Българите имаме нужда от оръжия

Време за четене: 2 минути

Снимка: Andrey Zvyagintsev, Unsplash

Свободно общество се гради от свободни хора, а само свободните хора имат оръжия. Те са нужни, за да може един народ да се защитава от всякакви злонамерени политически врагове – вътрешни и външни. Но има и много по-практическа, ежедневна полза – а именно изключително ефективна борба с битовата престъпност.

При огромната престъпност, на която почти всеки от нас е бил жертва през последните години и упорития и последователен отказ през годините на редица правителства от дори минимално повишение на ефективността на полицията, ние, гражданите, имаме правото и задължението да се погрижим за собствената си сигурност. И ако това е относително лесно за един млад, здрав и прав мъж, то какво правят възрастните и самотни хора или жените срещу опасен и злонамерено настроен човек или група хора? Най-ефективно и безболезнено е да имат подръка малък метален изравнител на силите, с който огромна част от негативните ситуации просто няма да се случат заради отказ още в зародиш.

Да, разбира се, понякога изнасилвачът или крадецът са тренирани достатъчно добре, за да могат със 100% сигурност да измъкнат заредено оръжие от ръцете на жертвата без да получат куршум. Такива случаи, обаче, са редки – едва ли са и 1% от всички. Натискането на спусъка на пистолета обикновено е почти инстинктивно; жертвата има всички предимства пред нападател, който се опитва да отнеме оръжието. Отнемането на оръжие изисква много дълги години на внимателни тренировки, самодисциплина и труд. Психологията необходима за такава самодисциплина е напълно противоположна на психологията на изнасилвача или крадеца; тя изисква посвещение, човек да полага усилия, да приеме да понася болка и да се откаже от сегашни удоволствия в полза на бъдещи придобивки.

Изнасилвачът и крадецът имат точно обратната психология: искат да добият ползи и удоволствия сега, без да се интересуват от последствията в бъдеще. Те не поемат рискове сега в момента; не обичат да понасят болка сега в момента. Целта е удоволствие, не болка. Да, има някакъв малък процент, които са напълно психически извратени и искат да поемат риск и болка. Но повечето не са. Повечето отстъпват веднага, когато животът им е в опасност, когато има риск да бъдат наранени и да изпитат болка. И в тези повечето случаи, наличието на оръжие в ръцете на набелязаната жертва е сериозен фактор в тяхното решение да се откажат от престъплението. Така хиляди жени, които са били жертва на изнасилване, биха могли да бъдат защитени, ако имаха оръжие в ръцете си, дори никога да не го използват.

Така че, ако искате да сте свободни, изкарайти си разрешително за оръжие и тренирайте с него. И гласувайте за партии и политики, които да улеснят употребата на оръжието при неизбежна самоотбрана.

Сподели
Default image
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *