Македоно-одринското опълчение 1912 г.

Време за четене: < 1 минута

На снимката: Офицерите и военните чиновници на Македоно-одринското опълчение в 1912—1913 г.

На 23 септември 1912 г. е създадено е Македоно-одринското опълчение, специална българска военна част, действала по време на Първата балканска (1912 – 1913 г.) и Втората балканска / Междусъюзническата война (1913 г.). То е създадено в навечерието на Първата балканска война. Съставено е предимно от доброволци от териториите на Македония и Одринска Тракия (14 670 души), които поради факта, че са наскоро избягали от пределите на Османската империя, не са зачислени в редовната армия.

В опълчението се включват и българи от Северна Добруджа и Поморавието, над 500 доброволци от други страни (руснаци, чехи, румънци и други), в това число и една цяла арменска рота съставена от 274 души. След края на войните за национално обединение ветераните от МОО формират Съюза на македоно-одринските опълченски дружества, който развива културно-просветна дейност.

И когато днес някой ни говори, че хората от другата страна на Вардар са отделен народ, ние просто трябва да ги попитаме – вашите дядовци защо доброволно се включиха в тези части, според вас? Защо рискуваха живота си под българското знаме и в българска униформа? 

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *