България днес е по-богата от България преди 1989 г.

Време за четене: < 1 минута

Снимка: Христо Сахатчиев, Unsplash

Една от вечните теми на разговор у нас е икономическото ни благоденствие от падането на комунистическия режим насам. Макар хората с носталгия по отминалото време обичат да припомнят предимствата му, вече всеки с достъп до малко статистика е наясно, че поне в абсолютна стойност България днес е по-богата, отколкото в края на 80-те.

Силно пренебрегван факт обаче е, че страната ни за 28 години е станала по-богата и спрямо останалата част от света – нещо, което е трудно за възприемане в контекста на 90-те години, които преминаха много трудно, на фона на елитния клуб от богати държави, в който членуваме, както и предвид впечатляващия икономически растеж на страни като Китай или Корея.

Bulgaria_GDP.PNG

Преглед на базата данни на Световната банка обаче показва, че стойността на БВП на глава от населението на страната ни е бил почти идентичен по отношение на БВП на глава от населението за света, през 90-те години българската икономика изостава от средните стойности, но от края на онова десетилетие започва да догонва и около 2005 г. вече изпреварва средната световна стойност. Оттогава България натрупва все по-голяма преднина спрямо условно наречения „останал свят“ и тенденцията засега изглежда стабилна.

Разбира се, това наблюдение не цели отричането на проблемите на дневен ред в българското общество. Много други страни построиха по-добре съдбата си и могат да очакват бъдещето с по-основателни надежди. Въпреки това е добре да се замислим колко от нещата, които ние и нашите предци са създали и които често разглеждаме като даденост, биха били повод за завист в по-голямата част от света. От българите зависи и дали ще живеят още по-добре и занапред.

Сподели
Николай Алексиев
Николай Алексиев

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *