Време за четене: 2 минути

Снимка: Sharon McCutcheon, Unsplash

Икономическата криза отдавна вече е тук, инфлацията също, зимата и тя дойде. Проблемите с китайския коронавирус също няма изглед да приключат скоро нито в България, нито по света. Правителствата харчат пари, които нямат, за да поддържат някакъв социален мир. А в България се обсъжда вдигане на осигуровките, което може да има изключително силен негативен ефект за цялата икономика на страната.

Изключително вредна и контрапродуктивна идея, която на практика ще накаже онези български граждани, които едновременно декларират пълните си доходи и които са най-успешни в парично изражение. До какво може да доведе такава мярка, освен до повишаване на сивия сектор и до редица проблеми?

Най-засегнати от тази мярка ще бъдат ИТ и аутсорсинг (BPO) секторите, за които е публична тайна, че са от малкото, в която всяка една регулация и изискване на държавата се спазва до последна буква и всяка една стотинка се отчита на 100% пред данъчните служби. Според годишния доклад на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) за развитието на аутсорсинг индустрията в страната, в страната това са около 78 000 души или 3,5% от българския трудов пазар. Същевременно тази индустрия е отговорна за около 7% от БВП на страната – или, средно, всеки от данъкоплатците внася двойно повече и е отговорен за двоен дял от икономиката от останалите работещи. Нещо като кокошката, която снася златни яйца…

Това са и сектори, които са сред малкото, в които млад човек, с минимални умения, може да започне на нисък пост и да получава средното за страната възнаграждение от началото. Другият такъв сектор – превозваческият, вече бе сериозно ударен от регулации преди време. Така че ако искаме в България да продължи да има добре платени позиции за младите българи, които да им позволят да станат самостоятелни, да създадат семейства и да ги отглеждат тук, в България, ние не трябва да колим кокошката, която през последните години ни дърпа напред.

Огромна част от този бранш са чуждестранни компании или пък клиентите са чуждестранни компании. В края на годината, когато финансовите отчети са готови и подготвени, да се пипа данъчната система – за пореден път, при това, след предишното всигане на тавана на осигуровките през 2018 г., е най-малкото неблагоразумно, а в криза и опасно. Защото увеличаването на тавана на осигуровките с 450 или 600 лева за служителите означава повишаване и на осигуровките, които работодателят внася за работника – а в настоящия вид работодателят внася 60% при 40% от работника. Умножете тази немалка сума на месец по стотици или хиляди служители, които работят в тези фирми, и се получава крайната сума, която ще промени сериозно бюджетите на тези компании.

За да се справят, мениджмънтът на всяка компания има следните варианти пред себе си:

1. Да намали броя на служителите или да откаже наемането на нови – загуба на десетки или стотици високоплатени места за българи.

2. Да вдигнат цените за клиентите си, правейки България по-малко конкурентоспособна на световната сцена.

3. Да се откажат от работа в България и да преместят бизнеса си в трета страна.

И трите варианта са напълно възможни. Въпросът е – можем ли по време на криза да вкараме в неудобно положение един от малкото незасегнати сектори?

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *