Как един американец пази магазина си от грабители?4 мин. време за четене

С оглед на сегашната ситуация в САЩ, която се нажежава, реших да се свържа с един от гражданите, който реши да защитава семейния си бизнес. Мъжът на снимката е Александър Сиглър. Той е от малкия град Снохоумиш, Вашингтон и пази квартала и доходите си от бунтовете с оръжие в ръка.

Първо, искам да ти благодаря за възможността да поговорим, тъй като тук никоя медия няма да си мръдне пръста да направи нещо като това. Те просто ще оправдаят бунтовете със смъртта на Джордж Флойд и това ще е достатъчно за масовите телевизии и вестници. Отделно, в България много млади хора казват, че е нормално това да се случи и оправдават престъпленията, които станаха. Какво мислят американците за тази тема?

Трудно е да се каже какво американците мислят като цяло по въпроса, защото страната ни е голяма и силно разнообразна по население и хората имат много различни мнение. Въпреки това аз бих казал, че хората в общи линии са възмутени от начина, по който Джордж Флойд беше третиран от полицията и че действията на полицията по случая бяха неприемливи.

Съгласен съм с това, но как се чувстват хората, оглеждайки се наоколо в града си, виждайки развалини, горящи коли и боклук? Оправдават ли това?

Мисля, че повечето хора го намират за ужасно. Отляво и отдясно обаче има силни симпатии за грабителите от левите, тъй като мнозина вярват, че те нямат друг ефективен избор, освен да се бунтуват, че мирният протест не е постигнал целите им. Но, както казах, много хора осъждат разрухата върху бизнеса и собствеността на невинни хора.

Ти и твоето семейство имате собствен бизнес. Ако протестите дойдат към вас, вие сте готови да го защитите. Готов ли си да рискуваш живота си за това и защо?

Бизнесът, пред който съм застанал, е този на майка ми. Аз й помогнах да го построи и ще го защитя. Семейството над всичко!

Мислиш ли, че ситуацията се подобрява, или тепърва ще достигне пика си? Мислиш ли, че организации като Антифа са виновни за насилието в бунтовете?

Мисля, че се подобрява. Видях повече мирни протести и по-малко хаос и плячкосване, но тези неща продължават. Трудно е да знаем със сигурност, защото медиите се фокусират основно върху истински лошите събития.

Гледах много видеа в YouTube от бунтовете. Това, което ме шокира най-много е записът, в който виждаме мъж, пазещ бизнеса си с меч и пребит от тълпа. Това беше ли показано от медиите в САЩ?

Медиите го показаха. Полицията разследва, за да може да арестува отговорните.

Много бизнеси в САЩ бяха затворени по време на пандемията от COVID-19, заради ситуацията в страната, която е с най-много официално регистрирани случаи. Протестите и разграбванията дойдоха като гръм от ясно небе. Мислиш ли, че ограбените ще могат да се възстановят?

Мисля, че ще се възстановят, поне по-големите бизнеси. Не мога да кажа за малките, коронавирусът направи задържането им на повърхността твърде трудно, така че те вече едва преживяваха. Ще се изненадам, ако плячкосването и разрухата не е последната сламка, която ще строши гръбнака на много от по-малките бизнеси.

Видяхме много хора в САЩ да бранят своя бизнес като теб с огнестрелни оръжия в ръка. Тук в България е много трудно да вземеш оръжие, защото имаш нужда от разрешителни за притежание и за носене на оръжие на публично място, което силно ограничава броя въоръжени граждани. Виждаме, че в САЩ има сериозен публичен дебат за регулацията на оръжията, но мислиш ли, че Втората поправка, гарантираща правото на носене на оръжие, трябва да бъде защитена и че други страни като моята могат да се поучат от нея?

Смятам, че всяка страна има нужда от Втора поправка! Когато бях в Снохоумиш, бяхме около 2000 въоръжени собственици на бизнеси (в град с население ок. 10 000, бел. прев.), въоръжени с оръжия подобни на или дори по-добри от тези, които армията използва и нито един куршум не беше изстрелян и нито един човек не беше ранен. Вярвам, че всеки разполага с естественото право да защити себе си, а оръжията са най-доброто средство това да бъде сторено. Продължавам да казвам на хората, че въоръженото общество е учтиво общество.

Много съм благодарен, че ми даде това интервю. Надявам се всичко в САЩ скоро да се завърне към нормалното и че хората ще го преживеят,  и малките бизнеси ще се включат отново в състезанието. Също така ти пожелавам нищо лошо да не се случи на теб, на приятелите и семейството ти и на бизнесът ви. Пази се!

Няма проблем. Благодаря ти и се пази!

Сподели
Любомир Цанев
Любомир Цанев

Любомир Цанев е завършил СУИЧЕ "Свети Климент Охридски", Благоевград през 2019 г. Настоящ студент по право в Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Пише проза и стихове. Има интерес към опазването на българската история. Председател на Студентски клуб "Спаичъ".

2 Comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *