Членове на Американската нацистка партия на събрание на Ислямска нация, 1961 г.

Време за четене: 2 минути

Командирът на Американската нацистка партия Джордж Линкълн Рокуел (George Lincoln Rockwell) заедно с двама членове на партията слуша реч на Малкълм Х на среща на Черните мюсюлмани в Uline Arena. Снимката е наистина много силна. Не просто от историческа гледна точка, но сама по себе си – направо можете да усетите напрежението. Мъжът отляво изглежда сякаш не е щастлив, че присъства, а тези в средата и вдясно изглеждат напълно уверени в себе си.

През 1961 г. Илайджа Мухамад (Elijah Muhammad), основател на организацията за черно расово превъзходство Ислямска нация (Nation of Islam) се среща с водачи на Ку Клукс Клан в залата Magnolia Hall в Атланта. Въпреки че двете страни имат различни идеи за това кой цвят на кожата е на висшата раса, те споделяли идеята, че белите и черните трябвало да бъдат разделени едни от други. На следващата година, Мухамад поканил водачът на Американската нацистка партия Джордж Линкълн Рокуел (George Lincoln Rockwell) да присъства на събрание на Ислямска нация, въпреки че Рокуел често е наричал черните „най-низката утайка на човечеството“. Рокуел бил силно въодушевен от идеята за коалиция. Нацистите и черните мюсюлмани биха могли да бъдат съюзници, тъй като и двете фракции имали една и съща цел – разделение на расите.

В неделя, 25 юни 1961 г. Рокуел и десет негови последователи присъствали на митинг на черните мюсюлмани в арената Uline във Вашингтон. Те наблюдавали с възхищение как автобус след автобус разтоварвали стотици пътници пред арената, а мюсюлманите-продавачи отпред им продали хиляди сувенири и книги. Нацистите били обискирани на вратата от неколцина добре облечени, но сурово изглеждащи пазачи от Плодовете на Исляма – Гестапо на Ислямска нация.

Специална група приветства Рокуел, съобщава по уокитокито, че „големият мъж идва сега“ и ги ескортира до места, близо до сцената в центъра, обградени от осем хиляди черни мюсюлмани. Те биват обкръжени от черни журналисти, които искали да разберат какво мисли Рокуел. Той заявил, че смятал мюсюлманите за „черни нацисти“. „Аз съм напълно съгласен с тяхната програма и изпитвам най-дълбоко уважение към г-н Илайджа Мухамад“. Рокуел посочил, че единственото различие, което има с мюсюлманите, е за територията. „Те искат парче от Америка, а аз предпочитам те да отидат в Африка“.

Нацистите били силно впечатлени от професионализма на организацията на събитието, особено от бойците от Плодове на Исляма, които останали на поста си през цялата дълга програма въпреки потискащата жега в залата.

След няколко други говорители, Малкълм Х застанал пред микрофона и изнесъл реч със заглавие „Отделяне или смърт“. „Мюсюлманите не са за интеграция и не са за сегрегация“. Поглеждайки към аудиторията, сякаш очаквал въпрос, той попитал „за какво са“. Публиката изкрещяла „Отделяне!“. Рокуел и неговите хора бурно аплодирали. По-късно публиката била помолена да направи дарения и Рокуел дал 20 долара.

Хубаво е да се припомни и че Исус Христос е важна фигура в Исляма, почитан там като Иса, пророк, но не и син на Бог Яхве. Мюсюлманите вярват, че Исус ще се завърне на земята за Деня на Страшния съд, за да възстанови справедливостта и да победи масих ад-Дажал („фалшивият месия“, още известен и като Антихриста).

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *