Що е то „училище“ и има ли почва у нас

Време за четене: 2 минути

Приемът в училищата може би трябва да става не на база зубрене на Ангелинка, яко кълване, докато запомниш, че „бащино ми огнище“ е синекдоха или броене на триъгълници, а чрез обособяване на училища за възпитани и невъзпитани деца. Не, че имам представа как обективно може да се случи такова нещо, ама понеже тези в министерството хептен никакви идеи нямат, искате ли да закрием министерството?

Стигам до извода, че училището в България изпълнява по-скоро социална, отколкото образователна функция. И под „социална“ нямам предвид „формираща морални връзки между хората“, а по-скоро забавачка за граждани от 7 до 19-годишна възраст. Граждани с родители, които работят от 9 до 5 в отдели, които също изпълняват социална функция – не е ясно какъв резултат дава работата им, но как ние като общество ще позволим армия чиновници да остане без препитание.

Чиновници, възпитани от същата система, която сега се опитва да образова настоящите ученици. Пардон, да ги социализира.

Система, създадена от недоволни хора, чието простичко желание е било всички да са равни, да няма ощетени.

Недоволни хора, които независимо от времето си, печелят симпатиите на други недоволни хора. Защото е много лесно да дойде някой, който да ти каже, че поема отговорността. Тези, които се опитват да те накарат да я поемеш сам, никога не са били атрактивни.

Отговорност.

Отговорни ли сме ние за смъртта на 11-годишното момиче от 52 ОУ и 15-годишния Георги?

Да, отговорни сме. Защото лутайки се, не виждаме проблемите. Защото „те само си играят“ е железен аргумент.

Можем ли да направим нещо по въпроса?

Не, не можем. Две невинни деца вече не са сред нас.

Можем ли да направим нещо от тук нататък?

Да, можем. Можем да разчитаме на себе си и да отваряме очите си. Можем да говорим и да пишем.

Защото ако от дистанцията на времето обвиняваме дадени партии и режими, че са избивали хора, то сега се избиваме едни други. Познайте чия е вината и отговорността.

Сподели
Деница Аврамова-Драганова
Деница Аврамова-Драганова

Деница Аврамова-Драганова работи като бизнес анализатор. Интересува се основно от обществено и социално развитие, както и връзката връзката им с политическите процеси. Има подчертан интерес към здравеопазване и образование. Вярва в свободния и разумен избор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *