Да поговорим за държавния бюджет

Време за четене: 2 минути

Всъщност, бюджет в момента нямаме. За първи път започваме годината без такъв, но за това после.

Първо, да поговорим за бюджет 2021. До ноември, балансът беше на плюс. Логично, след рекордните приходи от данъци (в следствие предимно на инфлацията) и след огромните хвалби как корупцията е спряна и събираемостта на средствата е чудесна.

Изведнъж, в края на декември се оказа, че бюджетът не само вече не е на плюс, а не минус. Огромен минус. Дефицит от 4 милиарда лева (3% от БВП). Тоест, през декември за изхарчени над 9 милиарда лева. За какво – още не се знае. Одобрените извънредни разходи (помощи за скъпия ток на бизнеса, добавки към пенсиите, които ще се платят през следващата година) са около 1.2 млрд. Другите явно ще разберем по-нататък. Да, през декември винаги има сериозни разходи. Но никога не са били толкова големи. Предишните управляващи също винаги правеха огромни харчове на края на годината с една скандална схема, чрез която не им трябваше одобрение от парламента. Но дори те не са успявали да стигнат 9 милиарда. Промяната нещо не е както трябва явно…

Разходите на бюджет 2021 така стават над 40% от БВП. Което е незаконно.

Според Закона за публичните финанси, разходите не могат да надхвърлят тези 40%. Номинално, разходите са над 56 милиарда лева. Което го прави най-големия бюджет в историята ни. Тоест, през 2021 държавата е преразпределила най-голяма част от парите, които сме изкарали. Икономиката на страната е работила почти половината време за държавния бюджет. Завършваме годината с 3% дефицит или 4 милиарда лева повече изхарчени от правителствата, отколкото са събрали. Разбира се, тази разлика се компенсира с държавен дълг.

Бюджет 2022

Очакваме съвсем скоро да разберем какъв ще е той (обикновено това става ясно през октомври предната година). Но да видим какво знаем за него. Той отново ще бъде на минус. С неизвестно колко голям дефицит. Според министър Василев, без да броим разходите за ковид мерки, ще се планира дефицит от 3%. После добавяме и тях. После добавяме и планираната актуализация през юни (разбира се, тя ще за вдигане на социалните разходи). Да не забравяме и едни 1.2 милиарда, предвидени за 2022 г., но осчетоводени (защо?) през 2021 г. Така реалният дефицит в края на годината ще се окаже рекордно голям. Може би 7 или 8%. Или към 9-10 млрд. 10 милиарда дефицит и нов дълг!


Всяко едно разумно домакинство планира да харчи по-малко пари, отколкото изкарва. Всеки разумен човек се стреми да не затъва в дългове. Защо, тогава, когато го прави правителството, трябва да го приемаме? Още повече, не обясняваха ли до скоро сегашните управляващи, че в момента, в който поемат властта, изведнъж ще има пари за всичко? Не цитираха ли едни милиарди, с които да се строят по 2-3 магистрали на година? Защо тогава е толкова наложително да има огромни дефицити и вдигане на данъци?


И последно – новите бюджети не се различават съществено от старите. Няма никаква фундаментална… промяна. А не, всъщност имаме инвестиционна програма за строеж на мостове и магиста… oh wait…

Сподели
Стефан Стоянов
Стефан Стоянов

Стефан Стоянов е финансист, работещ като M&A консултант, с професионален опит като финансов и бизнес анализатор. Бакалавър и магистър по финанси. Сертифициран независим оценител на търговски предприятия и вземания.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *