Затварянето на българските културни клубове в РС Македония

Време за четене: 3 минути

Заличаването на регистрациите на българските културни клубове – стъпка към затваряне, е голяма победа за югоносталгиците и русофили от партия „Левица“. На картичката, споделяна масово от техни привърженици, се вижда радостта им.


Срамно и жалко е в 21 век в държавата в която живеем, работим и плащаме данъци, да не можем свободно да изразим нашето национално самочувствие. Срамно е да ни бъде отказано да се събираме в частни имоти като българска общност в страната.

Парламентът в Скопие през ноември 2022 г. реши да задължи българските културни клубове, които носят имената на противоречиви, според тях, исторически личности, да си ги сменят в рамките на 3 месеца. Това стана с приемането на промени в Закона за сдруженията и фондациите и Закона за политическите партии, които заклеймяват насърчаването на фашизма и нацизма.

Противоречиви имена за македонистите са тези на последния лидер на ВМРО Иван Михайлов, българския цар Борис III и даже на цар Фердинанд са считани за „фашистки“ и заради това срещу тях се води институционална война.

Българските клубове категорично отказаха да сменят имената си.

Така се стигна до заличаването на регистрациите на тези културни институции на местните българи. Всички клубове, които бяха затворени и които не бяха допуснати да се отворят, за нас са много важни.

Решението за заличаване на културен клуб "Ванчо Михайлов" - Битоля от държавния регистър на сдруженията в РС Македония.
Решението за затваряне и заличаване на културен клуб „Ванчо Михайлов“ – Битоля от държавния регистър на сдруженията в РС Македония.

Културният център „Иван Михайлов“ в Битоля е заличен от Централния регистър на сдруженията на Северна Македония. Комисията към министерството даде отрицателно становище за използване на името – Сдружение културен център „Иван Михайлов“ Битоля. Аргументите бяха, че то представлява провокация към националните чувства на хората в Северна Македония, защото става дума за човек, близък до фашистката идеология.

Българският клуб „Иван Михайлов“ беше открит през април миналата година на фона на протести. Няколко месеца по-късно сградата на центъра беше подпалена, като вследствие на палежа изгоря входната врата. За съжаление, подпалвачът Ламбе Алабаковски, още не е наказан за този вандалски акти.

Последва серия от инциденти с български културни клубове. В Охрид в началото на октомври десетки активисти на русофилската партия „ЛЕВИЦА“ и на ВМРО-ДПМНЕ протестираха срещу откриването на български клуб, основан от гражданското сдружение „Цар Борис Трети“ и носещ същото име. Срещу клуба имаше серия от нападения, включително с огнестрелно оръжие, а секретарят на клуба, Християн Пендиков, бе нападнат в гръб и пребит зверски от трима. И срещу тях, към днешна дата, няма наложени наказания.

Това, което се случва, е голяма неправда срещу българската общност в Република Северна Македония.

И проблемът не е само с клуба в Охрид или Битоля, които бяха многократно нападани, нито даже с държавния културен център в Скопие, който също бе вандализиран. Проблеми има и в Богданци.

Много хора от град Богданци, на които техните предци са били наградени и уважавани от Цар Фердинанд по неговото време, поискаха да отворят клуб с името „цар Фердинанд“. Щом държавата и общината чуха това, веднага започна голям натиск върху българите от Богданци, за да се отказат от тази идея.

Снимка на част от активистите от град Богданци, които искат да създадат клуб "Цар Фердинанд".
Снимка на част от активистите от град Богданци, които искат да създадат клуб „Цар Фердинанд“.

Хората там бяха храбри и подадоха нужните документи за регистрацията.

След няколко месеца Комисията за контрола за имена на Български организации от република Северна Македония взе решение, че сдружение и клуб с това име не може да се отвори на територията на страната. Причината за това е, че Цар Фердинанд е историческа личност, който е бил окупатор през Първата световна война и пробужда негативни емоции на гражданите на Република Северна Македония.

Въпреки това че не бяха допуснати Българите от Богданци да си отворят свои организации и клубове, те с месеци живеят с заплахи и репресия от целокупното общество, което живее в тази област на страната.

Сподели
Драган Стояновски
Драган Стояновски

Драган Стояновски е представител на културен клуб "цар Борис III" Охрид в Скопие.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *