9 от всеки 10 ислямистки организации препоръчват Toyota Hilux

Време за четене: 6 минути

Картечна кола Toyota Hilux в столицата Могадишу по време на гражданската война в Сомалия.


Марката Toyota е синоним на издръжливост и надеждност – идеално решение за военачалници и бунтовнически групи, които не разполагат с никаква бронирани машини.

Големите и ефектни оръжейни системи, включващи стелт, мрежови сензори, дистанционно пилотиране, хиперзвукова скорост – те поглъщат голяма част от общественото внимание и голяма част от държавното финансиране. Високопроизводителни, високотехнологични и много скъпи, те са играчките на империите. В другия край на спектъра е обикновеният пикап.

Картечната кола, на професионален военен език често наричана нестандартно тактическо превозно средство (НТПМ), е леко импровизирано бойно превозно средство, обикновено граждански пикап с открита задна част или автомобил със задвижване на четирите колела.

В него се монтира картечница, противовъздушно автоматично оръдие, въртящо се оръдие, противотанково оръдие, противотанкова установка, ПТУР, минохвъргачка, многоцелева ракетна установка, безоткатна пушка или друго поддържащо оръжие (донякъде подобно на лек военен пикап с оръдие или потенциално дори на самоходно оръдие).

Безспорен лидер в този сектор е японската Тойота, която е любимка от десетилетия на всеки един джихадист, бунтовник или главатар в Третия свят.

Шеговит постер, показват най-популярните модификации на модела.
"HILUX Еволюцията на революцията
Независимо дали планирате спонтанно въстание, безсрочен джихад или брутално насилствено убийство, Toyota Hilux е избор номер едно за безумна техника за уважаващи себе си бунтовници по целия свят.
Съвместима с всички основни линии на грабено оръжие и с десетилетия горда служба зад гърба си, уверете се, че вашите скитащи банди от въоръжени бандити пътуват към битката със стил.
Гаранцията може да бъде анулирана при добавяне на калибри, надвишаващи 23 мм, а прилагането на ракетни капсули "въздух-земя" не се препоръчва от Toyota Motors PLC.
TOYOTA"
Шеговит постер, показватщнай-популярните модификации на модела.
HILUX Еволюцията на революцията
Независимо дали планирате спонтанно въстание, безсрочен джихад или брутално насилствено убийство, Toyota Hilux е избор номер едно за безумна техника за уважаващи себе си бунтовници по целия свят.
Съвместима с всички основни линии на грабено оръжие и с десетилетия горда служба зад гърба си, уверете се, че вашите скитащи банди от въоръжени бандити пътуват към битката със стил.
Гаранцията може да бъде анулирана при добавяне на калибри, надвишаващи 23 мм, а прилагането на ракетни капсули „въздух-земя“ не се препоръчва от Toyota Motors PLC.
TOYOTA“

Историята

Изобретяването на картечниците прави революция във военното изкуство, но те имат един огромен проблем – те са много тежки и тромави. Решението за пръв път на този проблем идва от нуждата и спецификата на воденето на война на огромен, плосък фронт. Така през Първата световна война на Източния фронт се заражда знаменитата тачанка.

Обикновена гражданска конска каруца можеше лесно да се преоборудва за военни цели и обратно. Това прави тачанката изключително популярна за руските войски.

Използването на тачанките достига своя връх по време на Руската гражданска война (1917-1920 г.), особено в селските райони на Южна Русия и Украйна, на фронтове, където подвижната война придобива голямо значение. Теглена от до 4 коня за една тачанка, тя лесно може да се движи с темпото на кавалерийските части и да ги подкрепи с мобилна огнева мощ.

Украинският анархистки лидер Нестор Махно пръв започва да използва масово тачанката по време на Гражданската война в Русия. Войските на Махно разчитат толкова много на използването на тачанките, че един махновчанин нарича себе си и своите съратници „република на тачанките“.

Тачанка с два коня, съвременна репродукция.
Тачанка с два коня, съвременна репродукция.

Конете обаче остават в историята и на тяхно място идват колите.

Някои от най-ранните въоръжени коли, или както още ги наричат – картечни коли (technicals), са създадени по време на Втората световна война, когато са били ценени заради добрата си мобилност и надеждност в суровите условия на северноафриканската пустиня.

Добилата известност заради дейността си в Либия британска Група за далечни разстояния (Long Range Desert Group, LGDR) в пустинята е съчетавала артилерия и картечници с пикапи Ford и Chevrolet и се е сражавала със силите на Оста, използвайки тактиката „стреляй и бягай“, или е събирала разузнавателна информация за Съюзниците.

Разбира се, през годините и други, много по-стилни машини са преобразувани в картични коли. Тук виждаме Rolls Royce Silver Ghost с монтирана картечница Lewis, ползван от ИРА.
Разбира се, през годините и други, много по-стилни машини са преобразувани в картечни коли. Тук виждаме Rolls Royce Silver Ghost с монтирана картечница Lewis, ползван от ИРА.

Няколко десетилетия по-късно списание Time нарича края на чадо-либийския конфликт през 70-те и 80-те години на миналия век Великата война на Тойота, тъй като чадчаните доминират на бойното поле благодарение на преоборудваните си с оръжие пикапи Тойота.

Войната от 1987 г. доведе до тежко поражение за Либия на Муамар Кадафи, чиято войска участва в конфликта с традиционно разгръщане на силите си. Според американски източници Либия е загубила една десета от армията си, като 7500 души са били убити, а военно оборудване на стойност 1,5 милиарда щатски долара е било унищожено или пленено. Силите на Чад, ползващи маневрени машини и партизански тактики, имат едва 1000 жертви

Пикапите придобиват още по-голяма известност през 90-те години на ХХ век, когато много сомалийски групировки и особено могъщият военачалник Мохамад Фара Аидид поддържат десетки Toyota Land Cruiser с опустошителен ефект в гражданската война в страната.

Судански паравоенни и техните пикапи. Снимка: Фейсбук страницата им
Судански паравоенни и техните пикапи. Снимка: Фейсбук страницата им

Настоящето

2010-те и 2020-те години са златната ера на техниката – ера, в която все още доминира Toyota. Марката Toyota е ценена заради здравината си дори в най-суровите терени, а два от нейните модели – Land Cruiser и Hilux – на практика служат като днешния еквивалент на леката кавалерия.

Както Land Cruiser, така и Hilux са идеални за тежки офроуд пътувания – и за работа с бунтовнически групи, които се нуждаят от мобилна огнева мощ, но не могат да си позволят да разполагат с танкове или бронетранспортьори.

Въпросните модели на Toyota се възползват от наличието на глобална верига за доставка на части благодарение на продажбите по целия свят, от простата конструкция, която лесно се обслужва с основни автомобилни инструменти, не зависят от трудни за ремонт електронни системи за управление и имат много добра икономия на гориво, сравнено с еквивалентни машини.

През 2020 г. организацията за наблюдение на човешките права и околната среда Global Witness публикува серия от документи, в които се посочва как паравоенните сили за бърза подкрепа (Rapid Support Forces) на Судан са се сдобили с над 1000 пикапа 4х4 чрез автотърговци в Обединените арабски емирства. РСП превръщат незаконно закупените пикапи Toyota в картечни коли, като оборудват пикапите с тежки картечници и зенитни оръдия.

Помолена за коментар, компанията Toyota заяви:

„Тойота има строга политика да не продава автомобили на потенциални купувачи, които могат да ги използват или модифицират за паравоенни или терористични дейности, и разполага с процедури, които предотвратяват отклоняването на продуктите й за неразрешена военна употреба. […] Toyota спазва законите за експортен контрол и санкции и изисква от дилърите и дистрибуторите да правят същото“

Toyota подчерта, че има ясни указания да не продава автомобили на военни или полицейски организации в Судан.

Колоните с картечни коли на Ислямска държава бяха сред водещите елементи на тяхната онлайн пропаганда, както и гръбнакът на войските им. Снимка: csmonitor.com
Колоните с картечни коли на Ислямска държава бяха сред водещите елементи на тяхната онлайн пропаганда, както и гръбнакът на войските им. Снимка: csmonitor.com

Ислямска държава и картечните коли

Може би най-добрият пример за ефективността на картечните коли е възходът на Ислямска държава. Може би най-влиятелната ислямистка организация през последните десетилетия е основана от Абу Мусаб ал Заркауи през 1999 г. и придобива световна известност през 2014 г., когато прогонва иракските сили за сигурност от ключови градове по време на кампанията в Анбар, последвана от превземането на Мосул и клането в Синджар.

В Сирия групировката извършва наземни нападения както срещу сирийските правителствени сили, така и срещу сирийските опозиционни фракции. Към края на 2015 г. тя владееше район, в който живеят между осем и дванадесет милиона души и който се простираше от Западен Ирак до Източна Сирия.Гръбнакът на тяхната армия, извоювала успехи срещу иракската и сирийската държавни армии, както и срещу множество други конкуренти, бяха именно картечните коли.

Интересно е да се спомене, че част от колите, които джихадистите ползваха, бяха закупени от Русе и още бяха с български регистрационни номера. И да, голяма част от техните машини бяха чисто нови, закупени незнайно от къде.

„Тойота Хилукс е навсякъде“, казва пред Newsweek Андрю Ексум, бивш рейнджър от американската армия, който през 2015 г. е бил помощник на министъра на отбраната на САЩ по политиката за Близкия изток. „Това е автомобилният еквивалент на Калашников. Той е вездесъщ във войната на бунтовниците. А всъщност напоследък и в борбата с въстаниците. Той просто е много по-добър от Humvee.“

Иракски правителствени сили и местни племенни бойци шофират по магистралата между Рамади и Рутба, докато участват в операцията по отвоюването на Рутба от джихадистката групировка "Ислямска държава" на 16 май 2016 г. Снимка: AFP Photo/Moadh Al-Dulaimi
Иракски правителствени сили и местни племенни бойци шофират по магистралата между Рамади и Рутба, докато участват в операцията по отвоюването на Рутба от джихадистката групировка „Ислямска държава“ на 16 май 2016 г. Снимка: AFP Photo/Moadh Al-Dulaimi

Техническите средства на Toyota вече не се ограничават само до бунтовническите групи. През 2016 г. BBC се сдоби с ексклузивен снимков материал, на който се вижда как британски войници за специални операции в Сирия се возят в нещо, което изглежда е модифициран пикап Toyota Land Cruiser.

Подобно на бунтовническите си колеги, те са били въоръжени до зъби, носейки поне една тежка картечница M2 Browning в допълнение към редица малки оръжия и противотанкови оръжия.

Цената на ползвана стара Тойота Хилукс, дори на българския пазар, е повече от поносима, а частите също са достъпни – сравнение с професионалните бронирани машини за пехотата. Цената, достъпността, издръжливостта и леснотата на употреба гарантират, че картечните коли със сигурност ще продължат да са бъдещето на партизанските и полупартизански войни – и логото на Toyota ще е начело.


Библиография

Nestor Makhno in the Russian Civil War, Michael Malet, 1981 г., Macmillan.

Chad: The Great Toyota War, 23 април 1984 г., Time

How the RSF got their 4×4 Technicals: The open source intelligence techniques behind our Sudan exposé, globalwitness.org, 5 април 2020 г.

U.S. Government Wants to Know: Why Does ISIS Only Drive Toyotas?, Nathan Pemberton, New York Magazine, 8 октомври 2015 г.

„Ислямска държава“ ползва коли с българска регистрация?, Актуално, 11 септември 2014 г.

UK special forces pictured on the ground in Syria, Quentin Sommerville, BBC, 8 август 2016 г.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *