интелектуалци – не само актьори, което е отвратителната болест на американското шоу днес, но и писатели, композитори, художници… които участват в най-разнообразни форми на интелектуален живот.

Фантастичното метро. Не само удобно и пестящо време, но и някак обичано от софиянци. В Америка редовно чуваме как в Ню Йорк някой ненормален блъснал човек под колелата на влака. В София това е невъзможно защото има едни тънки здрави мрежички, които стоят спуснати, докато влакът не спре на перона. С метрото наистина можеш да стигнеш до всякъде, дори на тръгване си заминах с метрото, и така смятам да се прибера следващия път.

Висока наситеност с електроника. Спирки на градския транспорт, които точно оказват кога ще дойде следващият автобус, трамвай или тролей. Вътре в превозното средство добре организирана и артикулирана визуална и гласова информация.

Огромни количества реклама, далеч повече, отколкото поне в Далас и периферията.

Близкият контакт със здравната система, където сякаш промените са най-малко. Загрижени и изтощени лекари, отделни сестри и санитари с направо криминално поведение в държавните болници. Перфекционизъм и разумни цени в частните такива.

Въпреки мащабното ново строителство, има райони и отделни петна със старите къщурки и бараки.

България не е стояла на едно място. Във всяка сфера българите са дърпали напред. Никой от хората, които срещнах, не прояви завист към моя избор да емигрирам, или апетит да се маха от България.

Сподели
Орлин Чотев
Орлин Чотев

Орлин Чотев е журналист и предприемач в България, водещ на предаването "Микрофон и мишка" по Тангра и Дарик радио. Емигрира за САЩ, където работи като системен администратор.

15 Comments

 1. Само за инфо 😉 – София, НЕ Е България (такова е заглавието) и ако аз споделя моите впечатления – ще говорим за две различни Българии, летища, хора с тяхното отношение и куп други … подробности! За … инфо, аз …само от 3 г. съм в Англия … и всяка година се прибирам … поне по веднъж …
  … как твоите очи видяха тази картина …????…. ти си знаеш.

 2. всичко е добре като за малко. но няма намерение да остане тук налиии

  • Напълно съм съгласен с Вас… София не е България.Звучи ми много познато това как някой друг ми казва колко добре живея без да има представа от живота миНай-вероятно впечатленията му са по-скоро пробудвни от носталгия(за кратко), защото сигурно вече пътува за Америка…

 3. Странно ми е защо млади и образовани българи не се съгласяват с това , че България , а не само София , е променена положително ? Питам какво направихте вие , които сте се изнизали в чужбина веднага след като падна “ желязната завеса “ , че да имате право да пишете подобни коментари? Наистина СВОБОДАТА НА СЛОВОТО е издигната в култ в някои среди , макар че други всячески се стараят да ни убедят , че сме „ударили дъното “ с едно 112 място …Тяхна работа ! И те не са направили нищо в обратна посока ! Най-лесно е да се намират кусури , да се хули ….Можеше ли да направиш нещо по-добро ? Ако си можел – да си останал ТУК ! Браво на момчето , което публикува материала ! Той поне се старае да е обективен и в едната и в другата посока !

  • Отговор на Доц.д-р Дора Константинова:
   С какво право? Моля???
   Аз съм загатнал, защо не съм съгласен с написаното, моля.
   После – не съм се изнизал … след падането на Желязната завеса – Без кавички!!! Бях в България и работих здраво, много здраво!!! Колкото до „ИЗНИЗВАНЕТО“ …. по-скоро, мога да кажа, че „ме наритаха“ да се махна от България – след като с две дипломи и 17 г. стаж в една област, след подготвени проекти за развитие за над 100 млн. евро, ме унижиха да живея без пари и с нарастващи кредити – да, управляващите през последните 11-12 г. техните калинки и приближени по манталитет и интелект.
   Защо имам право да пиша подобни коментари??? Сериозно ли?
   – Най-малкото, понеже тази статия е писана от човек живеещ зад граница – той си излива впечатленията – аз съм изумен от гледната точка и правя коментар. Колкото до „положителната промяна“ … в София … че и в България??? Не знам как и от къде я гледате, чее … и я виждате – вие си знаете. Вероятно, онези почти 2 млн. са се изнесли и избягали от … хубаво 😉
   – После – именно тази Свобода на словото -за която претендирате – ми дава право да изкажа мое виждане и мнение по темата – още повече и от подобен на писалия статията статут – емигрант.
   – Не съм хулил никого и нищо, моля. Не съм търсил и кусури на никого – само изразих мнение, че аз и семейството ми не успяваме да видим целия този позитивизъм и положителни промени в България – а повярвайте ми обиколили сме почти цялата и сме видели и срещнали доста!!!
   Добро може да се направи и от другаде – не само „от тук“ – бях „тук“ и дадох най-доброто от себеси, но не се вървеше към по-добро, а точно обратното – към по-зле. Съжалявам за което! Сега, все още се опитваме да правим добро – дори, а и въпреки, че такива като вас не го виждат и оценяват, а само …. ОБВИНЯВАТ.
   Апропо – доста хора в България са станали, само обвинители и съдии – не знам защо, но не ми се вижда добра тенденция.
   – Не мога да коментирам заключението ви – за обективност … в едната … и в другата посока???
   Останете със здраве!
   Ние оставаме с надежда, че я има възможната положителна промяна, която да ме върне отново в България! каквото можем – ще направим!

 4. Младен Маринов ! Извинявайте ако съм засегнала по някакъв начин Ваши чувства и съм ви върнала към неприятните изживявания , свързани с България / без София / . Животът ми / на 79 години съм / е минал в България и въпреки, че не винаги съм била възхитена от това , което ми носи живота , без да се смятам за героиня , съм останала тук . Не мисля , че животът е толкова непоносим. Тъй като говорите за последните 10 години ми се струва , че сте в плен на някои внушения на нереализирани жълтопаветни демократи? Възмутен и засегнат сте от ширещата се корупция , бедност , разруха , глад по времето на 12 годишното управление на Борисов / на приливи и отливи /. Не Ви виня. Дано в Англия са ви посрещнали както подобава и сте реализирали Вашите грандиозни проекти ! Без ирония – желая Ви го ! Стара съм и може би с по-различна визия за ценности , свобода , достойнство и принадлежност към нация и земя , където почиват дедите , родителите и братята ми ! Бъдете здрав и успех , щом сте намерилии щастието си другаде !

  • Г-жо Доц. д-р,
   Georgi Yordanov ви пише (не е Младен Маринов), няма значение дали и какви чувства сте или не сте засегнали у мен – не сте първата, а не вярвам последния човек, който го прави.
   Моят живот също бе преминал само в България и честно да ви кажа, ако някой ми беше казал 5-6 месеца преди да се стигне до решението ми за емиграция, че ще замина да търся спасение в чужбина – щях да скоча на бой! … ама нейсе – както пидсах и по-горе – принудиха ме да го направя, за да оцелея – аз и смейството ми.
   Не знам кое в живоа ви го е направило поносимо приемлив, че всеки, който не го е „понесъл“ е едва ли не някакъв предател, родоостъпник и какво ли още. Но както обясних и преди – аз дадох най-доброто на което съм способен за „по-добро“, но уви не се получаваше по-добре за мен- „бутнаха ме да се давя“. И заминах далеч от „поносимостта“ на живота в България.
   „Поносимостта“, която вие самата описвате така: “ Възмутен и засегнат сте от ширещата се корупция , бедност , разруха , глад по времето на 12 годишното управление на Борисов / на приливи и отливи /.“ 🙂 …щеше да е смешно, ако не бе бедствено трагично!!!
   И не, не съм под внушения на „жълтопаветни демократи“, както вие ги наричате – тези хора, които протестираха и бяха бити по жълтите павета в София, ще се опитват до безкрай да върнат България на пътя на истинската Демокрация, на работеща, а не крадяща икономика и икономически престъпници, превзели Държавата България. Сигурен съм, че не познавате ни един от тези хора, но им лепите някакъв етикет (вероятно копиран от „популярните“, жълти, дезинформационни працали, наричащи се „медии“), но на кого го лепите госпожо – на други хора, които не са с „поносимостта“ и са засегнати от ширещата се корупция, бедност, разруха и глад по времето на 12 годишното управление на Борисов? Гордеете ли се с това си действие?
   Благодаря за „сърдечните“ пожелания за реализирането на „грандиозните“ ми проекти (не знам какво точно имате предвид с този изказ), но в чуждата страна успях да оцелея – в Родината ми едва ли щях да успея. Факт!
   Мога да кажа, че все още принадлежа на нацията и земята, където почиват близките ми, че съм горд с ценностите си, достойнството и свободата, които имам, без да става дума, че …. някой „търси щастието“ си някъде другаде … било къде, щом не е там, където вие сте го намерили!?
   Бъдете здрава, радвайте се на спокойни, приемливи и щастливи старини!

 5. Ще отмина с разбиране събитията , които са ви принудили да бягате ! Все пак ще ми се да попитам , какво бихте правили ако живеехте без право да пътувате където и да било , дори и до погранични райони , без височайшото разрешение на „органите „? Помните ли ? Или сте от младите , необременени с минало , протестиращи по „площадите “ , съвместно с Мая Манолова , „отровното трио “ , отец Дионисий и младите , наивни и любопитни хора , завърнали се от чужбина , за да видят какво е протест / за съжаление – платен /. Съжалявам , че вашите приятели , избрали да останат в България , ще се научат по „лошия “ начин – що е то протест под флага на комунистически юмрук и правосъдието на живковски следовател / Бойко Рашков /.Кой кого е бил и кой е замерял с отпадъци „омразната “ Ви София – няма да коментирам ! Дойдоха едни хора на вълната на платените протести да въздадат законност / газейки основния закон / и справедливост / на базата на неморални коалиции /! Благодаря за препоръката – ще си гледам старините , както ме посъветвахте , а аз бих Ви препоръчала да прочетете материал от „Война и мир “ – „Сага за един „бивш човек “ / Българи от старо време / и ако искате нещо да ми кажете – насреща съм !

  • Г-жо … доц. д-р …
   За сега ще отмина „с разбиране“ увода на вашата реплика – ще завърша с моя отговор на това ваше „разбиране“.
   По отношение на първото ви „Ако“ – ами не само помня – преживял съм го! Живял съм в такъв район и знам как се пътува зад оградата с „вишочайшо разрешение“.
   Не съм „от младите“ – дали обременен или освободен от миналото – въпрос на Интелект, манталитет, гледна точка и мироглед!
   Не ме интересува, какво и защо е правила МаяМа … знам я! Отровно … трио .. квартет или каквото и ще да е – не ме интересуват всякакви налепили се да протестират … по техни си съображения. Аз познавам достатъчно хора от протестите – лично – които са били там и са отстоявали – БЕЗПЛАТНО! – ОНЕЗИ ЦЕННОСТИ, които са и мои, искали са същите неща, които и аз съм искал и са отстоявали много от моите права и са искали сбъдването на част от моите надежди!
   Вашето (съдейки по тезите и „фактите) са жълтомедийните манипулативни фейк „информации“ в синхрон с подопечните или платени от властта „медии“, бълващи лъжи и сценарии, за кефа на онези, които превзеха държавата и не им се ще да се разваля тоя рахатлък 😉
   Моите приятели са достатъчно умни, образовани и с манталитет на интегритет за да се водят. влияят или да бъдат манипулирани от комунистически юмрук или Рашков и пр. …
   Никога не съм казвал, че София ми е омразна – това е ваша куха интерпретация, моля!
   Дали тези хора (предполагам, че имате предвид хората, които преобладаващо са в управлението на България за момента) са дошли „на вълната на протеста“ или по стечение на обстоятелствата са „точните“ за това хора – скоро ще разберем.
   НО -на вас не ви прилича (ако се водим по титлите ви) да давате оценка на неизпитан 😉 ;
   Да определте за неморални, коалиции за управление, гаче са първите в България неморални, че и абсурдни коалиции – сигурно предните са ви били „по сърце“?!;
   Прочел съм немалко книги, в т.ч. и посочените от вас … и да наясно съм с ценностите описани в тези произведения. И именно поради това, силно роптая и ненавиждам досегашната действителност – еманацията на Бай Ганю (и цялата свита – парвенюта и бандити) да „управляват“ държавата. Та, като ще си препоръчваме – прочетете и вие, моля! Ако случайно не откриете прилики на основния и спомагателните герои на Алеко в състава на герберасти и цялата приближена глутница хиени, върлували последните години в България – нещо не е наред!!!
   Завършвам с което обещах – явно вие си живеете в … нкакаво минало време – защо не си стоите там, моля?
   Останете си със здраве!

 6. Цитирам ,Ваши мисли , а не жълтомедийни публикации ! Това си е Ваше мнение – няма да го оспорвам ! Та сега – цитатът :
  „Интелект, манталитет, гледна точка и мироглед!
  Не ме интересува, какво и защо е правила МаяМа … знам я! Отровно … трио .. квартет или каквото и ще да е – не ме интересуват всякакви налепили се да протестират … по техни си съображения. Аз познавам достатъчно хора от протестите – лично – които са били там и са отстоявали – БЕЗПЛАТНО! – ОНЕЗИ ЦЕННОСТИ, които са и мои, искали са същите неща, които и аз съм искал и са отстоявали много от моите права и са искали сбъдването на част от моите надежди!“
  Имам само едно , последно питане и след това ще се скрия в „миша дупка “ или там , където ме пращахте ! Питането е просто и конкретно : КЪДЕ СА ТЕЗИ МЛАДИ и не толкова млади хора които са протестирали / срещу какво и кого / БЕЗПЛАТНО ????
  Ще се радвам да получа адекватен , а не оцветен с омраза , гняв и на места безпомощност , коментар !
  Пак цитат :“Завършвам с което обещах – явно вие си живеете в … нкакаво минало време – защо не си стоите там, моля “
  В моето време си стоя , но не бягам като Вас и хилядите безименни протестиращи БЕЗПЛАТНО . Опитвам се и успявам да лекувам човеци и хора – независимо дали са жълтопаветни , зелено оцветени , ярко червени , герберасти , комуняги , либерали , консерватори , правещи лява политика с десни средства , неориентирани или прекалено ориентирани като Вас !
  Така че ще чакам отговор , а иначе – пазете се и бъдете здрав !

  • Г-жо доц. д-р,
   Оговарям ви, само защото настоявате за това, иначе от последнотот, което сте публикувала, като „отговор“ към мен – не виждам нищо, което мога да коментирам, ….но ще се опитам …
   Ако си направите, поне малко … труда да забележите, че в моите постове, разделено в абзаци отговарям на ваши въпроси. или прав коментари на конкретните ващи мисли и мнения.
   Та,
   Не е нужно да ми изваждате цитати от моите постове – аз си знам мислите и мненията!… между другото – не разбрах, защо и с каква цел е изваден тоя цитат????
   Г-жо, ако ви се иска – идете в „миша дупка“, но аз не съм ви пращал там … моля да не лъжете!
   На въпроса ви; Младите, а и не само млади хора, които протестираха и то не само на последните протести, както казах и заставам зад това – познавам лично поне 50 до 100 човека (тези с които съм имал някаква комуникация или връзка, а и те са споделяли, че са на протестите), повечето са в България, Живет и работят, в София, някои от тх и на различни места в България, има и такива, които комбинират – живеят и работят вчужбина и България. Има и такива, които в момента са част от новите хора в управлението. За всеки от познатите ми, както и за техните колеги, приятели и съмишленици мога да съм сигурен, че не е от „платените“ протестиращи! Поне към момента, няма да цитирам имена.
   Бих искал вие да ми споделите за хора, които вие лично познавате и са ходили на протестите за или срещу пари, моля! Или фактите ви са „по медийни публикации“.
   Как и къде успхте да „хванете“ безпомощност в моите постове – вие си знаете 🙂
   Кооолко деликатно от ваша страна – питате /срещу кого и какво/ … са протестирали хората?!?!? Наистина ли?
   Ами, ето – ваши думи: „Възмутен и засегнат сте от ширещата се корупция , бедност , разруха , глад по времето на 12 годишното управление на Борисов / на приливи и отливи /“ Ако това не са аргументи за протести, какво са – поводи за гордост, ли?
   Понеже вие сте в България, не е редно аз да ви казвам, защо са протестирали хората – те имаха сни послания – срещу корупцията, срещу Гешев (Главния Прокурар, ако не го знаете), а генерално обобщено е срещу „Превзетата Държава“, госпожо (това го споменах и в предишен пост) – да този е термина и ако не мислите, че няма за какво или това не е достатъчно за да се протестира, няма и смисъл да водим, какъвто и да е диспут.
   Уважение, поклон за това, което правите, макар, че прекалената пъстрота на изказа ви, да не импонира на благородността на делата ви, дано успявате да измивате срама от последните подвизи (последно нашумели и непренебрежими, но не от вчера) от сектора „здравни грижи“ в България!
   Това беше моят отговор. Пазя се, Слава на Бога и съм здрав!

   Поздрави и останете със здраве!

 7. Дано продължавате да сте здрав! Моля се за Вас ! И дано в лелеяната чужбина на млади , образовани , благородни , безкористни люде / между които и българите , протестирали БЕЗПЛАТНО / имате достъп до неотложно здравеопазване ! Радвам се , че сте успял в „тази пуста чужбина “ , спазвайте заветите на ПП ПП и при нужда им се притичайте на помощ с Вашите компетенции и безкористност , че напоследък дават доста НА КЪСО ! А аз просто не мога да уважавам сънародници , които говорят лошо за държавата си / страната ни е прекрасна / повтарям пак , бягайки като мишки / провокация от моя страна / и преуспяващи , подобно на „просто Киро “ и компания !

  • … мислих, … доста мислих и реших!
   Много ниско ниво докторке – не си струва да си хабя времето!
   Бъдете здрава, та да не ви се налага да … си помагате … спешно … неотложно … или неизбежно!

 8. НЕВЕЖАТА ИМА ГОЛЯМО ПРЕДИМСТВО ПРЕД ОБРАЗОВАНИЯ ЧОВЕК : ТОЙ ВИНАГИ Е ДОВОЛЕН ОТ СЕБЕ СИ / напомня ми на хората от вашия „кръг по интереси „/ — Наполеон Бонапарт

  Доста време Ви беше необходимо да измислите какво да отговорите ………
  Мислех , че съвременните млади , образовани , способни , креативни , сръчни , умели , желаещи да ПРОМЕНЯТ СВЕТА е най-добре да се опитат да убедят околните , че са в състояние да го сторят !
  Благодаря за прекрасните пожелания , за спасението помислете вие ….

  • Доцентке,
   Времето ми беше необходимо (повечкото време) за да съм на работа и за да обърна внимание на по-важни неща 😉 … от това да се занимавам с … титуловани „образовани“ „корифеи“!
   – Образования човек, не се репчи … с цитати на умни хора!
   – Добре е, че не съм от вашия клуб на безинтересни 😉
   – Не съм се цанил да променям света … или поне ми мина времето с подобни мераци.
   – Апропо – умните и образовани хора се опитват да убедят околните, докато разберат, че убеждават (спорят с) радио. … Та аз приключих – изключвам!
   Живейте си доволно във вашата си кочинка!
   Сбогом!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *