Патриот да се наричам – първа радост е за мене!

Време за четене: 3 минути

Снимка: Георги Драганов, Unsplash

Патриотизъм (на гръцки: πατριώτης — съотечественик, πατρίς – отечество) означава любов, обич към родината и желание за опазването ѝ. Възхищение от националните постижения, привързаност към родната земя, език и традиции. Патриотизмът на дело изисква безкористна и всеотдайна работа за въздигане на народа и родината.

Съгласни или не, това е общоприетото правило за понятието „патриотизъм“. Но всички знаем, че колкото хора има на света, приблизително толкова и разбирания има, защото когато стане дума за „патриотично дело“ всеки си го пречупва през собствената призма, повече от всякога друг път.

В следващите редове ще ви кажа в какво се изроди чувството за патриотизъм и какво значи да си патриот в 21 век в България. За съжаление, някои неща може да не ви допаднат, но фактите са такива.

  • Трябва да скандирате, че сте потомък на Левски и Ботев нон-стоп – тук важното е думата „нонстоп“. Дори, когато не ви питат трябва да го правите.
  • Минимум 10 статуса на ден за това, как България е прецакана от чужденците. А ако работите за чуждестранна фирма – бонус точки.
  • Псувни към Турция, турците, Гърция и гърците – бонус точки при летуване всяка година или пазаруване в съответната страна.
  • Татуировка на Раковски и отдолу цитат на Ботев – тук подчертавам, че е важно да има разминаване между изображението и автора на цитата, защото не патриотите и всички други, които не изповядват патриотизма ви, няма да разберат уловката и ще можете да разберете какви са „непросветени“. Това е единственият начин за проверка на не патриот, тъй като и вие най-вероятно не знаете кога е роден Раковски и Ботев, а и защо да се затормозявате с числа (все пак „кой кога е роден ня‘а значение, браточка“).
  • Напиване на маса в кръчмата или на терасата, на фон на песента „Батальона се строява“ на групата Южен вятър. Бонус точки – при викове „дай му българинО“.
  • Ежедневен начин на обличане – анцуНг, тъмни очила, тениска (три размера по-малка). Чоплене на семки с плюене на земята и хвърляне на фас отново на земята – носят бонус точки.
  • Закани по социалните мрежи срещу хора, които не изповядват вашата версия на патриотизъм – ако заканите са с неправилен правопис и са насочени към жени, сте висш в йерархията „патриот на 21 век“, но реално е и показател, че имате мозък колкото на пуйка.
  • При разминаване с чужденец на улицата – пипане по корема, плюене по земята, лош поглед, псувня. Бонус точки – при викане „за туй ли се бориха на Шипка, уа“.

Мога да продължа с негативния списък, но ще спра дотук. Защото, драги читатели, не това е патриотизма. Колкото и да сте се разочаровали, просто не това е патриотизма.

Да си патриот означава това, което правиш ТИ да бъде добре за твоята страна, да бъдеш ТИ пример за другите, който да им показва как България да пребъде. Далеч съм от мисълта, че трябва да приемаме всичко чуждестранно, но не трябва и да си заравяме главата в земята. Традициите са това, което са ни запазили като нация и е необходимо да бъдат запазени и изповядвани. Затова ето няколко примера, как да бъдете патриоти и как да изразявате своят патриотизъм, така както Левски, Ботев, Раковски, Волов и много други са приемали значението на своето дело:

  • Почитайте героите си – не с викове „Булгар-булгар“ на 2 юни след сирената, а като отидете и помогнете даден паметник да бъде почистен. Може да не го приемете за ваша работа, но осъзнайте, че по този начин правите нещо наистина патриотично.
  • Учете децата си не да отхвърлят всичко чуждо, а да помнят и съхраняват всичко българско, което вие помните и съхранявате.
  • Не хвърляйте фасове, обелки от семки и други боклуци на земята – може да е малко, може да ви звучи незначително, но от собственото си поведение зависи дали ще живеете в нормална страна или в кочина. А това, че ще има други, които ще го правят – винаги има хора, които не са на вашето интелектуално ниво, но това не означава вие да се принизявате до тяхното.
  • Работете в каквото фирма искате или можете – българска или чуждестранна, защото все пак парите са най-необходимото средство да имаш здраве, храна и да се грижиш за близките. Но не забравяйте, че чуждите инвестиции в нашата държава са възможност, от която е хубаво да се възползваме като страна.
  • И не на последно място – не анцугът ви прави патриоти, не тъмните очила, не и пипането по корема. Това, което ви прави патриоти, е вашето отношение към България, към българските традиции, към ежедневното ни поведение към другите и към страната, към проблемите, които се случват и които трябва да бъдат решени – решени от самите нас.

Не изисква много да си патриот.

В медицината има един закон – „преди всичко не вреди“. Ще го перифразирам – „преди всичко не бъди псевдопатриот“.

Сподели
Даниел Георгиев
Даниел Георгиев

Даниел Георгиев e завършил ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив с испански и руски език. В момента е студент по дентална медицина. Обича да пише за политика и за личната ни отговорност като граждани на този свят. Учи и работи за свободата и помага на хората да се усмихват по-често.

One comment

  1. Браво за поста,затова трябва,човек да стане Националист и то голям,истински и сърдечен,другото е прах на вятъра! Сега само това може да оправи България и светът!!!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *