Време за четене: 2 минути

Литовският Съюз на стрелците (Lietuvos Šaulių Sąjunga) е паравоенна организация, подразделение на Въоръжените сили на Литва, предназначена да обучава цивилни на самозащита и за партизанска война.  Съюзът е създаден през 1919 г. като милиция или народно опълчение. Литовските стрелци са участвали във всички войни на 20 век в Литва, като тяхното бойно кръщение е по време на съветско-литовската война.

Днес в България съществува и организация, която следва подобен модел и е вдъхновена от именно тези хора. Става дума за легион „Ген. Иван Колев“.

В следвоенните години оцелелите литовски стрелци преминават към „горските братя„. През 1989 г. Литва възражда Съюз на стрелците и макар до скоро тяхната популярност да беше малка, в последните години организацията достигна достигна над 10 000 члена, като 61% от членовете на Съюза са „Млади стрелци“ – подрастващи на възраст от 12 до 18 години, членове на същата асоциация; само 8% – „Действащи стрелци„, провеждащи занятия заедно с Литовската Армия армията, а останалите 31% – „Резервни стрелци„.

Логото на ЛСС
Логото на ЛСС

ЛСС силно цени традициите си, така че дейностите са подобни на тези, които са били в миналото: има спортни и културни дейности, публикувано е списанието LRU Trimitas, членовете се насърчават да проявяват интерес към историята на страната. Съгласно устава за литовския съюз на стрелците, всеки литовски гражданин на възраст над 11 години, който владее официалния език, може да се присъедини към Съюза. Членовете са разделени на две групи:

1. Младите стрелци – младежи, на възраст 11-18 години. Всички млади стрелци дават обет при присъединяването си към Съюза. Те получават обучение, базирано на програма от 4 нива. На всяко ниво те изучават литовската история, получават обучение в лидерство, както и военно обучение. В края на нивото те преминават изпит и получават сертификат и знак. От 2002 г. насам се провеждат летни лагери за работа с огнестрелно оръжие, както и летни курсове и международния тренировъчен лагер Žalgiris.

2. Действащи стрелци – лица над 18 години, които дават клетва като част от Резерва. Тези подразделения а се подготвят за въоръжена и невъоръжена съпротива. Командването на ЛСС има и почетна рота, спортен и технологичен клуб и оркестър. Действащите стрелци, влизащи в армейският резерв, охраняват различни обекти в Литва.

Млад стрелец целува знамето на ЛСС.
Млад стрелец целува знамето на ЛСС.

ЛСС действа в съответствие със закона за ЛСС, приет от литовския парламент през 2010 г., и утвърден от Министерството на отбраната устав. Най-висшият управляващ орган на Съюза е Конференцията на членовете. Той решава най-важните въпроси на организацията, приема решения и одобрява командира на ЛСС, избран от министъра на отбраната. Настоящият командир на ЛСС е подполковникът от резерва Лиудас Гъмбинас, който започна мандата си през юли 2014 г.

ЛСС активно си сътрудничи с правителствените институции: литовската армия, полицията, пожарна и спасителна служба, литовската държавна гранична служба и др.

Стрелци по време на учение.
Стрелци по време на учение.

ЛСС включва също и студентска организация по стрелба SAJA. Думата „saja“ е литовски неологизъм, въведен от стрелци студенти вместо думата „корпорация“, когато те създават първият студентски стрелкови клуб във университета Вутаутас Магнус през 1934 г. През 2007 г. бе създаден клуб и за учениците от горните класове на гимназиите и на 19 май 2010 г. беше основна литовската студентска лига на стрелковите клубове SAJA.

Съюз на Стрелците в Емиграция

В Чикаго на 7 март 1954 г. стрелците, които са избягали от Литва заради Втората световна война, обявяват възстановяването на ЛСС под името на Националната гвардия на Литва в изгнание. Основните активисти включват Mantautas, Pūtvyte-Mantautienė, Valatkaitis, Kalmantas и др. Секциите на организацията са активни в САЩ, Великобритания, Канада и Австралия.

Понастоящем Националната гвардия на Литва в изгнание е неразделна част от ЛСС . Тя се ръководи от Юлиус Буткус и е активна в САЩ и Канада.

Сподели
Калин Димитров
Калин Димитров

Калин Димитров е магистър по история, занимава се професионално с оръжия, екипировка и подготовка вече 20 години. Съосновател на легион „Ген. Иван Колев“.

2 Comments

  1. Браво,респект,трябва повече будни и патриотично националистически,настроени хора и в древна България!!! Много хубава статия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *