Вандали оскверниха паметника на българските опълченци в Болград

Време за четене: < 1 минута

В украинския град Болград миналата нощ (27 срещу 28 февруари) вандали са залели с боя паметника на българските опълченци, предава сайта БесарабияИнформ.

На една от стените му е написано „чемодан вокзал София“ или „куфара, гарата и към София“, което е аналогия с често използваното „чемодан, вокзал, Москва“. Можем само да предположим, че тази българофобска постъпка е извършена от злонамерени и нискоморални хора, които не зачитат паметта на загиналите.

Вандалската проява е открита на сутринта от членовете на Общинския съвет, които веднага се обадили в полицията, който е направил доклада.

Както съобщава местният вестник „Трасса Е-95“ камери за видеонаблюдение в близост до паметника няма, тъй като са били откраднати през миналото лято, а полицията не е могла да намери крадците. Инсталирането на нови камери влиза в плана на градския съвет за тази година.

Планира се паметникът да бъде почистен от следите на вандалите в близко бъдеще от Общинския съвет, депутати и активисти.

В петък на 3 март в Болград са планирани тържества за отбелязване на 139-та годишнина от края на победоносната Руско-турската война от 1877-78, което е решаващ фактор за освобождението на България от османското иго.

На този ден в 9 часа ще бъде проведен молебен в катедралата „Свето Преображение“ и след това ще има празнично шествие до паметника на опълченците, където ще се състои традиционният митинг.

Заслужава да се отбележи, че тази година в списъка на тези, които са участвали в освободителното движение бе допълнен с две фамилни имена на хора от област Килия. По технически причини изписването на имената им на паметника на официалната дата не успя да се извърши до 3 март и сега планът е това да стане до това лято. На паметника са изсечени общо 128 имена на на български доброволци.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.