Как Салвадор победи престъпността за няколко месеца?

Време за четене: 4 минути

Наиб Букеле, президент на Салвадор, и съпругата му, първата дама Габриела Родригес де Букеле, поздравяват присъстващите по време на церемонията по встъпване в длъжност за мандат 2019-2024 г. Снимка: Gobierno Danilo Medina


„Това няма как да стане“, в „наши дни не могат такива неща да станат“, „няма смисъл“. Такива окуражаващи уверения чуваме по какви ли не политически проблеми. За мнозина съвремието е замръзнало и ние сме безсилни срещу хаоса, престъпността, бандитите, измамниците и трябва да ги търпим до безкрай. Е, един политик от малката централноамериканска страна показа на света, че не само трябва, но и може да се бори ефективно и бързо престъпността.

Салвадор, дълго време разтърсван от бандитско насилие, което го превърна в една от най-опасните страни в света, промени ситуацията, като вкара в затвора огромни групи от населението си.

Страната, която само преди няколко години епечално известна с най-високия брой убийства в света, сега има и най-високия брой лишени от свобода в света – около два пъти повече от САЩ. През 2015 г. броят на убийствата в страната достигна 103 убийства на 100 000 души – или 6 650 убийства, регистрирани през тази година, което я превърна в страната с най-много насилие в Западното полукълбо. През 2023 г. тази цифра спада до 1,7 на 100 000 – грандиозен успех.

За сравнение, в близката по население България убийствата през последното десетилетие гравитират около 1,30 на 100 000 – разлика в десетки пъти. Само си представете за момент в България да има сходно ниво на убийства – това би значело да има по 7080 убийства на година, или по 19 всеки божи ден. Чудовищно.

Между 24 и 27 април 2020 г. в Салвадор са убити общо 77 души.

Правителството на встъпилия в длъжност само няколко месеца по-рано като президент Букеле се заема да работи веднага. Властта смята, че рязкото увеличение на броя на убийствата е организирано от членове на банди в салвадорските затвори, което го кара да въведе запори в затворите на страната. Тогава започват и първите мерки срещу организираната престъпност.

От март 2022 г. правителството на президента Букеле провежда кампания за масово арестуване на заподозрени членове на бандите MS-13 и 18th Street, които отдавна тероризират бедната централноамериканска държава, блокират икономическия растеж и подхранват масовата миграция към САЩ и други държави.

Стратегията е помогнала за намаляване на броя на убийствата с 92% в сравнение с 2015 г., което е дало на Букеле подкрепата на девет от всеки десет салвадорци, сочат социологическите проучвания. Броят на салвадорците, които нелегално пресичат границата между САЩ и Мексико, е намалял с 44%.

Освен това около 68 000 души в тази страна с население от 6,3 млн. души са се озовали зад решетките. Това е повече от 1% от населението, според World Prison Brief, онлайн база данни за затворническите системи.

Естествено, кампанията му веднага си намери критици, които смятат, че по принцип убийствата, трафика на наркотици и скланянето към проституция са лошо нещо, но… и престъпниците трябва да бъдат пазени. Леви правозащитни групи заявиха, че кампанията е завлякла невинни хора, особено сред бедните и коренните общности в страната, които са държани дълго време в тежки условия без съдебен процес.

Войници претърсват заподозрени членове на банди в Сан Салвадор на 30 януари. От въвеждането на извънредното положение досега са арестувани 75 000 души. Снимка: Fred Ramos, NPR
Войници претърсват заподозрени членове на банди в Сан Салвадор на 30 януари. От въвеждането на извънредното положение досега са арестувани 75 000 души. Снимка: Fred Ramos, NPR

Друга сериозна критика дойде от съседна Колумбия, която също има дългогодишни проблеми с организираната престъпност, похдхранваща се от кокаиновата индустрия.

През март 2023 г. колумбийският президент Густаво Петро критикува политиката на салвадорския президент Наиб Букеле в областта на сигурността – по-специално масовото излагане на затворници от банди в нещо, което Петро нарича „концентрационен лагер“.

Петро призова салвадорския лидер да се поучи от успехите на Колумбия и Богота в намаляването на убийствата, отчасти чрез социална политика: „Ние не построихме затвори, а университети“, пише Петро.

Тази критика към десния Букеле веднага бе разпространена от англоезичните западни медии. Е, нека припомня нещо друго – Густаво Петро е дългогодишен член и част от ръководството на крайнолявата терористична групировка M-19, която преди няколко десетилетия се превръща в лява партия „Демократичен алианс М-19″. Почти като бившите партизани у нас, до онзи ден обирали мандри и убивали невинни хора, да говорят за човешки права и правосъдна реформа…

В отговор на твърденията за лошо отношение към затворниците Букеле по време на заседание на кабинета през октомври 2023 г. заяви:

„Да, те ще имат човешки права. Но човешките права на честните хора са по-важни“.

Дали всички сме равни пред закона, когато групи хора, типично за региона, правят живота на останалите съграждани ад? Трябва ли да спре тока, да няма храна по магазините и спестяванията на хората да се изпарят, за да се задействат реакционните сили, както също много пъти е ставало в региона?

Кой е президентът на Салвадор Букеле?

Наиб Армандо Букеле Ортес е роден на 24 юли 1981 г. в Сан Салвадор. Той е син на Армандо Букеле Катан и Олга Ортес де Букеле. Бабата и дядото на Букеле по бащина линия са палестински християни от Йерусалим и Витлеем, докато баба му по майчина линия е католичка, а дядо му по майчина линия е православен. Баща му като възрастен сменя религията си и приема исляма, става имам и построява първата джамия в Салвадор, а Букеле пък е женен за еврейка. Въпреки този микс от религии в обкръжението му, той се изказва много ласкаво за Исус Христос и християнството.

През 2015 г. Букеле печели кметските избори в столицата Сан Салвадор и от там започва ефективната му борба с престъпността, която му позволява да направи своя нова партия, Nuevas Ideas (Нови идеи), с която спечели най-високия пост в държавата през 2019 г.

На 5 юни 2021 г. Букеле обяви, че планира да внесе в законодателната асамблея законопроект, с който Салвадор стана първата държава, в която криптовалутата Биткойн е законно платежно средство. Букеле също така инвестира много държавни пари в криптовалутата и вероятно ще продължи и в бъдеще да го прави.

С 90% подкрепа, Букеле крачи уверено към втори мандат

Както и на мнозина у нас и в Европа, които искаме и настояваме най-после да се задействат определени процеси, за да заживеем по-добре, така и в малката и бедна латиноамериканска страна надежди има.

„Беше ни продадена фалшива сигурност, фалшива демокрация, фалшиви институции и фалшива свобода. Всички рецепти, които ни дадоха, се провалиха. През повече от два века от нашата история салвадорците никога не са познавали мира“.

Тези думи на Букеле са от реч, която той публикува през януари в профила си в социалната мрежа X. Според него „демократичните принципи“ са надценени.

Изборите са отражение на безразличието на Букеле към демократичните норми: Конституцията на Салвадор изрично забранява на президентите да се кандидатират за втори мандат. Миналата година обаче влиятелен съд, съставен от съюзници на Букеле, разчисти пътя за преизбирането му за нов петгодишен мандат, като заяви, че е тълкувал конституцията по нов начин. Повечето салвадорци подкрепят този ход.

Дали и други латиноамерикански страни, освен Салвадор и Аржентина, която също има дясна надежда начело, ще се противопоставят на все по-силния ляв екстремизъм там? Мога само да пожелая успех на всички нормални хора там, които искат да работят и живеят в мир.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *