Северната Спарта Финландия

Време за четене: 6 минути

Финландски войски на парада по случай Деня на Бастилията, Париж, 14 юли 2019 г. Снимка: TPK

„Спартанският“ модел е оптимален за малки страни заплашвани от могъщи съседи. Примери за България трябва да са страни като Финландия, Естония, Швейцария и Израел. Основното ударение на този вид отбрана е всеобщата готовност за отразяване на агресия, използването на местните предимства, и едва на трето място съвременното въоръжение.

Финландия получава своята независимост от Руската империя през 1917 г. До днес смелите финландци са воювали само два пъти, за да защитят свободата си. И са го направили толкова ефективно, че и до днес никой техен съсед не си и помисля сериозно да ги нападне. Другата причина за това е високата степен на организация и ефективност на финландските военни сили, като повечето финландци  имат голямо доверие на своята армия. Вероятно за това спомага и фактът, че военното обучение е задължително за мъжете и опционално за жените. Цялостно може да се отбележи, че финландците имат възпитано в тях силно родолюбие и развит граждански дълг.

Днес две от най-нещастните страни в Европа са Грузия и Украйна, като и двете страни станаха жертва на новата поредица войни, водени от Русия, за да възстанови колониалната си империя. Грузия бе нападната, за да може Русия са получи военни бази на юг от Кавказ, тъй като до руските военни бази в Армения може да се стигне само по въздух през Иран, и защото независимостта и териториалната цялост на Азербайджан се гарантира от Турция, друга изгряваща регионална сила. Украйна пък бе нападната, за да се завземе стратегически важния полуостров Крим. Тази необявена война продължава и до ден-днешен, като Донбас и Крим са все още окупирани.

Подобна заплаха става все по-реална и за трите балтийски страни, които  руският президент с вероятно пожизнен мандат Владимир Путин смята за слабата брънка в редиците на НАТО.

Русия би могла в някакъв момент да удари по НАТО там с конвенционални или неконвенционални средства, без да се страхува от превъзхождащите натовски войски, които са разположени на други места. Мирът за Швеция може да приключи, ако Русия изпълни своята тактическа цел да окупира остров Готланд, за да прекъсне достъпа на натовски кораби и самолети до Балтийско море. За Полша мирът също може да приключи, тъй като традиционно русофобската страна няма да допусне Русия да прокара наземен коридор през Литва до Калининград. Нещо повече, руските националисти смятат поляците за свой наследствен враг тъй като полски войски окупират Москва през 1610 г., а самите поляци вдигат пет въстания срещу руската империя и водят четири освободителни войни срещу нея. Очевидно е, че несъкрушимия дух на поляците да живеят като свободен и независим народ не се харесва на руснаците така, както те не могат да простят същите желания и на украинците.

Финландски войници на ски, с впрягове елени, по време на Зимната война
Финландски войници на ски, с впрягове елени, по време на Зимната война

Финландия – малката северна република

За разлика от изброените по-горе страни, Русия сякаш няма преки имперски амбиции спрямо Финландия, България и Румъния. Въпреки че руските националисти разглеждат първите две като част от възстановената имперска сфера на влияние, Русия засега не прави никакви планове да ги завладее по военен път. Конкретно за България сякаш икономическото влияние се оказва по-ефективно, но това е друга тема. Руският империализъм под булото на съветския комунизъм веднъж се опита да завладее Финландия, но фините изклаха прекалено много войници, което накара Сталин да преосмисли целите си.

Има един исторически урок, който всяка страна трябва да научи – Русия ще пренебрегне всеки един договор, който е подписан с тях (например Съветско-финския договор за ненападение) и ще нападне под фалшив претекст (например нападението над кораба Майнила), ще създаде подчинено правителство, което да управлява окупираните територии (например Финската Демократическа република) и ще се откаже от намеренията си само ако достатъчно руски войници бъдат убити. Финландците, въпреки драстичното преимущество на Червената армия, успяват да убиват по 1200 души на ден и така отказват Москва от плана за окупация и анексия на цяла Финландия. Тяхната защита на отечеството е пример, който трябва да бъде изучаван и почитан от всички други страни, над които е надвиснала военната заплаха от Русия.

Тъй като дори настоящата власт в Кремъл помни последиците от Зимната война, Финландия днес е в безопасност. Никой руски генерал не би искал неговите войници да навлязат в гъстите финландски гори и да бъдат изклани от близо 300 000 войници и 600 000 резервисти, които Финландия може да свика под знамената си. Ако бъде нападната, Финландия може да събере двойно повече сухопътни войски от Италия, Германия, Франция, Испания и Обединеното кралство взети заедно. Ако Финландия бе тръгнала по пацифистичния път на другите страни от ЕС и бе намалила войските си със 75% през последните 15 години, Москва би могла да се изкуши от потенциално нахлуване там. Тъй като правителствата в Хелзинки твърдо вярват в латинската максима „Si vis pacem, para bellum“ (Ако искаш мир, готви се за война) и имат ясна концепция за тотална защита, днес страната им е в безопасност.

finland_military_spending_2017.png

През 2017 г. Финландия отдели 1,30% от БВП, равняващ се на 2,83 млрд. евро (5,53 млрд. лева) за отбрана. За сравнение, България отдели 1,66% от БВП за Министерството на отбраната, равняващ се на 1,91 млрд. лева. Все пак и двете страни още са далеч от минимума от 2% от БВП, заложен от договора за НАТО, но тенденцията и в двете страни явно върви към повишаване. С бюджетен дефицит от -0,6% за 2017 г. и държавен дълг от 61,4% от БВП, Финландия би могла лесно да повиши военния си бюджет за сметка на други, по-малко важни сектори, и да подмени остарялата си стандартна бойна пушка, която все още ползва старият съветски боеприпас 7,62х39мм. Закупуването на още противотанкови управляеми ракети Spike и достатъчно модерно оборудване, за да бъде екипирана войската от 900 000 мъже и жени, би помогнало на страната да гарантира своята сигурност срещу всеки външен враг много по-лесно.

Нещо повече, всяко решение да се превъоръжи войската би помогнало на финландската икономика. В страната има няколко големи производителя на военна техника, в които работят десетки хиляди високоплатени специалисти. Това са частната SAKO, собственост на италианската Beretta Holding, произвеждаща амуниции и пушките Sako и Tikka,  държавната финландско-норвежка обединена компания Nimmo и финландската й компания-майка Patria произвеждащи муниции, различни ракети (противотанкови, противовъздушни, за подводници и др.), както и участващи в развитието на космически технологии и Sisu Auto, които произвеждат високо проходими военни машини.

Новият гръбнак на финландската армия - танковете Leopard 2A6.
Новият гръбнак на финландската армия – танковете Leopard 2A6.

Финландия вече закупи 100 танка Leopard 2A6 втора ръка от Холандия, стотици американски преносими ракети земя-въздух FIM-92F Stinger, 24 произведени в Норвегия противовъздушни системи със среден обсег NASAMS 2, 16 германо-шведски противовъздушни системи за защита с малък обсег ASRAD-R и 55 израелски безпилотни летателни апарати (дронове) Aeronautics Defense Orbiter.

Остават още няколко системи, които трябва да бъдат сменени в близките години. Първи в списъка са модерни самоходни гаубици, които да заместят настоящите съветски 2С5 Гиацинт-С и  2С1 Гвоздика. Има пет възможности, на които финландското правителство би могло да се спре, но най-вероятно това ще бъде или изцяло автоматизираната шведска артилерийска система Archer, или мощната германска PzH 2000, тъй като и двете биха могли да бъдат произвеждани под лиценз от държавната компания Patria. Трябва да се вземат и още бойни машини на пехотата (БМП) CV90, които да заместят остарелите съветски БМП-2 и над 300 остарели съветски бронетранспортьори МТЛБ. Въпреки това не всички МТЛБ трябва да бъдат сменени с по-скъпите CV90, а около половината би било добре да се заменят с произведени във Финландия БМП-та. За да повиши огневата мощ и съвместимостта на своите бойни машини, Финландия трябва да последва примера на Полша, която сложи на своите бронетранспортьори куполи на Oto Melara Hitfist-30P, имащи същите 30 мм автоматични оръдия Mk44 Bushmaster II като финландските CV90. 

"Типичен" финландски пехотинец.
„Типичен“ финландски пехотинец.

Финландската военна авиация днес има 55 многоцелеви изтребители F/A-18C Hornet, сглобени от Patria във Финландия (припомням само, че този самолет преди години имаше шанса да бъде купен и от българските ВВС) и 7 произведени в САЩ F/A-18D. Тези изтребители бяха много добри до преди няколко години, но им остават 5 до 7 години пълноценна служба и в някакъв момент ще трябва да бъдат подменени. Идеалният избор за страна, която би водила война от дълбочината на своя най-сериозен стратегически ресурс, а именно огромните непробиваеми гори, би бил американският стелт изтребител F-35B Lightning II. F-35B може да излита от писти, по-къси от 200 метра и да каца на малки поляни, но е страшно скъп и е малко вероятно производителят му Lockheed Martin да се съгласи на Patria да произвежда този наистина супермодерен изтребител.

Следователно добър избор за Финландия би било да влезе в тристранно споразумение с Полша и Швеция и заедно да произвежда JAS 39E Gripen. Заедно тези три страни биха поръчали поне 200 изтребителя, а голямата поръчка би намалила цените им. Тъй като и България обмисля сериозно поръчката на точно същия изтребител, то може би било добре Министерство на отбраната да обмисли подобни постъпки спрямо северните ни съюзници. Подобно взаимодействие между Финландия, Полша и Швеция би задълбочило балтийско-скандинавското сътрудничество в сферата на отбраната и би позволило на Patria да участва в производството и бъдещото подобрение на Грипените. Финландия би могла да закупи и Eurofighter Typhoon, но за държавната оръжейна индустрия Грипен е по-добрият избор, особено като се има предвид, че основният акционер в проекта Eurofighter Airbus Group продаде своя дял от 26,8% от Patria на финландското правителство. За да се подсигури срещу евентуална атака и унищожение на трите си основни военно въздушни бази, Финландия трябва да продължи да поддържа своите 17 магистрални писти за кацане и да потърси споразумени със Швеция да ползва шведски бази като алтернатива.

Финландският флот е добре подготвен да попречи на всеки опит на чужди войски да дебаркират на финландските брегове, тъй като бригадата Uusimaa на флота е въоръжена с управляеми ракети Spike-ER и монтирани на камиони противокорабни ракети RBS-15 Mk. III, което би направило невъзможно за руския балтийски флот да достигне до финландския бряг без сериозни поражения. Единствените две неща, които липсват на финландския флот, са хеликоптери за борба с подводници и подводници, като последните не са крайно нужни в настоящата ситуация. Би било добре за финландското правителство да закупи поне 12 хеликоптера NH90 във варианта NFH, които биха дали възможност на флота да преследва и потапя вражески подводници и кораби. Страната вече разполага с 20 NH90 във варианта TTH, а тъй като Швеция разполага и с двата варианта би било възможно двете страни да организират съвместно учение на екипите на шведското военно летище Malmen. Подобно обучение би било изключително полезно за Финландия, тъй като шведският флот разполага с подводници, които биха се включили в учението.

В крайна сметка днес Финландия се радва на мира и ще остане така, тъй като е добре подготвена да изтощи всяка нападателна сила в своите гори и няма територии, които неин съсед да иска или да има геополитическа нужда от тях.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

2 Comments

  1. […] Когато Калевала е отпечатана за пръв път, Финландия е автономно велико княжество в състава на Руската империя от четвърт век. Преди това, до 1809 г., Финландия е била част от Швеция. Епосът традиционно се смята за едно от най-значимите произведения във финландската литература и на него се приписва част от приноса за национално пробуждане, довело до отвоюването на независимостта на страната от Русия през 1917 г. […]

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *