Добри новини за православието сред младите

Време за четене: 2 минути

Снимка: Rod Long, Unsplash

Християнските празници често ни карат да се замислим дали навън все още има такива като нас, дали хората са забравили вярата си и дали тя изчезва. Едно проучване, проведено сред младите, отговаря на тези наши въпроси и ни дава една може би изненадваща новина – младите хора са значително по-религиозни, отколкото очакваме.

Проучването е на Фондация „Фридрих Еберт“ и е проведено върху младежи от 14 до 29 години за периода 2018-19 г.. В проучването са разгледани много различни аспекти – вярата на младежите, колко силно вярват, разликата между двата пола.

По отношение на вярата, то ни показва следните данни:


-78% от младите отнасят себе си към източно православие.
-9% към ислям;
-8% нямат вероизповедание;
-1% към протестантство.

По отношение на силата на вярата, данните вероятно ще Ви изненадат приятно. Вероятно сте на мнението, че по-голямата част от младото население няма никаква вяра, дори малко. Фридрих Еберт провежда и запитване по скалата от 1 до 10. В него разглежда колко е важен Бог за младите.

Със слаба вяра (от 1 до 4) се отличават 20% от анкетираните. С междинни оценки (от 5 до 6) са 26%. Бог е значим в живота на 25% (тези, които са дали оценка от 7 до 8), а за 18% Бог е много важен (от 9 до 10). Останалите не са посочили.

Жените излизат по-религиозни от мъжете, както е по традиция. Относително негативни отговори дават 27% от мъжете и 14% от жените. При най-положителните отговори са 14% от мъжете и 23% от жените.

При по-младите в проучването, религиозният скептицизъм е около 14-16%. Цифра, която очаквах да бъде много по-голяма. Най-значима е вярата при горната възраст (25-29 години).

Най-малко са силно вярващите в столицата (12% с отговори 9 и 10). Сравнение с предни проучвания, в областния град нарастват и хората, които са дали оценка 9 и 10, вече достигат 18% по тези места. В малките градове също – 23%, а в селата – 21%.

Проучването също така показва, че в повечето случаи детето е наследило вярата, съответно противопоставянето срещу нея, от родителите си. Така че тук можем да кажем, че за едно християнско общество също е важно в каква среда израства детето.То също ни показва, че сред младите има повече вярващи, слабо или силно, отколкото хора, които не се отнасят към никоя религия.

Facebook Comments Box

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.