Служител на Facebook разказва как компанията цензурирала преди изборите в Германия

Време за четене: 3 минути

Бивш служител на централата на Facebook в Германия сподели тактиката, която компанията използва, за да заглуши критиците на либералното германско правителство на Ангела Меркел.

В интервю за германския сайт „The European“ бившият служител на Facebook Мелани С. говори за методите, използвани от компанията за манипулиране на покритието преди германските федерални избори през октомври. Мелани работела като модератор на гиганта в социалните мрежи в продължение на три месеца по време на следването си.

Мелани казва, че с нея са се свързали от агенция по набор на кадри за неназована работа, която щяла да продължи до малко след немските федерални избори. Тя била поканена в Берлин за интервю.

Първата част от интервюто било индивидуално интервю в неформална обстановка с един специалист по подбор на кадрите. Той й задал общи въпроси за нейния произход и образование.

„След това той ме попита дали съм политически активна и т.н.“, коментира Мелани пред списанието. Казах му, че някога съм била член на „Общия студентски комитет“, а баща ми и всъщност цялото семейство са от Социалдемократическата партия.“

„После ме попита дали мога да си представя да работя в център за настаняване на лица, търсещи убежище, може би да преподавам там. Така че казах да – и това му хареса.“

„Говорихме за мен и наболели политически въпроси, какво трябва да направим, за да накараме хората да се чувстват по-добре и какво ще направи Европа и света по-мирни и хуманни“, спомня си тя.

След това Мелани бива придружена в друга стая за групово интервю. В стаята има още шест души, в средата на 20-те години и двама души от отдела по подбор на кадри. В началото на сесията един от кандидатите попитал каква ще е работата.

„Компанията, за която работим, не иска кандидатите, които няма да бъдат избрани, да знаят това“, заяви рекрутиращият.

Мелани каза, че по време на груповото интервю обсъждали президента на САЩ Доналд Тръмп, правата на жените и бежанците в Европа. Един човек, защитил Тръмп и двама по-малко говорещи кандидати били помолени да напуснат. Останалите четири имали още една среща едно в едно с екипа по подбора на персонал.

Рекрутърът обяснил на Мелани, че поради промени в германското законодателство, Facebook наема хора, които да следят и да изтриват речта на омразата и фалшивите новини. Мелани твърди, че е използвал история за бежанец, който изнасилва младо момиче в Швеция като пример за фалшиви новини.

Мелани приема работата.

„Моят ментор, Сабине, заяви, че трябва да сме наясно с отговорността, която имаме тук. В крайна сметка, ние сме изправени пред важни избори и едно публикуване във Facebook може бързо да бъде споделено няколко хиляди пъти и да достигне милиони хора“, каза тя.

„Между тях ще има и новини, които биха объркали хората или биха могли да накарат населението да се притеснява или да ги разбуни – в края на краищата повече хора ще гласуват за нацистите от Алтернативата за Германия. Което означава, че насилието се увеличава и ние отново ще имаме Трети райх. Не исках това, нито пък тя.“

Алтернатива за Германия, AfD, е дясна политическа партия, която по време на изборите стана известна с негативните си коментари за исляма и миграцията. Преди години партията бе създадена като противник на политиката на Европейската централна банка, паричната ѝ политика, както и спасяването на затъналите южни икономики като Гърция с парите на германските данъкоплатци.

Наставникът на Мелани добавил: „Ние сме щитът на демокрацията и трябва да свършим много с нашата работа, така че нацистите (Мелани казва, че за наставника това означавало Алтернатива за Германия) да не дойдат на власт“.

Мелани каза, че нейните шефове я карали да цензурира всички коментари, докладвани от потребители на Facebook. Тя добави, че са налагали наказания на хората, които не са премахнали всички заподозрени за език на омразата постове.

Мелани твърди, че Facebook в Германия има черен списък с новинарски уебсайтове и блогове, включително чуждестранни такива, които са критични към германското правителство и съобщават за престъпления, свързани с мигрантите.

Списъкът бива актуализиран на всеки две седмици от служител на фондация, финансирана от правителството, която наблюдава речта на омразата в интернет.

Месец преди изборите служителят на фондацията обясни, че дясното води невероятна кампания в социалните медии, за да повлияе на нерешителните избиратели.

След това Мелани каза, че ѝ е казано да бъде по-бдителна. Тя твърди, че са призовани да цензурират не само фалшиви новини, но и всичко критично към настоящето либерално правителство. Те цензурирали анти-бежанските новини и критиките на Европейския съюз от десни медии.

Мелани обясни, че много малко неща са били изтрити, тъй като това не би било приемливо при законодателството, защитаващо свободата на изразяване на Германия. Мелани каза, че те „тормозели“ потребителите, които са публикували дясно съдържание, като ги банвали от мрежата за продължителни периоди от време. За хората, които не се отказвали от публикуването на подобно съдържание, те прибягвали до други тактики като shadow banning – сенчесто банване, т.е. значително ограничаване на видимостта на постовете на даден човек.

„Чувствам се много зле. Смятам, че съм направила нещо наистина лошо, дори срещу жертвите на престъпления в статиите, които трябваше да отхвърля като спам. Чувствам се така, сякаш по някакъв начин манипулирах хората и изневерих на собственото им мнение“.

Цялото интервю (на немски) е достъпно тук:


Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *