На 7 юни 1946 г. БКП унищожава ВМРО по искане на Москва и Белград

Време за четене: 3 минути

Това е една зловеща история за братоубийства и невъобразимо предателство на собствения ни народ, укривана седем десетилетия. През нощта на 7 срещу 8 юни 1946 г. по лична заповед на комунистическия диктатор Георги Димитров са избити над 200 лидери на македонските българи, живеещи в рамките на отечеството. Тяхното ликвидиране е било нужно, за да бъде изпълнен пъкления план за дебългаризирането на Пиринския край, провеждан от едни етнически българи спрямо други – нечувано предателство, без аналог в световната история.

На 7 юни 1946 г. бе нанесен тежък удар върху тогавашното ВМРО.

През тази злокобна нощ близо 200 родолюбиви македонски българи от цяла България – ръководители, членове или привърженици на организацията потъват в неизвестността на окупираната от комунистите страна. Сред тях са Георги Настев, Страхил Развигоров, Владо Куртев, Йосиф Марков, Коста Ризов, Гошо Атанасов, Михаил Карайорданов, Евтим Орлето, Атанас Пашков и др. В сражение загива майор Кирил Дрангов. Съпругите и децата им биват изселени, интернирани или просто изхвърлени от домовете им и оставени на произвола на съдбата.

Предателската роля на Българската работническа партия (комунисти), преименувана впоследствие на БКП, по отношение на македонските българи започва още в първите седмици след деветосептемврийската окупация на страната. Тогава българските комунисти се споразумяват с другарите си от комунистическите партии на Югославия и Македония да пропагандират обединението на измисления “македонски” народ, да обявят българите от Пиринско за “македонци” и в крайна сметка да присъединят района към прохождащата социалистическа република Македония.

Отляво надясно: Страхил Развигоров, Кирил Дрангов и Йосиф Марков
Отляво надясно: Страхил Развигоров, Кирил Дрангов и Йосиф Марков
Това е част от плана на Сталин за сливането на България и Югославия в една голяма южнославянска федерация.

Чрез своите местни структури БРП (к) започва систематична пропаганда в Пиринско. Но среща упоритата съпротива на все още съществуващата опозиция. Включително и на ВМРО, чийто лидери продължават да отстояват, че Македония е и трябва да бъде неделима част от България.

В началото на юни 1946 г. Сталин нарежда на Георги Димитров и Йосип Броз Тито да се ускори македонизирането на българите в Пиринско. Комунистите обаче знаят, че при наличието на ВМРО това ще бъде твърде мъчително. Опасяват се и от въоръжена съпротива. Затова пристъпват към унищожаване на организацията. Тогавашният началник на контраразузнаването Стефан Богданов по-късно ще разкаже, че лично министърът на вътрешните работи Антон Югов им предава указанията на Георги Димитров: “да се ликвидират безшумно и без съд група от пет-шест македонски терористи, които нямаха нито един извършен терористичен акт против отечественофронтовската власт”.

Сред главните екзекутори е някогашният член на протогеровисткото крило на ВМРО, впоследствие висш функционер на БКП – Лев Главинчев. Той превръща в кървава саморазправа преследването и избиването на елита на македонските българи – може би яростна мъст срещу привържениците на Ванчо (Иван) Михайлов, който през 30-те г. на ХХ в. издава смъртна присъда на Главинчев.

Факсимиле от телеграма на Неврокопския околийски управител от декември 1946 г. за македонизирането на местното българско население от Пиринско.
Факсимиле от телеграма на Неврокопския околийски управител от декември 1946 г. за македонизирането на местното българско население от Пиринско.
Броят на арестуваните и избитите в тази акция не е установен с точност. Техните наследници смятат, че те са над 200 души.

Ако приемем за достоверен цитатът от думите на Павел Главинчев, брат на Лев Главинчев, че той е убил “226 македонски фашисти…”, можем да смятаме, че това е относително точна цифра. Но дали е така наистина? Твърди се още, че от всички задържани са оцелели едва четирима души. Всички останали са принесени като жертва на антибългарската политика на Българската комунистическа партия, която до ден-днешен не се е извинила дори за тези си действия.

След като се разправят с лидерите на ВМРО, палачите пристъпват към действие. На пленума на ЦК на БКП през август 1946 г. е взето решение за отварянето на “македонски” училища, в които да се преподава на новосъчинения македонски език, да се учи историята на българите, фалшифицираната като “македонска”. В Пиринско са приети десетки учители от Социалистическа република Македония, открит е Македонски народен театър в Горна Джумая (дн. Благоевград). Единствената причина планът по обезбългаряването да не е толкова успешен, колкото в република Македония е, че Тито и Сталин се скарват и чак тогава българските комунисти прекратяват кампанията си. Това им действие е довело до това някои хора да имат по четири паспорта – български, после македонски, после югославски, после пак български.

Като епитафия върху незнайните гробове на повечето от тези над 200 жертви, може би най-добре подхождат думите на известния български юрист – проф. Георги Генов, написани в тефтера на Коста Ризов през октомври 1945 г., докато и двамата са следствени политически затворници в Централния Софийски затвор:

“И аз, и Вие до голяма степен сме жертва на нашата голяма любов към Целокупното българско отечество и главно към Македония. Никога не съм допускал, че нейния български характер може да бъде отречен от българи, дори като момент на най-голям опортюнизъм… Смятаме, че сме били прави и не се отказваме от него. Затова и по-леко ще пренесем нашата тежка участ, както са я понасяли хиляди мъченици в името на правдата и истината.”


Интервю с Михаил Развиров, син на Страхил Развигоров пред БГНЕС – „В Македония Тито започна масовите убийства по-рано„:

Интервю с Аглика Маркова, дъщеря на Йосиф Марков пред БГНЕС – „Нашите майки до сетния си дъх чакаха мъжете си„:

Последното интервю на Ванчо Михайлов за предаването „Всяка неделя“:

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

2 Comments

  1. Моля, изписвайте името на Иван Михайлов, поне като Ванчо.. знаете, че „Ванче“ е на измисления език, спрямо който той се е борил..

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *