Предистория: Защо цената на биткойн се покачва толкова бързо?

Време за четене: 3 минути

Стойността на валутата за първи път надвиши 10 000 долара. В началото на тази година тя струваше около 1000 долара, което е 900% повишение на стойността. Защо цената на биткойн се покачи толкова бързо, какво може да се направи с нея и какви са рисковете?

Какво е биткойн и как работи?

Биткойн е една от най-прогресивните криптовалути. Такива валути съществуват само цифрово и се издават чрез децентрализирана система, наречена блокчейн. Криптовалутата е създадена е през 2008 г. от Сатоши Накамото – псевдоним на все още неизвестен програмист. С неговата система, компютрите по света извършват изчисления за решаване на криптографски пъзели.

Ако решението е успешно, резултатът е биткойн. Този процес се нарича „добив“ („майнинг“) и понастоящем се извършва основно от суперкомпютри. Може да се каже, че енергията, изразходвана от компютрите, които „майнват“ биткойни, е повече от енергийния разход на държавата Ирландия.

Има ограничение за броя на биткойни, които могат да бъдат генерирани. Понастоящем около 80% от максималния брой монети вече е факт. „Добиването“ на нови биткойни става все по-трудно. Резултатът от това е, че абсолютният максимален брой от 21 милиона биткойни вероятно ще бъде постигнат едва през следващия век.

Bitcoins могат да бъдат съхранявани и търгувани чрез специални портфейли. Гениалното на блокчейн е, че няма централизирано място, където да се съхранява „счетоводството“ – или това е т.нар. тройно счетоводство, революционно само по себе си. Вместо това, тази информация се разпространява по цялата мрежа от компютри с помощта на софтуера за битрейт. Тази специална система затруднява измамата с Bitcoins, защото ако хакерите се съсредоточат върху една част от мрежата, това няма да има значение.

Системата блокчейн в днешно време се използва не само за цифрови валути, но и за други приложения като „интелигентни договори“ и децентрализирано съхранение в облачни системи. Въпреки това, криптовалутите като биткойн остават най-известното приложение.

Всички транзакции, извършени с Bitcoin, са публични. При такава транзакция може да се види специален адрес на Bitcoin. В резултат на това валутите са благоприятни от гледна точка на поверителност, тъй като по този начин не изтичат лични данни.

За какво може да послужи биткойн?

Въпреки че биткойн е в пика си, те не са особено полезни засега като „нормални“ валути. Има ограничен брой магазини в интернет и на живо, в които можете да платите с тях, но тенденцията е те да растат.

Биткойн (както и други криптовалути) формират важна част пазара на забранените стоки. Това е така, тъй като традиционните валути, които минават през банки, са по-лесни за проследяване, отколкото цифровите,

Поради внезапната популярност на биткойн, отнема доста време, за да се обработи дадена транзакция. В зависимост от платените транзакционни разходи, това може да варира от десетки минути до часове.

Тези разходи се изчисляват от компютрите, генериращи валутата, за да направят транзакция с приоритет през мрежата. Цената на транзакция с биткойн в момента е много по-висока от тази на плащане iDeal или Paypal.

Транзакционните разходи могат евентуално да бъдат намалени, ако се извършат промени в структурата. В биткойн общността има много дискусии за промени и това доведе до различни разделения на валутата като Bitcoin Cash и Bitcoin Gold.

Защо цената се покачва толкова бързо?

Цената на биткойн се е увеличила десетократно в рамките на една година. В началото на 2017 г. валутата струваше около 1000 долара. Особено през последните седмици той се движеше бързо. Преди седмици най-напред бе достигнат лимитът от 8000 долара, а съвсем скоро валутата достигна 9000.

Трудно е да се определи точната причина, но през последните няколко седмици е вероятно увеличението да се е повишило от голямото внимание, което получава валутата. Новините за грандиозното покачване на стойността насърчават хората да инвестират повече в криптовалутата.

Фактът, че технологията за закупуване на криптовалутата става все по-достъпна, както и че все повече компании от финансовия сектор се съсредоточават върху биткойн, води до увеличаване на стойността.

Всички генерирани биткойни в момента са на стойност от над 180 милиарда $. Не е необичайно тази цифра да се движи нагоре или надолу с около 10 млрд. $ на ден.

Какви са рисковете?

Противниците предупреждават, че монетата е балон, който може да се пръсне по всяко време. Зад нея не стои реална стойност.

Криптовалутата е рискова инвестиция, предложена от холандския орган за финансовите пазари по-рано тази година. Регулаторът се страхува, че ще се появи така нареченият балон. Нидерландската банка (DNB) също предупреди за рисковете. Българската банка ДСК също излезе с подобно обръщение към клиентите си наскоро.

По-рано американските регулатори също предупредиха относно валутата. Възможно е „уязвимостите в търговската система около тези валути да се появят едва след като бъдат пуснати в обращение в големи количества“, съобщиха от Съвета за финансова стабилност.

Допълнителен риск е, че портфейлите могат да бъдат хакнати. Решението за това е те да бъдат съхранявани „офлайн“ – на USB флаш или външен хард диск, като по този начин хакерите нямат достъп до тях.

Разбира се, освен предупрежденията, които банките по света отправят, те виждат и опасността към печалбите в своя бизнес, която криптовалутите създават. Европейската централна банка заяви, че банките в Европа трябва да възприемат технологията за моментално плащане, за да се противопоставят ефективно и да намалят бързо растящия интерес към криптовалутите. В момента само една банка в България има лиценз за моментални плащания, заради високите разходи за лиценз и поддръжка на системата, както и заради положението на България извън еврозоната.

Каквото и да се случи с биткойн и с криптовалутите, пазарът няма да остане същия скоро. И мнозина в България ще го усетят – с печалби или със загуби.

Сподели
Деница Аврамова-Драганова
Деница Аврамова-Драганова

Деница Аврамова-Драганова работи като бизнес анализатор. Интересува се основно от обществено и социално развитие, както и връзката връзката им с политическите процеси. Има подчертан интерес към здравеопазване и образование. Вярва в свободния и разумен избор.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *