Колко струва един Москвич в Англия през 1968 г.?

Време за четене: 2 минути

Снимка: Oziel Gómez , Unsplash

Москвич (московчанин) е марка съветски автомобили, произвеждани в Московския автомобилен завод. За известно време по време на комунистическата диктатура такива автомобили са сглобявани и в България, в завода „Балкан“ в Ловеч.

Московският завод започва работа първо като сглобява американския Форд, а след Втората световна война заграбеното оборудване на немския Опел бива ползвано за новите модели. Въпреки това технологично копиране на западни технологии, моделите бързо започват да изостават спрямо западните автомобили като бройка екстри, горивна ефективност, удобство и други подобни екстри и глезотии.

Плановата икономика е безпощадна в неефективността си по задоволяване елементарните желания на потребителите. При цялото това производство, включително и в България от 1966 г., москвичите остават дефицитна стока и за тях се чака дълго време, понякога до десетилетие, при заплащане на почти цялата сума като депозит. Интересна е ситуацията с абсолютно същите автомобили, които са били изнасяни навън срещу твърда валута във вражеските капиталистически страни, като Великобритания. През 1968 г. официалният курс долар – лев е 1:1. А английският паунд към долар е 2,4:1.

Рекламен плакат от британско изложение на коли, Лондон, 1968 г.

По това време цените в Англия са както следва: картофи – 3 пени за 1 кг, бензин – 5 пени за 1 л., ябълки – 11 пени за 1 кг, Захар 6.5 пени за 1 кг. Нова къща струва средно около 6000 паунда.

Но ето и нещо още по-интересно. Москвич 408 в Англия струва 657 паунда или 1576 лв. Без ред, направо от магазина. По това време същият нов модел в България струва 4200 лв, без радио.

Интересно защо ли е била такава разликата? Дали защото в Англия по това време Форд Кортина струва 660 паунда. Значително по-луксозният Мерцедес 280SL пък е струвал 2500 паунда. С други думи, приемливата цена на съветското инжерно дело е била такава защото е имало свободен пазар и конкуренция.

И докато средностатистическият англичанин по онова време е можел да си купи заветния Москвич или Форд с 3 заплати, то на българинът са му трябвали около 30 заплати за същото возило по цени на Мототехника и друг избор просто не е имал. Всъщност, имал е – да купи кола на старо, чиято цена надминава тази на чисто нов автомобил – още едно от чудесата на плановата икономика.

Ето и малко англоезични реклами на съветското возило:

Facebook Comments Box

1 Comment

  1. най-якото в тази статия е снимките от рекламите. останалото е някаква статистика, която няма значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.