Юнг за Хитлер: Той е подсъзнанието на 78 милиона германци

Време за четене: 4 минути

Портрет на Карл Юнг. Снимка: Bettmann Archive / Getty Images

Ако потърсите в някоя търсачка „Карл Юнг и нацизма“, вероятно ще намерите огромен брой статии, които твърдят за психолога, че е изпитвал ненавист към евреите и е симпатизирал на национал-социалистите. Много сайтове и автори го порицават или оневиняват. Много други го възхваляват като арийски герой на кръвта и почвата.

Понякога е изключително трудно да се направи разлика между двете гледни точки. Какво може да се направи с тази полемика? Какви доказателства има срещу известния швейцарски психиатър и някогашен близък приятел, студент и колега на Зигмунд Фройд?

Истината е, че има немалко доказателства за подобно отношение от страна на Юнг. За разлика от Ницше, чиито творби нарочно са редактирани от национал-социалистите, включително от собствената му сестра, Юнг няма нужда да бъде четен извън контекст, за да бъде разчетен като антисемит.

Няма ирония в неговата статия от 1934 г. „Състоянието на психотерапията днес„, в която той се възхищава на национал-социализма като „невероятен феномен“ и пише, че „арийското подсъзнание има по-висок потенциал от еврейското„. Това е само едно от редица подобни изявления, както демонстрира историкът Андрю Самюелс (Andrew Samuels).

Един защитник на Юнг признава в колекция от есета, кръстена „Задържалите се твърде дълго сенки“ (Lingering Shadows), че Юнг е бил „подсъзнателно инфектиран от нацистите„. В отговор психологът Джон Конгър (John Conger) пише: „А защо тогава да не кажем, че той е бил подсъзнателно инфектиран от антисемитски идеи“ – много преди национал-социалистите да дойдат на власт.

Той е изказвал подобни идеи още през 1918 г.

Също като философа Мартин Хайдегер (Martin Heidegger), Карл Юнг е обвиняван, че е използвал професионалните си връзки през 30-те години, за да запази статута си и е предавал еврейските си колеги, когато те са били прочиствани.

Въпреки това неговият биограф Деирдре Беър (Deirdre Bair) твърди, че името му е ползвано, за да се обосноват преследванията без неговото съгласие.  Марк Върнън (Mark Vernon) пише в The Guardian, че Юнг бил гневен „най-малкото, тъй като той всъщност се е борил, за да запази германската психотерапия отворена за еврейски лица“. Беър също разкрива, че Юнг „е бил свързан с два опита да се премахне от власт Хитлер като фюрерът бъде обявен от водещ психолог за луд. И двата не постигат нищо„. И за разлика от Хайдегер, Юнг силно е отричал антисемитските възгледи по време на войната. Той е „защитавал еврейски анализатори„, пише Конгър, „и е помагал на бежанци„. Също така по време на войната е работил за ОСС, предшественика на ЦРУ.

Неговият вербовчик Алън Дълес (Allen Dulles) споменава за „дълбоката антипатия на Юнг към това, за което се борят нацизмът и фашизмът„.

Портрет на Адолф Хитлер.
Портрет на Адолф Хитлер.
Дълес също така загадъчно отбелязва, че „вероятно никой няма да разбере точно колко много проф. Юнг помогна на съюзниците да спечелят войната„.

Тези противоречия в думите, характера и действията на Юнг са меко казано объркващи. Те обаче са подходящ контекст, в който да бъдат прочетени наблюденията на Юнг за германския диктатор Адолф Хитлер.

Днешните нео-нацисти често се възхищават на Карл Юнг заради предполагаемата характеризация на Хитлер като „Вотан“ или Один – едно сравнение, които предизвиква възхита в нео-паганистите. Също както тогавашните германци, и те използват древните пред-християнски религиозни системи, за да обосноват модерния си расистки национализъм.

В есето си от 1936 г. „Вотан“ Юнг описва стария бог като сила сам по себе си, „персонификация на физическите сили„, която преминава през германския народ „към края на Ваймарската република“ – през „хилядите безработни„, които към 1933 г. „маршируват вече десетки хиляди„.

Юнг пише, че Вотан „е богът на бурята и яростта, отприщвача на страсти и на любовта към битката.

Нещо повече, той е суперлативен магьосник и артист на илюзията, който е запознат с всички тайни с окултна природа„. При персонификацията на „германското психе“ като гневен бог, Юнги стига до там да напише: „Ние, които стоим отвън, съдим германците прекалено много, сякаш те са отговорни лица, но може би всъщност е по-близо до истината да ги възприемаме също и като жертви„.

Пер Браск (Per Brask) коментира, че „човек се надява, явно противно на надеждата, че Юнг не е възнамерявал“ неговите изказвания да бъдат ползвани „като аргумент за изкупление на германците„.

Независимо от намеренията му, мистичното му обличане в раса на подсъзнанието във „Вотан“ съвпада перфектно с теориите на Алфред Розенберг (Alfred Rosenberg)  – „главният идеолог на Хитлер“. Както всичко, свързано с Юнг, ситуацията е сложна. В интервю от 1938 г., публикувано в списание Omnibook Magazine през 1942 г., Юнг повтаря много от тези идеи, сравнявайки преклонението на германците към Хитлер с желанието на евреите да дойде Месията, „характеризация на хора с комплекс за малоценност„.

Той описва силата на Хитлер като вид „магия„. Но тази сила съществува само защото „Хитлер слуша и се подчинява…„:

Неговият Глас е нищо повече от неговото подсъзнание, в което германските хора са проектирали самите себе си. Това е подсъзнанието на седемдесет и осем милиона германци. Това го прави силен. Без германците той би бил нищо.

Наблюденията на Юнг са бомбастични, но не са ласкави. Хората може да са обладани, но това е тяхната воля, която нацисткият лидер изпълнява, а не своята, твърди той. „Истинският лидер винаги бива воден„. Той дори отива по-далеч и рисува още по-тъмна картина, след като е наблюдавал отблизо Хитлер и Мусолини заедно в Берлин:

В сравнение с Мусолини, Хитлер остави в мен впечатлението на вид дървено скеле, покрито с плат, автомат с маска, като робот или маска на робот. По време на цялото действие, той никога не се засмя. Беше сякаш той е в лошо настроение, мусейки се. Не показа никакви човешки признаци.

Изражението му беше това на нечовешка праволинейна цел, без никакво чувство за хумор. Изглеждаше сякаш е двойник на истинска личност и че човекът Хитлер може би се крие вътре като апендикс и нарочно се крие така, че да не попречи на механизма.

С Хитлер нямате чувството, че сте с човек. Вие сте с човек на медицината, форма на духовен съд, полу-бог или по-добре, мит. С Хитлер вие сте уплашени. Знаете, че никога няма да можете да разговаряте с този човек, тъй като няма никого там. Той не е човек, а колектив. Той не е индивид, а цяла нация. Приемам, че е буквално вярно, че той няма нито един личен приятел. Как може да говориш насаме с цяла нация?

Прочетете пълното интервю от 4 страници тук.

Юнг продължава да обсъжда в детайли възраждането в Германия на култа към Вотан, „паралела между библейската Тройца… и Третия Райх“ и други особени юнгиански формули. Интервюиращият Х.Р. Никерборгер (H.R. Knickerbocker) заключава от анализа на Юнг, че:

психиатричното обяснение на нацистките имена и символи може да звучи на профана фантастично, но може ли нещо да бъде толкова фантастично, колкото простите факти за нацистката партия и нейния фюрер? Бъдете сигурни, че има много повече за обяснение за тях, отколкото просто да ги наречем гангстери„.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. гн.Георги Драганов, чта ви много внимателно, защото виждам , че имате будно самосъзнание и аналитичност,неща изключително важни, но не мога да приема, че такъв човек слага думите: ‘/в която той се възхищава на национал-социализма като „невероятен феномен“ /в кавички, защото те не са лъжливи и наистина е Феномен!!
    Що до Юнг, едвали има ГЕНИИ човек, раждан през 20в.Юнг е бог,не защото съм психолог и аналитик, а защото, каквото е дал на света като творчество,никой р.не е дал!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *