Колко струва един Москвич в Англия през 1968 г.?

Време за четене: 3 минути

Изложение на Москвич в наши дни. Снимка: Витали Адутскевич, Unsplash


Москвич (московчанин) е марка съветски автомобили, произвеждани в Московския автомобилен завод. За известно време по време на комунистическата диктатура такива автомобили са сглобявани и в България, в завода „Балкан“ в Ловеч.

Московският завод започва работа първо като сглобява американския Форд, а след Втората световна война заграбеното оборудване на немския Опел бива ползвано за новите модели. Въпреки това технологично копиране на западни технологии, моделите бързо започват да изостават спрямо западните автомобили като бройка екстри, горивна ефективност, удобство и други подобни екстри и глезотии.

През 1965 г. са изнесени около 45% от съветските автомобили с тази марка, през 1967 г. – около 51%, а през 1969 г. – около 64%. В Скандинавия автомобилът се продава като „Москвич Карат“, във Франция – като „Москвич Елит 1360“, в Англия (произвежда се специална версия с десен волан) – като „Москвич 408“, в Германия – като „Москвич“, във Финландия – като „Москвич Елит“ (двуделен) и „Москвич Елит де Лукс“ (четириделен).

В датската брошура от 1967 г. слоганът на „Москвич“ е фразата – „Mære verd, end den koster“, т.е. нещо като „евтин и весел“, буквално – „по-добър от цената си“.

Английското списание The Motor, въз основа на резултатите от тестово шофиране през 1966 г., характеризира „Москвич 408“ като „рационално, издръжливо и удобно транспортно средство … много автомобил и оборудване за такава цена“. Норвежкото списание „Tehnikens wilde“: „Москвич-Елит издържа на жестоко отношение, и при това по-добре, отколкото можехме да си представим. Спокойно можем да кажем, че в света има само няколко машини, които биха издържали на такова изпитание!“

Плановата икономика е безпощадна в неефективността си по задоволяване елементарните желания на потребителите. При цялото това производство, включително и в България от 1966 г., москвичите остават дефицитна стока и за тях се чака дълго време, понякога до десетилетие, при заплащане на почти цялата сума като депозит. Интересна е ситуацията с абсолютно същите автомобили, които са били изнасяни навън срещу твърда валута във вражеските капиталистически страни, като Великобритания. През 1968 г. официалният курс долар – лев е 1:1. А английският паунд към долар е 2,4:1.

Рекламен плакат от британско изложение на коли, Лондон, 1968 г.
Рекламен плакат от британско изложение на коли, Лондон, 1968 г.

По това време цените в Англия са както следва: картофи – 3 пени за 1 кг, бензин – 5 пени за 1 л., ябълки – 11 пени за 1 кг, Захар 6.5 пени за 1 кг. Нова къща струва средно около 6000 паунда.

Но ето и нещо още по-интересно. Москвич 408 в Англия струва 657 паунда или 1576 лв. Без ред, направо от магазина. По това време същият нов модел в България струва 4200 лв, без радио.

Интересно защо ли е била такава разликата? Дали защото в Англия по това време Форд Кортина струва 660 паунда. Значително по-луксозният Мерцедес 280SL пък е струвал 2500 паунда. С други думи, приемливата цена на съветското инжерно дело е била такава защото е имало свободен пазар и конкуренция.

И докато средностатистическият англичанин по онова време е можел да си купи заветния Москвич или Форд с 3 заплати, то на българинът са му трябвали около 30 заплати за същото возило по цени на Мототехника и друг избор просто не е имал. Всъщност, имал е – да купи кола на старо, чиято цена надминава тази на чисто нов автомобил – още едно от чудесата на плановата икономика.

Ето и с какви реклами съветското возило се е промотирало на Запад по онова време:

Брошура на английски език от Великобритания, на корицата - Москвич, вътре - Волга ГАЗ 24, с технически характеристики. Източник: JOHN LLOYD
Брошура на английски език от Великобритания, на корицата – Москвич, вътре – Волга ГАЗ 24, с технически характеристики. Източник: JOHN LLOYD
Москвич - изглежда добре, независимо откъде го гледаш! - английски рекламен постер
Москвич – изглежда добре, независимо откъде го гледаш! – английски рекламен постер
Реклама на Москвич Елит де Лукс за финландския пазар.
Реклама на Москвич Елит де Лукс за финландския пазар.
Реклама на Москвич 412 за английския пазар.
Реклама на Москвич 412 за английския пазар.
Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. най-якото в тази статия е снимките от рекламите. останалото е някаква статистика, която няма значение.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *