Време е за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк

Време за четене: 2 минути

Гражданите искаме възстановяване на паметника, за да можем да отдаваме почит. Войници от софийските казарми позират пред паметника с плочите, на които са изписани имената на загиналите от двата софийски полка.


На 25 ноември в Столичната библиотека “Куберовъ воинъ” проведе обединено обсъждане за бъдещето на мемориала. Гост беше арх. Васил Дончев, който е участвал с проекти в двата конкурса, проведени досега от Столична община, както и д-р Андрей Ковачев, който от години действа активно за възстановяването на Мемориала.

Вече над 20 години различни обществено-патриотични организации се борят за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в автентичен вид и на същото място, където е бил, преди да бъде окончателно срутен от комунистическите власти през 1977 г.

Успехите са частични, но битката не е приключила, тъй като паметникът все още не е изцяло възстановен.

Именно затова бяха поканени абсолютно всички радетели за възстановяването на Паметника на открито обсъждане, на което да се премислят, организират, координират и обединят усилията на всички, за да може възстановяването най-сетне да се осъществи.

Евродепутатът Андрей Ковачев представи добрата вест, че от страна на Столична община е поет ангажимент за конкретен график за реализирането на проекта. Следващата седмица ще бъде обявено Техническото задание за подготовка на конкурса, който трябва да стартира най-късно април месец 2023 година.

Архитект Васил Дончев е участник с проекти в провелите се досега от Столична община два конкурса от 2014 година насам.

Той изтъкна проблемите, пред които се е изправил по време на провеждането им (а именно несъществените аргументи, с които са били отхвърляни проектите). Показа визуализации на възстановения паметник и изрази надежди, че третият конкурс най-накрая ще бъде успешен, както и че ще бъде избран изпълнител за възстановяването.

Общинският съветник от ВМРО Михаил Петров, който също се включи в обсъждането, изрази мнението си, че (вероятно) умишлените и необясними досега прекратявания на конкурсите не трябва да се повтарят повече. Той обеща да внесе доклад за Мемориала в най-кратък срок, за да призове отново колегите си от Столична община да се задействат по въпроса с възстановяването.

Въпреки добрите новини, Димитър Панчев, организатор на събитието, обяви пред множеството, че е нужна готовност за протестни действия, в случай, че третият поред конкурс бъде провален поради несъществени причини и с невалидни аргументи, както стана ясно, че вече е ставало два пъти през годините.

Участниците в дискусията за възстановяване на паметника позираха за обща снимка.
Участниците в дискусията за възстановяване на паметника позираха за обща снимка.

Граждани и представители на различни организации също участваха с въпроси и мнения. Битката за възстановяването на паметта на нашите предци не е приключила! От “Куберовъ воинъ” заявяват, че следят изкъсо дали поетите от Столична община ангажименти ще бъдат реализирани.

Сподели
Димитър Панчев
Димитър Панчев

Димитър Панчев е студент по История и геополитика на Балканите в СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на страницата “Куберовъ воинъ”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *