Къде живеят потребителите на интернет?

Време за четене: 2 минути

Натиснете тук за цялото изображение.

За мнозина от четящите тези редове интернет е неотменна част от всекидневието. Дали ще проверим какво ще е времето, да прочетем новините, да се чуем с близки хора от съседната улица или от друг континент или да търгуваме онлайн за всякакви стоки и джаджи, или просто ще споделяме смешни картинки и вицове, ние днес вече „живеем“ онлайн. Но къде живеят наистина хората, които виждаме всеки ден в този международен проект?

На картата горе размерът на всяка страна е базиран на абсолютния брой на нейните интернет потребители, като същевременно запазва доколкото може формата на страните и континентите близо до истинската им форма. Тя също така показва процента от населението, което има достъп до интернет, с по-тъмни нюанси, които означават по-високия процент достъп до интернет сред населението.

Тази версия използва данни от 2013 г. за интернет потребителите и населението, получени от Световната банка. Световната банка е проследила броя на потребителите на интернет за всяка страна от 90-те години на миналия век като част от своя Световен проект за индикатори за управление (Worldwide Governance Indicators).

Данните се визуализират с помощта на шестоъгълна картограма, която изкривява размера на страната, за да предаде информацията. Всеки малък шестоъгълник представлява около половин милион потребители онлайн. Страните с по-малко интернет потребители не се показват в картографа. Засенчването на всяка страна в картограмата представлява дела от населението, което има достъп до интернет (така нареченото интернет проникване).

Картата показва, че в Азия има 1,24 милиарда потребители, така че това е континентът, където живеят почти половината (46%) от всички интернет потребителите в света. Този брой е приблизително равен на броя на потребителите на интернет в Европа, Латинска Америка и Карибите, Близкия изток и Северна Африка и Северна Америка заедно.

Китай е домът на най-голямата интернет мрежа в света на 600 милиона души – въпреки че китайският интернет е всъщност почти интранет заради огромният брой забранени и ограничени сайтове в страната и т.нар. Велика Китайска Огнена стена (Great Firewall of China). Съединените щати, Индия и Япония следват след това като следващите най-многобройни нации с абсолютен брой интернет потребители, съответно със 270 милиона, 190 милиона и 110 милиона онлайн. Дори да се съберат, САЩ, Индия и Япония са дом на по-малко потребители на интернет, отколкото Китай – независимо от факта, че повечето китайци никога през живота си не са използвали интернет.

Малко от най-големите интернет страни в света попадат в категорията с над 80% интернет проникване. Що се отнася до страни с най-малко 10 милиона жители, тези в най-високата пета от разпределението (квинтилите) са (в низходящ ред) Холандия, Великобритания, Япония, Канада, Южна Корея, САЩ, Германия, Австралия, Франция – предимно европейски и северноамерикански държави.

Игнорирайки микро-нации, всички от пет от страните с проникване на интернет над 80% са в Европа, Северна Америка или Океания – като изключения са Япония, Южна Корея, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства. През 2011 г. Катар и Южна Корея бяха единствените държави извън Европа и Северна Америка в групата държави с най-голямо разпространение в интернет.

Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *