Байдън се представи изненадващо добре на първия дебат

Време за четене: 4 минути

Първият дебат, гледан от около 84 млн. американци и поне още толкова по света завърши според желанието на поддръжниците на двамата врагове – с победа на единия или другия. Тръмп, явно изтерзан и гневен, заради всекидневната война срещу него от 2016 г. насам от американските и западноевропейските медии, се впусна в яростно нападение против кандидата на левицата. Президентът постоянно прекъсваше Байдън, въпреки високите напомняния на водещия. В отговор Байдън се ядоса и нарече Тръмп „расист“, „глупак“, „клоун“, „лъжец“. Ето главните въпроси и как се справиха двамата:

На въпроса вярно ли е, че е платил общо 1500 долара федерални подоходни данъци за 2016 и 2017 г., както се твърди в скорошна статия на „Ню Йорк таймс“, Тръмп отговори, че е „милиони долари“, което най-вероятно е вярно. Статията е вкисната левичарска гозба от 2016, новото е, че вестникарите вече попадат под ударите на закона, защото е престъпление да разгласяваш непозволено данъчна декларация и е добре Тръмп да даде вестника под съд. Данъчната деклация на Тръмп все още се проверява от данъчните власти, а ако той е използвал пролуки в данъчните закони, това не е престъпление.

На въпроса дали Тръмп се е справил с китайския коронавирус ефективно, той отговори, че е затворил въздушната граница с Китай на 31 януари тази година, 10 дни след като беше открит първият болен от китайския вирус в САЩ и така най-вероятно спаси хиляди американци. В отговор тогава Байдън и CNN нападнаха Тръмп, че е расист. Обвиненията на Байдън и CNN, че Тръмп е виновен за смъртта на повече от 200 хиляди души са безумни. Те обвиняват президента, вместо истинския виновник – китайският комунистически режим.

Байдън нападна Тръмп, че е отговорен за безредиците в САЩ в последните месеци след смъртта на Джордж Флойд. Това е особено лицемерно и лъжливо обвинение. След 25 май тази година (убийството на Флойд), големите градове по двете крайбрежия бяха опустошени от бунтове. Опожарени и разграбени бяха хиляди бизнеси, нанесени бяха щети за стотици милиони. Ранени бяха 700 полицаи, убити – десетки души, включително полицаи. Левицата и нейните медии почти нищо не съобщаваха за това. На конференцията на Демократическата партия, когато Байдън беше потвърден за кандидат, не беше казано нищо за бунтовете от нито един от десетките оратори! Едва когато левицата осъзна, че това е губеща позиция, внезапно Байдън се загрижи за реда и законността и обвини за огромните безредици, палежи и грабежи… Тръмп! Трудно се сещам за по-грозна и долнопробна лъжа, дори и за левичарските стандарти. Ето защо Тръмп беше много убедителен, когато заяви, че Байдън подкрепя палежите, безредиците и грабежите, защото е против реда и законността. Тръмп беше подкрепен от най-големия профсъюз на полицаите в САЩ.

На въпроса за икономиката Байдън повтори безумното обвинение, че Тръмп е виновен за настоящата рецесия, вместо да обвини Китай. Според тази логика всички ръководители в Европейския съюз също са виновни за всички починали в ЕС от вируса, както и за настоящата рецесия в Европа. Тръмп правилно посочи, че Байдън и неговите медии искат икономиката да бъде затворена поне до изборите, за да ги спечелят. Икономиката, впрочем, бързо се възстановява. Безработицата е 8.4% и пазарите на Уол стрийт стремително се качиха, а това е най-доброто доказателство.

Водещият запита Тръмп дали вярва в „науката“ за глобалното затопляне. (Не знам каква е тази „наука“). Тръмп убедително посочи, че пожарите в Калифорния се дължат главно на лошото стопанисване на горите, а не на глобалното затопляне. Байдън излъга, че не подкрепя „Новата зелена сделка“, безумните намерения на левицата да унищожи икономиката, заради „науката“ за глобалното затопляне. Лъжата му е явна, защото Камала Харис, подгласничката му в изборите, официално подкрепи безумния план, който ще разруши икономиката и ще струва 100 милиарда долара.

Тръмп сега е обвиняван, че отказа да осъди белите супремасисти/расисти в дебата. Не е вярно – отначало той каза тихо, но доловимо sure (разбира се), в смисъл, че ги осъжда. После добави „кажете ми как да ги нарека“ и се обърна към реакционерските организации като Proud Boys stand back (отстъпете) и stand by (имайте готовност). Второто вероятно го каза, повлечен от напрежението на дебата и защото бързаше да каже съвършено правилно, че съвсем не белите расисти са заплаха за Америка, а именно черните расисти – Black Lives Matter и Antifa. Именно те опожариха и ограбиха големите градове в двете крайбрежия.

Тръмп за щастие най-сетне спомена за огромната корупция на Хънтър Байдън, син на Байдън, изцяло забранена тема за CNN. Преди дни Комисията по правосъдие в Сената изпрати дебел доклад за това в Министерството на правосъдието. В него се посочва, че Хънтър Байдън е получил 4,2 млн. долара, като член на борда на украинската фирма Burisma, за да не прави нищо. Същият е получил и 3,5 млн. долара от Елена Батурина, съпруга на бившия кмет на Москва и единствената жена-олигарх в Русия. Фирмите на същия сключват договор за 1,5 млрд. долара с Китайската държавна банка. Клиентът на Хънтър Байдън е КНОА – Китайската народносвободителна армия! Единствената причина: семейното име на Хънтър Байдън, син на бившия вицепрезидент на САЩ. Представете си воя и крясъците на CNN, ако това беше синът на Тръмп! Фактът, че медиите в САЩ, с малки изключения и медиите в Европа почти не съобщават за този случай, е многозначителен.

Но за какъв имплант в ухото става дума? Ето част от гафовете на Байдън, страдащ от бързо старческо слабоумие: каза, че Аризона е град. Каза, че Тръмп е виновен за смъртта от китайския вирус на „120 милиона“, после на „200 милиона“ американци. Каза, че „150 милиона“ души били убити от огнестрелни оръжия през 2018 г. Каза, че кандидатства за Сената на САЩ, всъщност кандидатства за президентството. Обърка съпругата си със сестра си.

И въпреки това се представи добре, поне без тежки гафове на дебата. По-рано Тръмп поиска двамата да бъдат проверени за опресняващи мозъка лекарства и Байдън да бъде проверен дали има слушалка в ухото. Той отказа. Затова мисля, че Байдън се справи сравнително добре, защото беше натъпкан с лекарства или имаше имплант в ухото, за да му диктуват отговорите. Или и двете.


Целия дебат можете да изгледате тук:

Сподели
Огнян Дъскарев
Огнян Дъскарев

Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършил Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Преводач от английски език и публицист на свободна практика. Има българско и американско гражданство.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *