Зелената идеология постави Германия на колене

Време за четене: 4 минути

Зелени активисти участват в демонстрация против въглищна мина по посока на Люцерат, Германия, 23 април 2022 г. Селото Люцерат трябва да направи път на откритата мина Garzweiler. Снимка: Henning Kaiser/dpa via AP

Оригинална публикация – Green ideology has brought Germany to its knees, Spiked.com, 17 август 2022 г.


Екологичната война на зелената идеология срещу ядрената енергия е в основата на катастрофалната енергийна криза в Германия.

На 17 декември 1938 г. химиците Ото Хан и Фриц Щрасман откриват ядреното делене в Института „Император Вилхелм“ в Берлин. На 16 юли 1945 г. американски учени, въз основа на изследванията на Хан в рамките на проекта „Манхатън“, взривяват първото ядрено оръжие в Хорнада дел Муерто, Ню Мексико. За по-малко от десетилетие ядрената ера става реалност. През 1958 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, е пусната в експлоатация първата в света пълномащабна атомна електроцентрала.

В този момент светът изглеждаше готов да навлезе в нова ера на изобилие от енергия – задвижвана от този невероятен нов източник на енергия. Това беше момент, в който науката сякаш водеше пътя напред, към едно по-проспериращо, технологично напреднало бъдеще, неограничавано от неуспешните политически идеологии на миналото. Американският социолог Даниел Бел (Daniel Bell) дори обяви „края на идеологията“ в едноименната си книга, публикувана през 1960 г.

Бел и другите не биха могли да грешат повече. Новите идеологии просто заеха мястото на старите. В края на 60-те години на ХХ в. на Запад се появиха нови политически движения, ръководени главно от студенти.

Те започнаха да поставят под съмнение постиженията на техническия прогрес, авторитета на науката и стремежа на човека да овладее природата. И почти винаги агресивно се противопоставят на съвременните източници на производство на енергия – от изкопаемите горива до ядрената енергия. Кулминацията на тези нови социални движения беше създаването на европейските зелени партии.

Повече от където и да било другаде, зеленото движение се разгърна истински в Германия. Водено от буржоазна скука и чувство за вина за престъпленията от Втората световна война, зеленото движение в Германия се обърна срещу модерното технологично общество. То е особено враждебно към индустриалното производство на енергия. И макар че днес мнозина биха отхвърлили това поколение от 60-те години като обикновени хипита, те успяха да нанесат значителен удар върху доверието на Германия в промишлеността и науката.

Днес в Германия все още работят три атомни електроцентрали.

Но те са построени през 60-те и 70-те години на миналия век. И те трябва да бъдат изведени от експлоатация до края на тази година. Макар че първоначално Берлин се обърна срещу ядрената енергия със зелената идеология, като цяло това беше двупартийно политическо усилие. Управляващата коалиция на Зелените и социалдемократите се противопостави на ядрената енергетика през 90-те години на миналия век, преди тогавашният канцлер Ангела Меркел най-накрая да обяви през 2011 г., че всички атомни електроцентрали ще бъдат затворени до 2022 г.

Разбира се, както беше посочено по-горе, не само ядрената енергия е обект на идеологически атаки в Германия. Въглищата и газът също са подложени на обстрел. В резултат на това през последните няколко десетилетия Германия се ангажира да прекрати цялото местно производство на ядрена енергия и енергия от изкопаеми горива. Но тъй като търсенето на енергия не изчезва, Германия е принудена да се обърне към външния свят за доставка на необходимите ѝ изкопаеми горива. Както вече целият свят знае, Германия в крайна сметка разчиташе основно на Русия.

Големият проблем на тази стратегия е, че тя зависеше от добрите отношения на Берлин с Москва. Това вече не е така след нахлуването на Русия в Украйна. И така, след като Русия намали доставките си на газ за Германия, енергийната стратегия на Германия вече е на косъм. Правителството е изправено пред сериозната вероятност да се наложи да въведе нормиране на потреблението на енергия тази зима.

Въпреки надвисналата катастрофа Берлин все още отказва да признае тази нова реалност.

Въпреки че призивите за удължаване на живота на последните германски атомни електроцентрали стават все по-силни, правителството досега не е променило курса си. Изглежда, че правителството предпочита да излъже народа си, вместо да признае тази катастрофална грешка.

Така например вицеканцлерът от Зелените Роберт Хабек (Robert Habeck) твърди, че запазването на работата на атомните централи няма да допринесе за решаването на проблемите, породени от евентуален недостиг на газ. Това не е вярно. В момента Германия използва повече природен газ за производство на електроенергия, отколкото през предходните години, и сега използва резерви, които вероятно ще бъдат от съществено значение за домакинствата и промишлеността през зимата. Запазването на ядрените електроцентрали в експлоатация очевидно ще помогне за покриването на този недостиг.

Това е без значение, казват Зелените в германското правителство. Те твърдят, че германските атомни електроцентрали са в лошо състояние и че нямат достъп до горивните пръти, които са им необходими, за да продължат да произвеждат енергия. И отново, нищо от това не е точно. Американският производител на ядрено гориво Westinghouse заяви, че може да достави нови пръти до края на 2022 г.

А един от най-големите германски доставчици на промишлени тестове и сертификация, TUEV, твърди, че „централите са в отлично техническо състояние“ и биха могли да продължат да работят, ако правителството се съгласи да удължи срока им на експлоатация.

Идеологическата упоритост на германското правителство ще има сериозни последици за германската общественост, особено за най-бедните.

Само през миналата седмица доставчиците на енергия информираха своите клиенти за предстоящото неимоверно повишаване на цените. Една германска пенсионерка се разплака, след като разбра, че бъдещата ѝ месечна сметка за газ ще погълне повече от половината от пенсията ѝ. Според някои сведения някои хора крадат и незаконно секат дърва от страх пред наближаващата зима.

Междувременно германските компании се подготвят за масови съкращения. Някои от тях дори обмислят преместване на промишленото производство извън Германия, което ще подкопае още повече това, което все още е останало от някогашния толкова възхваляван производствен сектор на Германия.

В много отношения Германия все още се радва на репутацията си на икономическа и научна суперсила от XIX век. Но тази репутация е напълно подкопана от възхода на зелената идеология от 70-те години на миналия век насам.

Това не е нищо друго освен трагедия. Някога Германия е била в състояние да поддържа населението и промишлеността си с изобилни доставки на енергия, произведена в страната. Но нейните политици, обхванати от антимодерно екологично мислене, вместо това поеха по пътя на упадъка. Те все още имат шанс да направят така необходимия обрат. Но времето изтича.

Сподели
Ралф Шоелхамер
Ралф Шоелхамер

Д-р Ралф Шоелхамер е завършил докторантурата си по политическа теория в Университета в Кентъки. През 2015 г. се присъединява към Webster University Vienna. Изследванията му са насочени главно към културните фактори за формиране на идентичността и как идентичностите влияят върху социалното сближаване. Често участва в обществени дебати в родината си Австрия и в други страни и е публикувал становища във всички големи австрийски вестници, но също така и в международни издания като Jerusalem Post, Washington Examiner или American Spectator.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *