Кратък наръчник по етнофилетизъм за православни

Време за четене: 2 минути

Точно когато отношенията между България и Република Северна Македония се затоплят и народът от двете страни на Вардар започва да гради общо политическо и духовно бъдеще, преоткривайки миналото си, нашите съседи решават да се намесят. Решението на Българската православна църква да не участва в честванията по случай 1000 години от основаването на Охридската архиепископия е странно, а крайно нетактичната забележка на Сръбската патриаршия към българите не може да бъде пропусната.

Как най-ефективно би могло да се попречи на българската кауза днес, питат се гърци и сърби. И простият отговор на богословско ниво е чрез обвинения в етнофилетизъм. Етнофилетизмът е от една страна действителен проблем, но твърде често е просто бухалка за политически натиск. Нека обясним какво е това.

– Ако гърците искат да се служи само на гръцки език на територия, на която живеят българи, не е етнофилетизъм.

– Ако българите искат да служат на български език на земя, където пукнат грък няма, това е етнофилетизъм.

– Ако сърбите искат да се служи на сръбски език в Македония не е етнофилетизъм, а самата Вселенска Истина™.

– Ако българите в Македония искат да водят църковен живот на официалната си литературна норма, това е етнофилетизъм

– Също така когато братята сърби, заедно с братята гърци – все благочестиви и богоугодни православни народи – решат да заличават образи на светии, които са българи по род не е етнофилетизъм и няма как да бъде. Чисто и неопетнено православие си е.

– Нямам данни българи да са извършвали горното. Вероятно това е защото българската църква е етнофилетистка и не служи на Христос така добре като гръцката и сръбската.

– Когато Русия нападне Украйна, то украинската църква е по дефиниция етнофилетистка, също така и фашистка

– Когато Вселенският патриарх не позволява на Американската православна църква да бъде самостоятелна, то американската църква изпада в етнофилетизъм

– Но когато Вселенският патриарх позволява на Украинската православна църква да е самостоятелна (и контра на Московската патриаршия) то украинците вече не са етнофилетисти.

– Горното обаче не продължава дълго, понеже украинците искат да не са в руската сфера на влияния и пак стават етнофилетисти, нагли разколници и фашисти.

– Украинците са и евреи и предатели на славянството, това ги прави още по-големи бандеровци и фашисти, етнофилетизъм, та трака.

– Когато БПЦ под влияние на началниците си от КГБ проваля единствения опит за всеправославен събор от близо 1000 години не е етнофилетизъм.

– Или е, не знам, вие ще кажете

Междувременно всяка неделя си повтаряме:

„Вярвам в Една Свята, Съборна и Апостолска Църква“

Само дето от известно време не е съвсем ясно дали е „съборна“ или „вселенска“ и защо някой се опитва да подмени символа на вярата. Остава ни, зер, една утеха – неделя „Тържество на Православието“ и да си спомняме за свети Марк Ефески и подвига му да запази вярата ни.

Сподели
Тома Петров
Тома Петров

Тома Петров Ушев е публицист с интереси в областта на философията, икономиката и геополитическият анализ. Член на редакционната колегия на дясната платформа “Консерваторъ”. Магистър по икономика от УНСС.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *