Най-странният фестивал в света – Канамара Мацури или фестивалът на Големия стоманен фалос

Време за четене: 2 минути

Човешката история се крепи на любовта между мъж и жена и естественото следствие – децата. И ако това заема централно място в абсолютно всички вярвания, някои култури наблягат повече на чисто физическото, плътското. Но подобни анимистични ритуали през хилядолетията са били покривани с все повече допълнителна символика, и някои от най-явните показвания на полови органи са били заместени от препратки, метафори и намигвания, за да бъдат социално приемливи. Но не и в Япония. О, не, там идеята за живота и неговото създаване бива представена публично всякак, но не и с метафори.

Шинтоисткият Канамара Мацури (かなまら祭り, Фестивалът на стоманения фалос) се провежда всяка пролет в град Кавазаки (където се произвеждат и едноименните машини). Точната дата е различна всяка година, а основните чествания се провеждат през първата неделя на април. През 2018 г. фестивалът бе на 1 април, през 2019 – на 3 април, а през 2020 г. ще е на 5 април. Фалосът, като централна тема на събитието, бива изобразяван навсякъде – в илюстрации, бонбони, резбовани зеленчуци, декорации и парад на микоши.

Peniscandy.jpg
Сладки във формата на полови органи, продавани по време на фестивала. Снимка: Wikicommons

Основната част на Канамара Мацури е съсредоточена в местното светилище на пениса. Местната легенда е, че един ревнив демон с остри зъби се скрил във влагалището на млада жена, в която той се бил влюбил и отхапал пенисите на двама младежи по време на сватбените им нощи. Поради тези премеждия, жената потърсила помощ от местния ковач, който изработил железен фалос, за да разбие зъбите на демона, което било увековечено с издигането на храма. Тази легенда в езика Айну е публикувана под името „Островът на жените“ от Бейзъл Хол Чембърлейн (Basil Hall Chamberlain) през 1888 г.

Светилището Канаяма е популярно сред проститутките, които се молят за закрила от полово предавани инфекции.

Също така местните твърдят, че храмът предлага божествена защита за бизнес просперитет и просперитет на клана; и за лесно раждане, успешен брак и за хармония на женени двойки.

Фестивалът започва да се провежда през 1969 г. Днес фестивалът се е превърнал в туристическа атракция и се използва за набиране на средства за борба с вируса ХИВ.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *