Фидел Кастро и Аугусто Пиночет, 1971 г.

Време за четене: 2 минути

Комунистическият диктатор на Куба е на посещение в Чили, при своя идеологически съюзник Салвадор Алиенде. Началник на военно-въздушните сили на Чили тогава е генерал Аугусто Пиночет.

Пиночет идва на власт на 11 септември 1973 г. след държавен преврат, чрез който е свален Салвадор Алиенде – първият социалист, избран за президент на Чили. Превратът слага край на период на обтегнати отношения със САЩ (които дейно подкрепяли свалянето на Алиенде). Оглавява военната хунта, поела властта след преврата. На 27 юни 1974 година се самопровъзгласява за президент на Чили и управлява страната като диктатор до 1990 г. Напуска президентския пост на 11 март 1990 година, оставайки обаче главнокомандващ на въоръжените сили на Чили до арестуването му.

Как се случва, че две от лицата на световната крайна левица и десница са на парад заедно?

Генерал Пиночет е за десните по света – националисти, консерватори и крайнодесни това, което е Кастро за комунисти и социалисти. Магнетични личности, свързани не само от историята – Пиночет е роден на 25 ноември 1915 г., а на същата дата, но 101 години по-късно почива кубинският диктатор.

Преди да оглави чилийската държава чрез преврат, Пиночет е генерал и заради високият си пост той по протокол трябва да присъства на публични събития от държавен характер. Такова е и посещението на държавния глава на единствената, тогава, комунистическа страна в Латинска Америка – Куба.

Държавното посещение на Фидел Кастро в Чили през 1971 г. е знаково събитие както за чилийската вътрешна политика, така и за външните отношения на Куба. Посещението на Кастро се случва в момент, когато Чили преживява политически сътресения след избирането на крайнолевия президент Салвадор Алиенде, спечелил изборите през 1970 г.

За Куба това е първото държавно посещение на Фидел Кастро след посещението му в СССР през 1964 г. и служи за прекъсване на дипломатическата изолация, на която е подложена страната в Латинска Америка след Кубинската криза.

Държавното посещение е безпрецедентно, тъй като Кастро остава цели 23 дни в страната, като я обикаля от север на юг и коментира чилийската политика, насърчавайки левите и синдикатите. При пристигането си във всеки град Кастро обикновено е посрещан от тълпи поддръжници. Посещението му в крайна сметка създава неудобство на Салвадор Алиенде, а чилийската десница го използва, за да дискредитира правителството на управляващата Народния съюз (Unidad Popular).

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *