Ботсвана – добрият пример от Африка

Когато се заговори за политика в българското общество, редовно се дават примери от различни държави – мнозина искат да сме повече като САЩ, като Швейцария, като Русия, като Франция, като Германия. Общото е, че това са все бели, европейски страни и малцина искат да вземат пример от другаде. Аз обаче смятам, че можем да погледнем към една страна, която за 50 години се превръща от безобразно бедна в една от най-богатите на континент чрез целенасочена про-пазарна и дясна политика. Става дума, разбира се, за Ботсвана.

Британска колония до 1965 г. и независима държава от следващата 1966 г., тази млада държава е била в доста незавидно положение при получаването на своята политическа свобода. С територия от 581,730 квадратни километра, сходна с тази на страни като Украйна и Испания, и с население от 413 000 души през 1950 г. (1), почти никаква инфраструктура – в страната почти не съществуват пътища, сгради, различни от колиби, болници, акведукти, язовири и дори градове – страната е в изключително лошо положение и е буквално една от най-бедните в света. Хората там живеят така, както са живели техните предци в каменната епоха преди хиляди години.

BARROW(1806)_p455_BOOSHUANA_VILLAGE
Британска колониална рисунка на село в Ботсвана, 1806 г.

Начело на страната обаче застават умни хора, които ценят свободата и започват да водят про-пазарна политика.  Консервативната и християндемократическа партия Демократична партия на Ботсвана управлява страната без прекъсване, като печели всички избори благодарение на добрите икономически резултати в продължение на десетилетия. Днес Ботсвана е втората по икономическа свобода на целия африкански континент след о-в Мавриций и населението й се е увеличило до 2.2 милиона души. Страната продължава да е изключително слабо населена както сравнение с региона, така и спрямо средните нива на света, но нейните граждани се радват на изключително висок за региона стандарт на живот, който е над средния за света.

botswana_1.png
Икономическа свобода. Източник: Fraser Institute

Едва преди едно поколение ботсванците бягат от своята страна, за да потърсят по-добър живот в богатите и уредени ЮАР и Родезия, но с идването на власт на леви в двете страни, икономическите експерименти стават все по-налудничави. Преименуваната от комунистическия диктатор Робърт Мугабе на Зимбабве страна изпитва най-голямата хиперинфлация в световната история, а ЮАР се превръща от бивша ядрена сила в западаща страна, в която белите са буквално подлагани на геноцид.

Правителството на Ботсвана не се поддава на икономическия популизъм на своите съседи и поддържа курса, ставайки една от най-бързо растящите икономики в света. Резултатите не закъсняват и някога бедната пустинна страна настига някога много по-богатите си съседи и дори ги задминава.

botswana_2.png
Данни за 50 години за БВП на глава от населението в Ботсвана, Зимбабве и ЮАР, сметнато в щатски долари от 2010 г. 

Самата страна днес може да се приеме за пример и за България, която бе много по-богата от Ботсвана преди 10, 20, 30 години, но днес двете страни почти са се изравнили по богатство, въпреки нашия ръст на икономиката. И за мнозина, които считат африканците за бедни поради техния мързел и вродени лоши качества, май ще е добре да последваме техния пример – да водим в продължение на десетилетия последователна, целенасочена политика на либерализация и свобода. Защото резултатите не закъсняват – независимо къде сме.

Библиография

(1) „World Population Prospects: The 2017 Revision„. ESA.UN.org (конкретните данни се получават вътре в самия сайт). United Nations Department of Economic and Social Affairs, Population Division. Получено през май 2018 г.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *