Време за четене: 2 минути

С малко трудоемки преговори около цената в лятната жега напоследък набавих синьото тумбесто томче на германския писател Ханс Лайп (1893-1983) Das Muschelhorn, 554 страници, с реклама на други книги на автора, J.G. Cotta,sche Buchhandlung Nachfolger, Stuttgart, 1941, (Раковината), изглежда без обложка.

Чак вкъщи разбрах, че Лайп е написал стиховете на „Лили Марлен“, първия германски шлагер, любима песен на Вермахта през Втората световна война. Знае се, че втората жена на композитора на песента, Норберт Шулце (1911-2002 г.), била българската певица, актриса и сценаристка Ива Ваня (всъщност Иванка Янакиева) (1905-91 г.).

Тъй като на български сведенията за Лайп са оскъдни, противоречиви и често неверни, по-долу ще споделя най-важното за този творец. Лайп е родом от Хамбург и е син на бивш моряк и пристанищен работник. Завършва местното училище за подготвителни учители (1914 г.) в родния си град и става учител по физкултура и религия. През 1915 г. го призовават под знамето, бие се на Източния фронт и в Карпатите. Раняват го и през 1917 г. го обявяват за нвс (негоден за военна служба).

Ханс Лайп преди заминаването си на фронта през 1915 г.
Ханс Лайп преди заминаването си на фронта през 1915 г.

Ханс Лайп се връща към учителското поприще, но същевременно започва да публикува кратки истории в хамбургските вестници. Талантите му са много: пише критични статии за изкуството и същевременно се изявява като художник-график. (През 1919 г. организира първата си изложба, като по това време живее като бохема.) През 1920 г. излиза първата му книга, която като повечето от творбите му е илюстрирана от него. („Раковината“ притежава една нимфа върху синята корица, която е навярно от него.)

Успоредно с работата му върху своите литературни творби, които през 30-те и 40-те години достигат големи тиражи, Лайп твори като художник, график и скулптор.

Доколко е бил близо до новата власт свидетелства фактът, че на 1 септември 1942 г. е удостоен от Адолф Хитлер (1889-1945 г.), заедно с още 50 други писатели и сценаристи с Военния кръст за заслуги 2-ра класа без мечове. (След войната съюзниците не го преследват и той се оттегля в Швейцария, кантон Тургау.)

Творчеството на Лайп се състои от романи, разкази, стихотворения, театрални и радиопиеси и киносценарии. Преобладаващи теми са морето и мореплаването.

Според германските коментатори Ханс Лайп написва първите 3 строфи за станалата сетне знаменита песен „Лили Марлен“ [Vor der Kaserne, Vor dem grossen Tor, Stand eine Laterne Und steht sie noch davor] в нощта на 3-и срещу 4-и април 1915 г., преди заминаване за Руския фронт, докато носи караулна служба пред Гвардейско-пехотната казарма на Шосещрасе в Берлин. Стиховете били по-късно придружени от мелодия, която потънала в забрава.

През 1937 г. той добавил към стихотворението „Песента на един млад часовой“ още 2 строфи и го включил в сборника „Малката пристанищна хармоника“ (Хамбург, 1937 г.) Как Шулце попада на книжката, как се ражда името на песента (дали става дума за 2 момичета Лили (според някои прекалено съмнителни източници Лили била племенница на Фройд (1856-1939)) и Марлен?) и как Лале Андерсен (1905-72 г.), родом от Времерхафен, става безсмъртна изпълнителка на песента, излъчвана от Войнишкия предавател „Белград“, който баща ми (1909-90), „окупатор в Македония“ от есента на 1942 до 09.09.1944 г. в Свищовския полк, слушал на вечерна проверка ката божа вечер, е друга, дълга, достойна за таланта и сладкодумието на сладкодумната Шехерезада история, а не за мен.

Преди да завършва този, започнал с една закупена в края на лятото антикварна книга, малко дългичък откъслек, следва да добавя, че през 1957 г. Лайп написва стихотворение за младите следотърсачи (напоследък у нас те се наричат скаути) „Und irgendwo die Steppe„, което, снабдено с мелодия от Ерик Мартин (1936-2017), днес се е превърнало в тяхна общонародна песен.

Сподели
Йордан Митев
Йордан Митев

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *